Actueel

14 juli 2021

Zomerlunch voor mantelzorgers

Even tijd voor jezelf. Mantelzorg Berg en Dal trakteert mantelzorgers en degene die verzorgd worden, na een periode van extra zorg op een welverdiende zomerlunch.

 

Deze gratis lunch is op zaterdag 7 augustus van 12:00 tot en met 14:00 uur in de Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek en op zaterdag 14 augustus van 12:00 tot en met 14:00 uur in De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

 

Tijdens deze middagen kun je niet alleen genieten van een heerlijke lunch, maar staan de vrijwilligers van Mantelzorg Berg en Dal ook voor je klaar voor vragen en ideeën.

 

Geef je uiterlijk een week van te voren op voor een van deze twee middagen. Dieetwensen? Geeft dit door bij aanmelding.

 

Opgeven kan via info@mantelzorgbergendal.nl of 085 0406066. Geef aan dat je jezelf op wil geven voor de zomerlunch en voor welke datum.    

 

Uiteraard worden bij alle activiteiten de coronamaatregelen in acht genomen. Soms geldt er een maximum aantal deelnemers. Aanmelden vooraf is verplicht. Ook is het fijn als je erbij kunt vermelden of je uit één huishouden komt.

 

Meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal is te vinden op www.mantelzorgbergendal.nl.

 

Forte Welzijn ondersteunt Mantelzorg Berg en Dal www.fortewelzijn.nl


14 juli 2021

Kunst in Zetten ‘Verval en bloei’

De voormalige kleuterschool aan de Wouterplasstraat in Zetten ligt er verlaten bij. Het pand is dichtgetimmerd met houten platen met rondom de wilde en weelderige bloemenpracht van stok- en klaprozen. “Hier ziet men de combinatie van verval en bloei”, vertelt buurtbewoonster Louise Maas. “De bloemen zijn prachtig, geheel in schril contrast met de troosteloze aanblik van de houten platen die lonken naar wat vrolijkheid in de wijk.” Louise had het idee om het pand er mooier uit te laten zien. In samenwerking met gemeente Overbetuwe ondersteunt Forte dit initiatief.  

 

Workshop graffiti

De inwoners uit Zetten kunnen helpen om het pand er mooi uit te laten zien. Inwoners, oud en jong kunnen meedoen! Er worden namelijk drie gratis workshops gegeven door graffiti-artiest Jeroen Pronk van Pronkstukken. Jeroen: “Ik leer mensen dat graffiti kan worden gezien als een kunststroming”, aldus Jeroen. “Het is niet alleen een spuitbus leegspuiten, het is een uiting van kunst en gestoeld op verschillende technieken. Er zit een geschiedenis achter, dat doe je niet zomaar.”

 

Het programma

Op zaterdag 17 juli om 10:00 uur gaat het kunstproject van start. De workshops zijn deze dag om 10.15 uur, 11.15 uur en om 12.15 uur. Het programma wordt geopend met een gedicht van Fred Eggink.  

 

Aanmelden/vragen

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de gratis workshop. Heb je vragen of wil je jezelf aanmelden? Neem dan contact op met Jolanda Janssen jongerenopbouwwerker Forte
06-49 88 10 91 of Mirjam van den Broek, opbouwwerker Forte 06-12 86 75 74.

 

 

Forte houdt zich strikt aan de coronaregels en werkt tijdens de workshops met veiligheidsmateriaal zoals mondkapjes en handschoenen. Zorg zelf voor geschikte kleding waarin verfgeknoei geen probleem is.


14 juli 2021

Cursus EHBO bij drank- en drugsongevallen

De maatschappij kan niet meer zonder vrijwilligers. Ook in gemeente Berg en Dal zijn er veel vrijwilligers die zich iedere dag inzetten voor een ander. Gemeente Berg en Dal organiseert samen met het Vrijwilligerssteunpunt van Forte Welzijn een gratis EHBO-cursus voor vrijwilligers in gemeente Berg en Dal die te maken hebben met drank- en drugsongevallen.


Het eerste deel van de cursus is online. Je maakt tijdens het online gedeelte van de cursus, die verzorgd wordt door het Rode Kruis, kennis met verschillende middelen. Daarna ga je met het praktijkgedeelte aan de slag. Voor het praktijkdeel heeft het Rode Kruis drank- en drugskoffers samengesteld om je een goed beeld te geven van de meest voorkomende middelen. Vervolgens ervaar je zelf wat het effect is van een bepaald middel.

 

Ben jij die gezellige barman in de sportkantine? Of ben jij die leuke gastvrouw tijdens de inloop? Ben je vrijwilliger in gemeente Berg en Dal die te maken heeft met drank- en drugsgebruik tijdens het vrijwilligerswerk? Meld je dan voor 1 september aan via aan VSPbergendal@fortewelzijn.nl. Je krijgt via de mail een bevestiging van opgave. De cursus zal plaatsvinden in de avonduren in de maand oktober. De exacte data en locatie worden bekend gemaakt wanneer je bent aangemeld.

 

 


12 juli 2021

Zomerexpeditie nieuwe Nederlanders

Ben je nieuwe Nederlander, woon je in gemeente Overbetuwe en ben je op zoek naar manieren om je Nederlands te verbeteren? Wil je nieuwe mensen leren kennen of werkervaring opdoen in Nederland? Dan is vrijwilligerswerk iets voor jou! Ga samen met Forte mee op Zomerexpeditie om te ontdekken wat voor vrijwilligerswerk bij jou past.

