Actueel


April 2020

Werken in coronatijd: luister mee met gesprekken tussen opbouwwerkers

In april 2020 zijn twee van onze medewerkers, Lisanne Bron en Masha Gromova, begonnen met een “opbouwcast”. Hierin vertellen zij onder meer over hun werk in coronatijd en de manier waarop zij omgaan met de  beperkende maatregelen zoals zij die in hun werk tegenkomen.

Nieuwsgierig naar hun verhalen? Ga dan naar de pagina Opbouwcasts.


30 oktober 2020

Alzheimer Café Overbetuwe weer gesloten

Naar aanleiding van de persconferentie van 13 oktober 2020 is vanuit Alzheimer Nederland het advies gegeven om alle Alzheimer Cafés voorlopig gesloten te houden. Wil je meer weten, op de hoogte gehouden worden of heb je vragen?
Kijk dan voor meer informatie op de pagina Mantelzorg Overbetuwe.


16 oktober 2020

Ontmoet! voor mantelzorgers in Overbetuwe voorlopig gestopt

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen per 13-10-2020 kunnen we de bijeenkomsten van OntMoet! in de bibliotheek in Elst vanaf nu tot nader bericht dan ook niet door laten gaan.

 

Mochten mantelzorgers behoefte hebben om elkaar toch te willen ontmoeten en ervaringen uit te wisselen, laat dat dan weten door te mailen naar mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of bel, sms of app naar telefoonnummer 06 - 49 88 10 94. Dan gaan we kijken naar een alternatieve locatie, ook coronaproof natuurlijk, waar mensen dan met een groepje van 3 of 4 mensen kunnen samen komen. Ook als je als mantelzorger behoefte hebt om je hart te luchten, neem dan gerust contact op. Samen zijn we sterk! Zorg goed voor jezelf en blijf gezond! 


5 augustus 2020

Repair Cafés Overbetuwe nog gesloten

Vanwege de coronamaatregelen blijven de Repair Cafés  in Overbetuwe tot nader order gesloten.


20 september 2020

Elkaar ontmoeten bij Inloop en Ontmoeting in de gemeente Berg en Dal

In de gemeente Berg en Dal wordt op diverse plaatsen inloop en ontmoeting georganiseerd. In de dorpshuizen kunnen inwoners elkaar treffen voor een spelletje, een praatje, wordt er samen gekookt en gegeten. Er is er aandacht voor elkaar. Wil je ook eens langskomen?
Je bent van harte welkom! Alle informatie vind je in deze folder of kijk op de pagina Inloop en Ontmoeting.

 

Zonder de inzet van vrijwilligers is het niet mogelijk om bezoekers te ontvangen en elkaar te ontmoeten. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem dan contact op een van de begeleiders. Hun contactgegevens vind je onderaan in de folder.


16 september 2020

Koffie drinken in Overbetuwe


1 september 2020

"Vertel eens ..."luisterlijn gestopt per 1 september 2020

Inwoners kunnen elkaar inmiddels weer ontmoeten bij de verschillende locaties van Inloop in gemeente Berg en Dal. Dit gebeurt natuurlijk allemaal volgens de richtlijnen van overheid en RIVM. “Samen eten, koffie drinken of een spelletje doen en ondertussen lekker bijkletsen is heel belangrijk voor mensen die anders maar alleen thuis zitten. Nu activiteiten weer in aangepaste vorm mondjesmaat op gangkomen, is de ‘Vertel eens’, een luisterlijn voor inwoners, per 1 september 2020 gestopt”, aldus Petra Kregting, opbouwwerker bij Forte Welzijn.

Vanuit de gemeente Berg en Dal kwam tijdens de intelligente Lock down periode de vraag waar inwoners terecht konden met vragen over de coronamaatregelen of hun verhaal kwijt konden. Forte Welzijn besloot een "Vertel eens .. " luisterlijn te openen. Hiervan is dankbaar gebruik gemaakt. Niet alleen voor praktische vragen, maar ook om even verhaal te doen. Welke invloed heeft corona op ons gezin, school, werk, ouders die alleen wonen etcetera? Ook werd er gebeld door mensen die juist iets voor een ander wilden betekenen.

 

Forte Welzijn blijft natuurlijk bereikbaar voor diegene die ondersteuning nodig heeft of hulp wil aanbieden! Wij zijn op werkdagen tot 12.30 uur te bereiken op telefoonnummer 085 - 040 60 66. 


20 augustus 2020

Kom eens langs in het Groene Hart Groesbeek

Zin in een praatje, kopje koffie of spelletje? Dan ben je van harte welkom bij de inloop het Groene Hart in Groesbeek. “Het is hier altijd gezellig, we houden afstand van elkaar en kunnen zo toch elkaar ontmoeten of samen iets creatiefs doen”, aldus welzijnscoach Daniel Daam van Forte Welzijn.
Je hoeft je niet aan te melden, dus kom gezellig langs op maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur op de Stationsweg 9T. Let op : Per september 2020 heeft de inloop een nieuw telefoonnummer: 085 -073 98 55.