In augustus gaat Forte Welzijn op expeditie, op ontdekkingsreis in vrijwilligersland. Er worden verschillende organisaties bezocht waar (ook) vrijwilligers werken. Op deze manier kun je kennismaken met allerlei soorten vrijwilligerswerk en ontdekken wat bij jou past.

Elke maandagmorgen in augustus ga je samen met andere vrijwilligers naar Forte bij De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Daarnaast gaan jullie elke week op bezoek bij een vrijwilligersorganisatie; als het kan op maandagmorgen maar soms ook op een andere dag.

 

 

Ga je mee op ontdekkingsreis? Neem dan contact op met Hermien Auf der Haar, participatiecoach bij Forte 06 82 63 42 12/ hermien.auf.der.haar@fortewelzijn.nl. Hermien is bereikbaar op de maandag. 


6 juli 2021

Psychische kwetsbaarheid in de polder

Ben je bekend met eenzaamheid, somberheid, angst of andere (psychische) problematiek? Of ken je iemand die dit heeft? Voel je jezelf ook wel eens onbegrepen? En heb je behoefte aan contact met anderen die hetzelfde meemaken? Kom dan naar de bijeenkomst op donderdag 22 juli van 14:00 tot 16:00 uur in Millingen. De bijeenkomst is in de MOK-ruimte, gevestigd in de Sint Martinusschool in Millingen. Het adres is Chopinstraat 2, als je voor de ingang van de school staat bevindt de MOK zich links om de hoek.

 

Samen spelen we het ‘Ixta open spel’. Met dit spel doorbreken we de vooroordelen en maken we geestelijke gezondheid bespreekbaar.

 

Vanwege de coronamaatregelen kunnen er een beperkt aantal deelnemers in de ruimte worden ontvangen, daarom is aanmelden verplicht. Dit kan via MOK@fortewelzijn.nl of 06-15456861 (Astrid Verbiest). Wil je meer weten? Neem dan vooral even contact met ons op.

 

Meer informatie over Ixta Noa is te vinden op www.ixtanoa.nl


2 juli 2021

Taalmaatjes wordt Meedoenmaatjes

Vanaf 1 juli zal Taalmaatjes Meedoenmaatjes gaan heten. Meedoenmaatjes is een maatjesproject in Overbetuwe van Forte Welzijn.

 

Taalmaatjes is meer dan alleen de Nederlandse taal leren. De naam wordt daarom gewijzigd naar Meedoenmaatjes. Nieuwe Nederlanders krijgen namelijk niet alleen te maken met de Nederlandse taal maar ook met een andere cultuur. Hoe kun je beiden het beste leren? Door gewoon mee te doen! 

 

Meedoenmaatjes zijn getrainde vrijwilligers van Forte en helpen nieuwe Nederlanders op weg. Eerst wordt gekeken wat de vraag of behoefte is. Naast taal, kan dat verschillen van ondersteuning bij het opvoeden, zodat je kind goede aansluiting kan vinden met leeftijdsgenoten, de weg leren kennen in de verenigingswereld, nieuwe mensen leren kennen of een leuke vrijwilligersplek vinden. Vervolgens helpt het maatje de nieuwe Nederlander op weg.

 

Ben je al vrijwilliger bij Forte? Dan kun je meegaan in deze transformatie. De komende weken wordt er op papier gezet wat er verwacht wordt van een Meedoenmaatje. Deze beschrijving wordt naar de vrijwilligers opgestuurd. Vervolgens bepalen zij of ze mee willen in deze verandering van Taalmaatje naar Meedoenmaatje.

 

Wil je meer weten of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar masha.gromova@fortewelzijn.nl of bel/app naar 06 13 15 91 76.

 

 


29 juni 2021

Meld je aan voor Burendag

Forte Welzijn vindt het belangrijk dat inwoners met elkaar in contact komen en met plezier in de wijk wonen. Heb jij een leuk idee of activiteit voor jouw buurt? Doe dan mee met Burendag op zaterdag 25 september! Het aanmelden van een activiteit kan tot en met 15 augustus. Er is een vergoeding van maximaal € 400 mogelijk vanuit het Oranjefonds. Wij helpen je graag bij de aanvraag.

Inspiratie
Op www.burendag.nl kan je een aanvraag doen of je laten inspireren voor ideeën voor de buurt. Er zijn veel mogelijkheden, zoals een straatbingo, samen de straat opfleuren, een vogelhuisje maken, samen koffie drinken en onkruid verwijderen of het clubhuis nog gezelliger maken door samen te schilderen.

Hoe kan ik veilig Burendag vieren?
Ook op anderhalve meter afstand zijn er genoeg leuke en veilige activiteiten mogelijk. Let wel op de voorschriften vanuit de Rijksoverheid, het RIVM.

 

Forte helpt
Voor hulp bij de aanpak en/of de aanvraag kun je contact opnemen met een van de opbouwwerkers van Forte door te mailen naar info@fortewelzijn.nl of te bellen naar 085 040 60 66.

25 juni 2021

Nieuwe wettelijke verplichtingen verenigingen en stichtingen

Misschien is het ook aan jouw aandacht ontsnapt, maar er treedt een nieuwe wet in werking waar alle verenigingen en stichtingen vanaf 1 juli dit jaar aan moeten voldoen. De nieuwe wet heet WBTR, of voluit de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.

In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuursleden. De wet gaat echter vooral over de kwaliteit van besturen en raakt daarmee de volledige organisatie.

De wet is breder dan alleen het aanpassen van statuten. De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen tot nu toe. Het kost tijd om deze zaken op orde te krijgen voor de WBTR.

Het goede nieuws is dat er hulp is voor jouw organisatie. Er is een stappenplan beschikbaar met uitlegvideo’s en kant-en-klare invulformulieren in duidelijke taal. Ook juridische ondersteuning bij vragen is inbegrepen. Forte Welzijn is partner geworden van WBTR.nl zodat jouw vereniging of stichting geholpen kan worden. Dit doet Forte met haar dienst Helpen in Overbetuwe, voorheen Vrijwilligerssteunpunt. Ze zorgen ervoor dat jouw organisatie 50 procent korting krijgt.

Meer informatie over de WBTR en de kortingscode vind je op het laatste nieuws van www.helpeninoverbetuwe.nl of https://www.geldersehanden.nl/blog/hulp-en-voordeel-voor-besturen-bij-invoeren-wbtr-2. Mailen mag ook naar helpeninoverbetuwe@fortewelzijn.nl.


25 juni 2021

NAH Café Overbetuwe van start in Elst

Heb je Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of heb je hier als naaste mee te maken? Op dinsdag 29 juni van 10:30-12:00 uur gaat het NAH Café in Elst van start. Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe (SGO) en Forte Welzijn bundelen hun expertise samen om dit inwonersinitiatief te ondersteunen.

 

“We bieden laagdrempelige, structurele bijeenkomsten voor mensen met NAH en hun naasten. Tijdens deze bijeenkomsten is er ruimte voor ieders verhaal en om ervaringen te delen. Samen met onze deelnemers bouwen we het café verder uit. En bij voldoende aanmeldingen kunnen we ook in andere kernen aan de slag,” aldus Jeanne Verdijk, bestuurslid SGO en initiatiefnemer.

 

Herken jezelf in de volgende uitspraken? Misschien is ons NAH Café iets ook iets voor jou.

“Ik voel me alleen, niet iedereen begrijpt wat er aan de hand is of heeft een mening over je”

“Herkenbare ervaringen zoals het omgaan met beperkte energie of slechte visus, last hebben van prikkels zoals lawaai of licht.” “Ik heb een aanloopje nodig om op te starten, heb minder zelfvertrouwen.”

 

Aangezien de bijeenkomsten klein worden gehouden moet je jezelf aanmelden. De volgende bijeenkomsten voor dit jaar zijn op dinsdag 21 september en 16 november.

Informatie, interesse of aanmelden

Meer informatie of jezelf aanmelden? Dit kan via Saskia Henze, Mantelzorg coördinator Forte Welzijn, email: saskia.henze@fortewelzijn.nl, telefoonnummer 06 - 49 88 10 94 of Jeanne Verdijk, bestuurslid Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe, via email: sgo.overbetuwe@gmail.com, telefoon 0481 - 376 595.

Vrijwilligers gezocht

Lijkt je het leuk om bijvoorbeeld gastvrouw te zijn bij het NAH Café en heb je ervaring op het gebied van NAH? Neem dan contact op met Saskia of Jeanne.

Niet aangeboren Hersenletsel (NAH)

In Nederland zijn volgens het RIVM 645.900 mensen met NAH. NAH (als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk) heeft een grote impact op het leven van een getroffene en zijn directe omgeving. Als mensen na behandeling weer in de thuissituatie komen, is er vaak geen direct contact meer met hulpverleners. Vaak ervaren zij dan pas de forse (cognitieve) beperkingen in hun dagelijkse leven. Familieleden en zorgvragers weten niet altijd waar ze met vragen terecht kunnen. 


18 juni 2021

Mantelzorgers kunnen eindelijk weer ‘bijkletsen’

Op donderdag 15 juli is het eindelijk zover dat ook de mantelzorgers er even tussenuit kunnen om samen een praatje maken met lotgenoten. Alle mantelzorgers van de hele gemeente Berg en Dal zijn van harte welkom in het Kulturhus van Beek. Adres: Roerpompstraat 6, 6573 BH.

Programma

·         13:30 uur: zaal open

·         14:00 uur: welkom met koffie/thee

·         14:00 uur: presentatie over activiteiten en ondersteuning door Mantelzorg Berg en Dal. Na de presentatie is de gelegenheid om vragen te stellen en te vertellen over jouw mantelzorg.

Miel Fransen, vrijwilliger,  en Hanneke Klievink, mantelzorgcoördinator Forte Welzijn zijn er namens Mantelzorg Berg en Dal.

·         15.30 uur: einde programma.

 

Aanmelden
Wil je graag komen? Meld je dan voor 9 juli aan via info@mantelzorgbergendal.nl of bel naar 085 - 040 60 66.

 

START ACTIVITEITEN

 

Mantelzorgtafels

Vanaf juni gaan de mantelzorgtafels weer open op de vaste momenten in de maand in Groesbeek en in Millingen.