Tijdens de inloop organiseren de sociaal werkers van Forte Welzijn leuke activiteiten. Bijvoorbeeld samen in de tuin werken, jam maken, met iets creatief bezig zijn of een spelletje doen. Hierbij krijgen zij hulp van vrijwilligers. En ze kunnen zeker nog helpende handen erbij gebruiken! Vind je het leuk om inwoners van Groesbeek een leuke ochtend of middag te bezorgen, ben je creatief en ondernemend?  Dan is dit zeker iets voor jou! Voor meer informatie kun je contact opnemen met de sociaal werkers via bovengenoemd telefoonnummer.


6 augustus 2020

Maatjes gezocht door Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal

De opbouwwerkers van Forte Welzijn werken in diverse kernen van de gemeente Berg en Dal. In de kern Berg en Dal zijn wij op zoek naar maatjes.

Wie lijkt het leuk om samen met een gezellige en kunstzinnige vrouw uit de kern Berg en Dal er af en toe op uit te gaan. Mevrouw houdt van kunst, schildert, houdt van de natuur, doet aan yoga en zoekt een gezellig maatje. Vooral de stille zondagen ervaart ze als ”niet fijn”. Het zou geweldig zijn om er dan samen op uit te kunnen. Mevrouw is tevens een grote fan van Kippenkar Landwinkel de Woerdt te Ressen en zou daar graag af en toe naartoe gaan.

Voor een 82-jarige mevrouw  in Berg en Dal zijn we op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om regelmatig langs te komen voor een praatje en een wandeling. Mevrouw heeft afgelopen jaar veel meegemaakt en heeft behoefte aan een luisterend oor en wat afleiding. De vraag is voor een langere tijd.

Lijkt dit je leuk? Neem dan contact op met Petra Kregting van Forte Welzijn. Je kunt mailen naar petra.kregting@fortewelzijn.nl of bellen naar 06 - 53 76 48 09.

Zou jij ook vrijwilligerswerk willen doen? Kijk dan eens op onze pagina Vrijwilligers. Of ga naar de website van het vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal. Daar vind je alle vacatures.
Staat er geen geschikte vacature voor je bij, neem dan gerust met ons contact op. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. 
Je kunt bellen naar Forte Welzijn, telefoonnummer:  085 - 040 60 66. 


Juli 2020

Naaiatelier Forte Welzijn maakt duurzame mondkapjes

Sinds juli 2020 draaien de naaimachines op volle toeren in het Atelier van het Huis van de Wijk in Elst (onderdeel van Forte Welzijn). Forte Welzijn directeur Lucien Peeters vertelt met trots: “Mee kunnen doen en van betekenis zijn voor de samenleving is belangrijk voor iedere inwoner. Door in te spelen op de huidige behoefte aan mondkapjes, kunnen deelnemers van het Atelier meteen meedoen!” 

Wil je meer weten, bij voorbeeld hoe je zo'n herbruikbaar mondkapje kunt bestellen? Lees dan verder op de pagina Mondkapjes.


7 augustus 2020

Kom ook eens kijken bij "Moestuin Ooij"

Precies negen maanden nadat een aantal raadsleden en leden van de dorpsagenda via een georganiseerde rondrit aan het begin van de "Moestuin Ooij" stonden, staan we hier weer.
Dit keer staat de moestuin vol in de bloei! De vrijwilligers hebben samen met de nieuwkomers flink hun handen uit de mouwen gestoken, er is de afgelopen maanden hard gewerkt.
Er groeien courgettes, aardbeien en aardappelen. Elke week kan er weer geoogst worden!

 

“Moestuin Ooij” een mooi initiatief door inwoners uit de gemeente Berg en Dal bedacht en uitgevoerd, ondersteund door Forte Welzijn. De moestuin is bedacht om nieuwkomers en andere inwoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met elkaar. Wat is nou een betere manier om een brug te slaan, dan door samen te tuinieren?
 

Veel mensen stoppen even als ze langs de moestuin lopen of fietsen en maken een praatje.
Er ontstaan naast een heleboel groente en fruit ook nieuwe vriendschappen. Kruisbestuiving op z’n best! Elke maandagmiddag vanaf een uur of 2 zijn de vrijwilligers en nieuwkomers er aan het werk. Kom je ook een keertje langs? 

Start van de "Moestuin Ooij" in 2019                                           De "Moestuin Ooij" staat vol in bloei in 2020


1 mei 2020

Geldstress door corona?

Uit een peiling van Nibud blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders een inkomens-terugval ervaart als gevolg van het Coronavirus. Met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers merken dit. Jij ook?
Het Nibud geeft tips wat je vandaag al kunt doen. Kijk daarvoor in de Geldkrant Special Minder Inkomen...                                           
                                                        Lees meer op de pagina van Forte Geldzaken


29 april 2020

Aanvraag huishoudelijke hulp voor mantelzorgers in Overbetuwe

Ben je als mantelzorger zo druk met het zorgen voor de ander, dat het huishouden je te veel wordt? Wordt deze druk minder als er hulp in de huishouding komt? Je kunt dan hulp aanvragen bij de gemeente Overbetuwe.

Kijk voor alle informatie op de pagina van Mantelzorg Overbetuwe. 