 

Zomerlunch

Deze zomer staat er in augustus op twee locaties een zomerlunch op het programma. Lees meer hierover in de agenda op www.mantelzorgbergendal.nl.

 

Uiteraard worden bij alle activiteiten de coronamaatregelen in acht genomen. Soms geldt er een maximum aantal deelnemers, aanmelden vooraf is verplicht.

Meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal is te vinden op www.mantelzorgbergendal.nl.


2 juni 2021

Psychische kwetsbaarheid in de polder

Ben je bekend met eenzaamheid, somberheid, angst of andere (psychische) problematiek? Of ken je iemand die dit heeft? Voel je jezelf ook wel eens onbegrepen? En heb je behoefte aan contact met anderen die hetzelfde meemaken? Kom dan naar een van de bijeenkomsten. 

Donderdag 22 juli a.s. : Vooroordelen doorbreken

Vooroordelen doorbreken en geestelijke gezondheid bespreekbaar maken door samen het ‘Ixta open spel’ te spelen.

De bijeenkomst vindt plaats van 14:00 uur tot 16:00 uur in de MOK-ruimte, gevestigd in de Sint Martinusschool in Millingen. Het adres is Chopinstraat 2, als je voor de ingang van de school staat bevindt de MOK zich links om de hoek. 

 

Op donderdag 17 juni jl. werden ervaringsverhalen gedeeld. Mensen die hetzelfde meemaakten vertelden waar zij mee zitten en gaven tips die jou kunnen helpen om beter om te gaan met psychische kwetsbaarheid.
 

Vanwege de coronamaatregelen kunnen er een beperkt aantal deelnemers in de ruimte worden ontvangen, daarom is aanmelden verplicht. Dit kan via MOK@fortewelzijn.nl of 06-15456861 (Astrid Verbiest). Wil je meer weten? Neem dan vooral even contact op.

 

Meer informatie over Ixta Noa is te vinden op www.ixtanoa.nl en over Forte op www.fortewelzijn.nl. 


8 juni 2021

Jonge mantelzorgers Overbetuwe in het zonnetje

Vanuit het jongerencentrum in Heteren verzorgde Forte Welzijn collega’s Saskia Henze, Benny Voorn, Inger Pietersma en mantelzorgambassadeur Robin Deelen leuke activiteiten voor de jongste mantelzorgers.

Ze trapten dansend af met het nummer: Bewegen is gezond. Voetballen, tafeltennissen, of jezelf even een lid van een popband wanen: het kon allemaal. Er hoefde namelijk even helemaal niets. Belangrijk voor deze jongeren die te maken hebben met zorg rondom een familielid. Voor hen is denken aan een ander meer dan doodgewoon. “Even me-time voor deze kids, met als uitsmijter een groot applaus. Gewoon, omdat ze doen wat ze doen, dealen waarmee ze van doen hebben en toch ook gewoon jong zijn.”, aldus Benny.

Saskia en Naomi
Saskia en Naomi

Met dank aan de Jumbo Macleane Europaplein zijn er al 47 verwenpakketjes uitgedeeld aan jonge mantelzorgers van 13 jaar en ouder. Robin ontving zelf het pakket uit handen van Kinderburgemeester Julia Meeuwsen.
Ken jij iemand die zorgt voor een ander? Geef dan voor 25 juni a.s. de naam, adres en geboortedatum van de jonge mantelzorger door via een mailtje naar mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl. Dan krijgt ook deze jongere nog een pakketje thuis. Laat de jonge mantelzorger wel even weten dat je hem/haar opgeeft.

 

Ben jij jong en zorg je voor iemand?

Het kan je zomaar overkomen: iemand uit het gezin wordt ziek of heeft een aandoening. Dan moet vaak het kind bijspringen. Jonge mantelzorger zijn betekent dat je zorgt voor of zorgen hebt over iemand in je omgeving. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over je moeder die vaak somber is, op je gehandicapte broertje moet passen of de boodschappen doet voor je opa met dementie en hem helpt in het huishouden. In deze situaties is het zo dat een kind opgroeit met iemand die zorg nodig heeft.

 

Saskia Henze: “Zorg je voor of maak je je zorgen over iemand uit jouw gezin of familie of heb je een broertje of zusje waar je ouders meer zorgen over hebben. Bijvoorbeeld omdat je broertje/zusje een beperking of een chronische ziekte heeft. Dan ben je jonge mantelzorger.” 

 

Heb je vragen? Neem dan contact op met Saskia Henze, via mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of 06 46 37 50 70.  


28 mei 2021

Zettense jongeren op visite bij Hof van Zetten

 

Een aantal enthousiaste jongeren van jongerencentrum de Uniqz in Zetten ging vorige week donderdag op bezoek bij de inwoners van het appartementencomplex Hof van Zetten.

Op de tweede etage werd de hal omgevormd tot een gezellige woonkamer en gingen beide generaties met elkaar in gesprek. Jongeren stelden nieuwsgierig hun vragen waarbij ouderen hun levensverhalen deelden. Zo werd er ook gepraat over wat corona met beiden doet. Hieruit kwam dat ondanks dat iedereen het anders beleeft, zowel jongeren als ouderen last hebben van verveling en eenzaamheid.

 

Voor elkaar

‘Op visite’ is een samenwerkingsproject van Forte Welzijn en het Sociaal team. Hierbij ontmoeten verschillende generaties elkaar. “Het bemoedigen van maatschappelijke betrokkenheid is een belangrijk onderdeel van het uitvoerende jongerenwerk”, vertelt jongerenwerker Jolanda Janssen. “Er zijn voor elkaar maakt de wereld net wat mooier.“

 

Tollen en knikkers

Op de vraag van jongeren wat ouderen in hun leven anders hadden kunnen of willen doen, kwam naar voren dat de meesten nog steeds hetzelfde hadden gedaan. Wel is de wereld nu anders.“ Je ziet kinderen niet meer buitenspelen met tollen en knikkers”, noemde één van de inwoners. Als tip klonk vooral: ”Doe wat je leuk vindt, doe je dat niet, dan zijn dat verloren jaren.”

 

Vervolg

Bewoners reageerden enthousiast toen ze de uitnodiging op de deurmat vonden. Bij de aftrap van het visiteproject hadden acht bewoners zich aangemeld. Het project krijgt dan ook een vervolg.

 

Heb je vragen? Neem gerust contact op met Jolanda Janssen van Forte via jolanda.janssen@fortewelzijn.nl of 06-49 88 10 91. 

 

Meer informatie over Forte vind je op www.fortewelzijn.nl


15 mei 2021

Vrijwilligers gezocht in Beek

Wij zoeken voor een aantal inwoners uit gemeente Berg en Dal mensen die hen willen helpen.

Zo zoekt een 80-jarige uit Beek een wandelmaatje. Heb jij een uurtje per dag vrij om met een actieve meneer van 80 jaar uit Beek te gaan wandelen? Deze meneer heeft een beenamputatie gehad en moet nu elke dag oefenen met zijn prothese. Omdat hij bang is om te vallen, zoekt hij iemand die samen met hem wil wandelen.

 

Hou jij van wandelen en wil je graag iets voor iemand iets doen? Geef je dan op via Petra Kregting, tel. 06 - 53 76 48 09 of mail naar petra.kregting@fortewelzijn.nl.

 

Een mevrouw uit Beek zoekt hulp bij leggen van een vinylvloer. Deze mevrouw woont nog niet zo lang in Beek en kent daarom nog niet zoveel mensen. Ze doet zelf wat ze kan, maar kan door een beperking niet hoog reiken of alle bewegingen maken. Ben jij handig en wil je haar helpen met het schilderen van deuren en het leggen van een vloer van vinyl? Geef je dan op via
Petra Kregting, tel. 06 - 53 76 48 09 of mail naar petra.kregting@fortewelzijn.nl.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk? Kijk dan op onze pagina Vrijwilligers of op de website  van het vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal :  geldersehanden.nl/bergendal. 


16 april 2021

Buurtklus verovert harten van Groesbekers

Inwoners uit Groesbeek die een klus in of rondom het huis hebben maar niemand hebben die ze hierbij kan helpen of er geen geld voor hebben, kunnen bij de vrijwilligers van de Buurtklus terecht. De vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij het ophangen van een lampje, klussen in de tuin of andere klusjes.

Op dit moment zijn er zes vrijwilligers die zich inzetten voor de Buurtklus, namelijk: Marcel Peters (Marcel Sport), Teun van Grinsven, John Rensen, Aaltjen Grotenhuis, Marcel Peters (Marcel Klus) en Hans Peters.

De Buurtklus bestaat inmiddels ruim tien jaar en is een buurtbewonersinitiatief gericht op dorpen binnen Berg en Dal. Dit initiatief wordt gecoördineerd door Forte Welzijn & Sociaal Team Groesbeek Zuid.

 

Vorig jaar hebben 35 mensen gebruik gemaakt van de Buurtklus. Gebruikers van de Buurtklus zijn gebeld naar hun ervaringen. Inwoners die hulp hebben gehad zijn erg tevreden en geven aan dat ze niet verwachtten dat ze zo snel geholpen zouden worden. Negentig procent geeft aan dat ze binnen vijf dagen geholpen werden. Naast de snelheid wordt de service gewaardeerd. Omdat inwoners worden geholpen door vrijwilligers zijn ze extra dankbaar dat het allemaal zo vlot en makkelijk gaat.

 

Soms vergeten we wat voor ons iets kleins is, een kleine klus bijvoorbeeld, zo’n grote impact kan hebben op andere mensen. De inwoners uit Groesbeek geven aan dat ze het een mooi initiatief vinden van de vrijwilligers en Forte.

 

Ook vrijwilliger bij de Buurtklus worden of een helpend handje nodig? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel/app naar 06 83 54 40 53.


16 april 2021

Activiteiten in coronatijd in de gemeente Berg en Dal

Al geruime tijd staat op de website een overzicht van allerlei activiteiten die worden georganiseerd in de gemeente Berg en Dal. In deze coronatijd gingen veel activiteiten niet door.

Wil je meer weten over een bepaalde activiteit en of die eventueel weer (gedeeltelijk) is opgestart, kijk dan in het activiteitenoverzicht voor de contactgegevens van de desbetreffende activiteit. Ga voor het overzicht naar de pagina Berg en Dal. Je vindt het daar onder de rubriek "Waar kan ik aan meedoen?"