28 april 2020

Buurtklus in Groesbeek

Je hebt een klus, je staat er alleen voor, je hebt niet de middelen om hiervoor iemand te betalen en je woont in Groesbeek?
Dan kun je de hulp van een team van vrijwilligers van
Forte Welzijn inschakelen. Zij kunnen je helpen bij het op orde brengen van je huis of je administratie, bij kleine klusjes zoals het ophangen op spullen, kleine reparaties of klein tuinonderhoud of voor een kort ritje naar het ziekenhuis. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de klus en je bent zelf aanwezig bij het uitvoeren van de klus.
Wil je gebruik maken van de Buurtklus? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 uur en 13.00 uur naar het servicebureau van
Forte Welzijn, telefoonnummer 085 – 040 60 66.

Wil je een buurtbewoner helpen met klussen? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar Lisanne Brok van Forte Welzijn: lisanne.bron@fortewelzijn.nl.


16 augustus 2020 / 23 september 2019

Samen is niet alleen!

In september 2019 is vanuit een gezamenlijk initiatief van diverse vrijwilligers en organisaties, ingezet door Forte Welzijn, de campagne “Samen is niet alleen” ontstaan.
Doel van dit project is om iets te doen t
egen eenzaamheid, mede in het kader van de Week tegen Eenzaamheid, die van 25 september 2019 tot en met 4 oktober 2019 werd gehouden.

Inmiddels zijn we geruime tijd verder maar het project blijft actueel, mede ook door het coronavirus, dat begin 2020 de kop opstak en waar we allemaal nog dagelijks de gevolgen van ondervinden. 
Aan de hand van verschillende interviews met vrijwilligers – maatjes - willen we je graag laten kennismaken met hen en de mensen waar zij mee in contact komen en voor wie dit contact zo belangrijk is.

Alle informatie over dit belangrijke project, waaronder de interviews met de maatjes, vind je op de pagina Archief 2019.


17 april 2020

Gratis scootmobiel uitleenservice in Overbetuwe

Heb je een gebroken been en wil je toch een bezoekje brengen aan de markt? Of vind je het lastig om (veel) te lopen? Dan is de scootmobiel uitleen wellicht iets voor jou. 
Op 9 locaties in de gemeente Overbetuwe kun je gratis een scootmobiel lenen.

Dat is handig als je (tijdelijk) minder goed ter been bent. Kijk voor alle informatie hierover op onze pagina scootmobiel uitleenservice.


13 maart 2020

Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders

Forte Welzijn biedt al geruime tijd ondersteuning aan nieuwe Nederlanders om mee te kunnen doen in de samenleving. Zo heeft Forte Welzijn onder meer een spreekuur opgericht om deze mensen op een vast moment in de week te woord te staan. Het spreekuur heet "Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders".

Het spreekuur is voor nieuwe Nederlanders die vragen hebben over thema’s zoals ontmoeten, meedoen en vrijwilligerswerk. Ook is het spreekuur bedoeld voor vrijwilligers die met nieuwe Nederlanders werken en hier vragen over hebben.
Wil je meer weten? Alle informatie vind je in de bijgaande folder.

In verband met de maatregelen vanwege het coronavirus gaat het contact nu iets anders dan in de folder staat.  Anne de Jong en Lisanne Bron zitten niet meer op de spreekuurplekken maar in plaats daarvan is er elke donderdag van 11:30 uur tot 13:30 uur de gelegenheid om met hen te beeldbellen via whatsapp of facetime.

 

Ben je een vluchteling? En woon je in de gemeente Berg en Dal?  Dan kun je contact opnemen

voor:

-       Corona informatie en vragen

-       Je verhaal vertellen, wij luisteren

-       Als je zelf hulp nodig hebt (in deze corona crisis)

-       Wil je helpen en iets voor een ander doen?

 

Je kunt beeldbellen met Lisanne Bron via: 06 - 83 54 40 53,  met Anne via : 06 - 53 81 71 09.


9 september 2019

School's Cool helpt je op weg!

Kom je er even alleen niet uit met je schoolwerk en kun je wel een duwtje in de rug gebruiken? Wil jij je zoon of dochter dolgraag helpen met school maar je weet niet hoe?
School’s Cool biedt kinderen en jongeren een steuntje in de rug op school en bij de soms lastige dingen die dan kunnen spelen. Een zorgvuldig gekozen mentor (vrijwilliger) ondersteunt jou of jouw kind heel graag bij lastige schoolopdrachten en leermomenten.

School’s Cool Berg en Dal is er om leerlingen vanaf 11 jaar te begeleiden met onder andere de overstap van de basisschool naar de middelbare school, het plannen van de schooltaken, faalangstproblemen, voor statushouders de school en de taal in Nederland. In het volgende, inspirerende filmpje laten we zien hoe School's Cool werkt.

Neem vooral contact op als je denkt dat School’s Cool wat voor jouw zoon of dochter is.
Bel of mail naar Fleur Buijs van Forte Welzijn, telefoonnummer  06 – 12 42 71 54,
email: fleur.buijs@fortewelzijn.nl. We helpen je graag.


 

Archief
2020

2019

2018

2017