12 april 2021

Forte Thuis Overbetuwe stoomt nieuwe vrijwilligers klaar

Sinds kort ondersteunt Forte Thuis vrijwilligers die gastgezin willen zijn. Gastgezinnen zijn er om kinderen op te vangen van andere gezinnen die even op adem moeten komen of waar het even niet lekker loopt. Op deze manier krijgen kinderen aandacht en gezelligheid die ze thuis missen.

Forte heeft zeven nieuwe gastgezinnen klaargestoomd om aan de slag te gaan. Ze hebben tijdens een online introductiecursus geleerd over het werken als vrijwilliger bij Forte Thuis, waar ze tegen aan kunnen lopen als vrijwilliger, wat voor gezinnen ze tegen kunnen komen en wat kinderen nodig hebben. 

Forte Thuis helpt gezinnen met kinderen in de leeftijd van nul tot en met twaalf jaar in de gemeente Overbetuwe. Forte biedt gezinsondersteuning bij gezinnen waarbij het opvoeden en het runnen van een gezin om verschillende redenen niet vanzelf gaat. De vrijwilligers van Forte gaan meestal wekelijks naar gezinnen toe. Zij drinken een bakje koffie, spelen met kinderen en bieden een luisterend oor. Je kunt de vrijwilligers eigenlijk het beste zien als een behulpzame, betrokken buurvrouw met opvoedervaring.


Gastgezinnen vangen een kind op waarvan de ouders wat lucht en rust kunnen gebruiken, en/of waarbij het kind zelf rust, aandacht en gezelligheid kan gebruiken. Dit kan op verschillende momenten: bijvoorbeeld een dagdeel in de week of in de maand, in het weekend of juist doordeweeks.

 

Wil je ook vrijwilliger worden of heb je een vraag voor ondersteuning bij je gezin?
Bel dan met Dorette van Lieshout, telefoonnummer 06-82 64 85 21. 


5 april 2021

Opknapbeurt speeltuin in Millingen aan de Rijn

Midden in de Burgemeester Hermsenstraat in Millingen aan de Rijn ligt een speeltuintje, een belangrijke plek in de buurt waar kinderen lekker kunnen spelen en ouders elkaar kunnen ontmoeten. Omdat de speeltuin wel een opknapbeurt kan gebruiken, heeft de gemeente Berg en Dal hiervoor geld vrijgemaakt.

Forte Welzijn gaat samen met buurtgenoten bedenken wat nodig is om deze speeltuin nog mooier te maken. De bewoners van de Burgemeester Hermsenstraat hebben een brief ontvangen om mee te denken.

Heb je geen brief gehad, maar wil je wel graag meedenken en/of meedoen?

Neem dan contact op met Jesse Jansen, opbouwwerker bij Forte.
Dit kan via jesse.jansen@fortewelzijn.nl of 06-82 61 26 12. 


2 april 2021

Help het Peutercafé Leuth

Ben je goed in de omgang met kleine peuters en lijkt het je leuk om het Peutercafé mee te organiseren?
Dan is Forte Welzijn op zoek naar jou!

Peutercafé Leuth is ongeveer tien keer per jaar op de maandagochtend en twee keer per jaar wordt er een plan gemaakt en leuke thema’s bedacht. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, wordt er weer gestart.

 
Al sinds 2019 organiseert Forte elke maand het Peutercafé in het Kulturhus in Leuth. Mama, papa, oma of opa kunnen samen met hun peuter op maandagochtend van 10:00 uur tot 11:30 uur komen. Onder het genot van een kopje koffie/thee kunnen ouders terwijl de peuters gezellig met elkaar aan het spelen zijn, praten met elkaar. Naast praten is er steeds een thema zoals een voorleesochtend of samen muziek maken. Of de wijkagent die vertelt over zijn werk en waarbij je een politieauto kunt bekijken.
 

Lijkt jou het leuk om te helpen of wil je meer weten? Neem dan even contact op met Jesse Jansen, opbouwwerker bij Forte, 06 - 82 61 26 12 of jesse.jansen@fortewelzijn.nl


19 maart 2021

Jaaroverzicht 2020 Overbetuwe Beweegt

Met trots presenteren wij jullie het jaaroverzicht Overbetuwe Beweegt 2020. We bevelen het van harte aan om dat eens door te nemen!

Wil je meer weten over Overbetuwe Beweegt? Kijk dan ook eens op de website van Overbetuwebeweegt.nl.


3 maart 2021

Help jij Nieuwe Nederlanders op weg in Overbetuwe?

Stagiaire Melda (links) met Tuncer Bashir Ali
Stagiaire Melda (links) met Tuncer Bashir Ali

Helaas kan niet iedere Nieuwe Nederlander makkelijk deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Daarom wil Forte Welzijn Nieuwe Nederlanders in Overbetuwe ondersteunen hierbij.

Forte Welzijn biedt Nieuwe Nederlanders een half jaar de kans om stappen te zetten. Zo help je ze langzaam op weg om bijvoorbeeld naar buiten te gaan, mee te doen aan een activiteit of vrijwilligerswerk te doen. Iedereen heeft ander soort hulp nodig. Het is fijn als er iemand de Nieuwe Nederlander helpt.

Hiervoor is Forte Welzijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers: Participatie maatjes.

Als vrijwilliger Participatie maatjes begeleid je 1 à 2 uur in de week de Nieuwe Nederlander. Dit doe je minimaal 6 maanden. Je hebt veel geduld en bespreekt met jouw maatje wat er goed gaat en wat lastig is. Het is voor jou geen probleem om mee te gaan naar een activiteit.

Je hoeft het niet alleen te doen. Een medewerker van Forte Welzijn zal jou begeleiden, hij of zij is jouw vaste aanspreekpunt. Je hebt regelmatig contact om aan te geven hoe het gaat. 


Als vrijwilliger van Forte Welzijn krijg je jaarlijks een training. Daarbij komen alle vrijwilligers 3 tot 4 keer per jaar samen om ervaringen te delen. Tot slot krijg je aan het einde van het jaar een bedankje.

Wil je meer weten of lijkt deze vrijwillige baan iets voor jou? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel/app naar 06 - 83 54 40 53. 


1  maart 2021

Bezoek Forte Welzijn op afspraak

Als gevolg van de coronapandemie zijn onze kantoren in Groesbeek (de Körf) en in Elst (de Wieken) nog steeds uitsluitend op afspraak te bezoeken. Onze telefonische bereikbaarheid en de bereikbaarheid per e-mail blijven ongewijzigd. 

Op onze pagina Onze medewerkers staat een overzicht "Medewerkers Berg en Dal" en "Medewerkers Overbetuwe" met directe telefoonnummer en email-adressen. Op deze manier kun je je contactpersoon ook direct benaderen. Voor algemene vragen blijft het algemene telefoonnummer 085 - 040 60 66 op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 uur en 17:00 uur.


28 januari 2021

Contactgegevens Overbetuwe

Heb je, als inwoner van de gemeente Overbetuwe, een vraag? Forte Welzijn wil je hierbij ondersteunen en we hebben daarom een aantal contactgegevens verzameld in de bijgaande flyer. Je vindt er allerlei informatie over activiteiten en diensten, die door Forte Welzijn worden (mee)georganiseerd.  Zoek je informatie, dan kun je zelf contact opnemen.


Geactualiseerd 3 februari 2021

Kom eens langs in het Groene Hart Groesbeek

Zin in een praatje, kopje koffie of spelletje? Dan ben je van harte welkom bij de inloop Het Groene Hart in Groesbeek. “Het is hier altijd gezellig, we houden afstand van elkaar en kunnen zo toch elkaar ontmoeten of samen iets creatiefs doen”, aldus welzijnscoach Daniel Daam van Forte Welzijn.

Wil je gezellig langskomen? Dan kan! Voorheen kon je gewoon binnenlopen. Maar nu vragen we je van te voren aan te melden, dit vanwege de coronamatregelen. Aanmelden kan door te bellen naar het telefoonnummer van Het Groene Hart: 085 -073 98 55.
Je bent welkom op maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur op de Stationsweg 9T.

Tijdens de inloop organiseren de sociaal werkers van Forte Welzijn leuke activiteiten. Bijvoorbeeld samen in de tuin werken, jam maken, met iets creatief bezig zijn of een spelletje doen. Hierbij krijgen zij hulp van vrijwilligers. En ze kunnen zeker nog helpende handen erbij gebruiken! Vind je het leuk om inwoners van Groesbeek een leuke ochtend of middag te bezorgen, ben je creatief en ondernemend?  Dan is dit zeker iets voor jou! Voor meer informatie kun je contact opnemen met de sociaal werkers via bovengenoemd telefoonnummer.


18 januari 2021

Werken in coronatijd: luister mee met gesprekken tussen opbouwwerkers


In april 2020 zijn twee van onze medewerkers, Lisanne Bron en Masha Gromova, begonnen met een “opbouwcast”. Hierin vertellen zij onder meer over hun werk in coronatijd en de manier waarop zij omgaan met de  beperkende maatregelen zoals zij die in hun werk tegenkomen.

Nieuwsgierig naar hun verhalen? Ga dan naar de pagina Opbouwcasts.


5 november 2020

Cultuurcoach in Overbetuwe

Voor inwoners van Overbetuwe is er nu de Cultuurcoach van Forte Welzijn. Deze legt verbindingen, zodat zij van lokale kunst, cultuur en erfgoed kunnen genieten. In samenwerking met gemeente Overbetuwe, lokale/regionale cultuur-en erfgoedaanbieders, Cultuur Oost en Meer Muziek in de Klas ontstaat zo een mooi lokaal cultureel aanbod voor inwoners.

Meer informatie vind je op de pagina Cultuurcoach.


20 september 2020

Elkaar ontmoeten bij Inloop en Ontmoeting in de gemeente Berg en Dal

In de gemeente Berg en Dal wordt op diverse plaatsen inloop en ontmoeting georganiseerd. In de dorpshuizen kunnen inwoners elkaar treffen voor een spelletje, een praatje, wordt er samen gekookt en gegeten. Er is er aandacht voor elkaar. Wil je ook eens langskomen?
Je bent van harte welkom! Alle informatie vind je in deze folder of kijk op de pagina Inloop en Ontmoeting.

 

Zonder de inzet van vrijwilligers is het niet mogelijk om bezoekers te ontvangen en elkaar te ontmoeten. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem dan contact op een van de begeleiders. Hun contactgegevens vind je onderaan in de folder.


16 september 2020

Koffie drinken in Overbetuwe


7 september 2020

Sportstimulering Berg en Dal

Ga voor meer informatie naar de pagina van Sportstimulering Berg en Dal.


6 augustus 2020

Maatjes gezocht door Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal

De opbouwwerkers van Forte Welzijn werken in diverse kernen van de gemeente Berg en Dal. In de kern Berg en Dal zijn wij op zoek naar maatjes.

Wie lijkt het leuk om samen met een gezellige en kunstzinnige vrouw uit de kern Berg en Dal er af en toe op uit te gaan. Mevrouw houdt van kunst, schildert, houdt van de natuur, doet aan yoga en zoekt een gezellig maatje. Vooral de stille zondagen ervaart ze als ”niet fijn”. Het zou geweldig zijn om er dan samen op uit te kunnen. Mevrouw is tevens een grote fan van Kippenkar Landwinkel de Woerdt te Ressen en zou daar graag af en toe naartoe gaan.

Voor een 82-jarige mevrouw  in Berg en Dal zijn we op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om regelmatig langs te komen voor een praatje en een wandeling. Mevrouw heeft afgelopen jaar veel meegemaakt en heeft behoefte aan een luisterend oor en wat afleiding. De vraag is voor een langere tijd.

Lijkt dit je leuk? Neem dan contact op met Petra Kregting van Forte Welzijn. Je kunt mailen naar petra.kregting@fortewelzijn.nl of bellen naar 06 - 53 76 48 09.

Zou jij ook vrijwilligerswerk willen doen? Kijk dan eens op onze pagina Vrijwilligers. Of ga naar de website van het vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal. Daar vind je alle vacatures.
Staat er geen geschikte vacature voor je bij, neem dan gerust met ons contact op. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. 
Je kunt bellen naar Forte Welzijn, telefoonnummer:  085 - 040 60 66. 


Juli 2020

Naaiatelier Forte Welzijn maakt duurzame mondkapjes

Sinds juli 2020 draaien de naaimachines op volle toeren in het Atelier van het Huis van de Wijk in Elst (onderdeel van Forte Welzijn). Forte Welzijn directeur Lucien Peeters vertelt met trots: “Mee kunnen doen en van betekenis zijn voor de samenleving is belangrijk voor iedere inwoner. Door in te spelen op de huidige behoefte aan mondkapjes, kunnen deelnemers van het Atelier meteen meedoen!” 

Wil je meer weten, bij voorbeeld hoe je zo'n herbruikbaar mondkapje kunt bestellen? Lees dan verder op de pagina Mondkapjes.


7 augustus 2020

Kom ook eens kijken bij "Moestuin Ooij"

Precies negen maanden nadat een aantal raadsleden en leden van de dorpsagenda via een georganiseerde rondrit aan het begin van de "Moestuin Ooij" stonden, staan we hier weer.
Dit keer staat de moestuin vol in de bloei! De vrijwilligers hebben samen met de nieuwkomers flink hun handen uit de mouwen gestoken, er is de afgelopen maanden hard gewerkt.
Er groeien courgettes, aardbeien en aardappelen. Elke week kan er weer geoogst worden!

 

“Moestuin Ooij” een mooi initiatief door inwoners uit de gemeente Berg en Dal bedacht en uitgevoerd, ondersteund door Forte Welzijn. De moestuin is bedacht om nieuwkomers en andere inwoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met elkaar. Wat is nou een betere manier om een brug te slaan, dan door samen te tuinieren?
 

Veel mensen stoppen even als ze langs de moestuin lopen of fietsen en maken een praatje.
Er ontstaan naast een heleboel groente en fruit ook nieuwe vriendschappen. Kruisbestuiving op z’n best! Elke maandagmiddag vanaf een uur of 2 zijn de vrijwilligers en nieuwkomers er aan het werk. Kom je ook een keertje langs? 

Start van de "Moestuin Ooij" in 2019                                           De "Moestuin Ooij" staat vol in bloei in 2020


1 mei 2020

Geldstress door corona?

Uit een peiling van Nibud blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders een inkomens-terugval ervaart als gevolg van het Coronavirus. Met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers merken dit. Jij ook?
Het Nibud geeft tips wat je vandaag al kunt doen. Kijk daarvoor in de Geldkrant Special Minder Inkomen...                                           
                                                                                          Lees meer op de pagina van Forte Geldzaken


29 april 2020

Aanvraag huishoudelijke hulp voor mantelzorgers in Overbetuwe

Ben je als mantelzorger zo druk met het zorgen voor de ander, dat het huishouden je te veel wordt? Wordt deze druk minder als er hulp in de huishouding komt? Je kunt dan hulp aanvragen bij de gemeente Overbetuwe.

Kijk voor alle informatie op de pagina van Mantelzorg Overbetuwe. 


17 april 2020

Gratis scootmobiel uitleenservice in Overbetuwe

Heb je een gebroken been en wil je toch een bezoekje brengen aan de markt? Of vind je het lastig om (veel) te lopen? Dan is de scootmobiel uitleen wellicht iets voor jou. 
Op 9 locaties in de gemeente Overbetuwe kun je gratis een scootmobiel lenen.

Dat is handig als je (tijdelijk) minder goed ter been bent. Kijk voor alle informatie hierover op onze pagina scootmobiel uitleenservice.


 

Archief

2021
2020

2019

2018

2017