Actueel


6 augustus 2020

Maatjes gezocht door Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal

De opbouwwerkers van Forte Welzijn werken in diverse kernen van de gemeente Berg en Dal. In de kern Berg en Dal zijn wij op zoek naar maatjes.

Wie lijkt het leuk om samen met een gezellige en kunstzinnige vrouw uit de kern Berg en Dal er af en toe op uit te gaan. Mevrouw houdt van kunst, schildert, houdt van de natuur, doet aan yoga en zoekt een gezellig maatje. Vooral de stille zondagen ervaart ze als ”niet fijn”. Het zou geweldig zijn om er dan samen op uit te kunnen. Mevrouw is tevens een grote fan van Kippenkar Landwinkel de Woerdt te Ressen en zou daar graag af en toe naartoe gaan.

Voor een 82-jarige mevrouw  in Berg en Dal zijn we op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om regelmatig langs te komen voor een praatje en een wandeling. Mevrouw heeft afgelopen jaar veel meegemaakt en heeft behoefte aan een luisterend oor en wat afleiding. De vraag is voor een langere tijd.

Lijkt dit je leuk? Neem dan contact op met Petra Kregting van Forte Welzijn. Je kunt mailen naar petra.kregting@fortewelzijn.nl of bellen naar 06 - 53 76 48 09.

Zou jij ook vrijwilligerswerk willen doen? Kijk dan eens op onze pagina Vrijwilligers. Of ga naar de website van het vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal. Daar vind je alle vacatures.
Staat er geen geschikte vacature voor je bij, neem dan gerust met ons contact op. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. 
Je kunt bellen naar Forte Welzijn, telefoonnummer:  085 - 040 60 66. 


7 augustus 2020

Kom ook eens kijken bij "Moestuin Ooij"

Precies negen maanden nadat een aantal raadsleden en leden van de dorpsagenda via een georganiseerde rondrit aan het begin van de "Moestuin Ooij" stonden, staan we hier weer.
Dit keer staat de moestuin vol in de bloei! De vrijwilligers hebben samen met de nieuwkomers flink hun handen uit de mouwen gestoken, er is de afgelopen maanden hard gewerkt.
Zie hier het resultaat! Er groeien courgettes, aardbeien en aardappelen. Elke week kan er weer geoogst worden! 

 

“Moestuin Ooij” een mooi initiatief door inwoners uit de gemeente Berg en Dal bedacht en uitgevoerd, ondersteund door Forte Welzijn. De moestuin is bedacht om nieuwkomers en andere inwoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met elkaar. Wat is nou een betere manier om een brug te slaan, dan door samen te tuinieren?

 

Veel mensen stoppen even als ze langs de moestuin lopen of fietsen en maken een praatje.
Er ontstaan naast een heleboel groente en fruit ook nieuwe vriendschappen. Kruisbestuiving op z’n best! Elke maandagmiddag vanaf een uur of 2 zijn de vrijwilligers en nieuwkomers er aan het werk. Kom je ook een keertje langs? 

Start van de "Moestuin Ooij" in 2019                                           De "Moestuin Ooij" staat vol in bloei in 2020


Aangepast 25 juli 2020

Vertel eens ... een luisterend oor in deze coronatijd

Het coronavirus, en alle maatregelen die zijn genomen om het te bestrijden, heeft voor iedereen grote gevolgen. Hoewel die maatregelen inmiddels zijn versoepeld, brengt deze situatie veel onzekerheden, vragen en soms ook spanningen teweeg.

Mensen hebben thuis last van oplopende spanningen door verlies van werk of inkomen, door het samen thuis zitten en doordat mensen minder sociale contacten hebben. De druk op mantelzorgers kan flink oplopen. Er is meer kans op huiselijk geweld. Dat kan er toe leiden dat de kans op fysiek, psychisch of seksueel geweld groter wordt.


Door een samenwerking tussen Forte Welzijn, de Sociale Teams Berg en Dal en Overbetuwe en verschillende andere organisaties is een programma gemaakt, getiteld “Vertel eens …”.
Je kunt hier terecht met je vragen, als je even wilt praten omdat je je familie niet kunt ontmoeten, thuis is niet meer thuis door huiselijk geweld, je wilt je verhaal kwijt en je hebt behoefte aan een luisterend oor.

Wil je weten hoe je in contact kunt komen met iemand van het Sociaal Team Berg en Dal of met het Sociaal team van Overbetuwe, klik dan op Berg en Dal of Overbetuwe. Je kunt ook altijd bellen naar het algemene telefoonnummer van Forte Welzijn: 085 – 040 60 66.

Meer informatie over hulp bij huiselijk geweld vind je in de bijgaande folder.


26 juni 2020

Klachten? Laat je testen op het coronavirus

Om het coronavirus zo goed mogelijk onder controle te houden is het belangrijk om de basisregels te blijven volgen. Daarmee kan het grootste deel van besmettingen worden voorkomen. Inmiddels is door de Overheid het testbeleid uitgebreid en kan iedereen zich nu laten testen. Door die verruiming van het testbeleid en intensief bron en contactonderzoek is er ook beter zicht op de verspreiding van het virus. 

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Dan kun je je laten testen op het coronavirus. Bel voor een afspraak met 0800-1202 en houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin.

Let op: Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bijvoorbeeld hoge koorts of benauwdheid? Bel dan de huisarts of de huisartsenpost.


29 april 2020

Werken in coronatijd: luister mee met gesprekken tussen opbouwwerkers

Lisanne (links) en Mascha
Lisanne (links) en Mascha

Het coronavirus heeft het dagelijks leven van ons allemaal behoorlijk veranderd. Dat geldt natuurlijk ook voor de medewerkers van Forte Welzijn en de manier waarop zij omgaan met de  beperkende maatregelen zoals zij die in hun werk tegenkomen.
Om hun gedachten en ervaringen met mensen te delen zijn twee van onze medewerkers, nl.
Lisanne Bron  en Masha Gromova, in april begonnen met een “opbouwcast”.

Nieuwsgierig naar hun verhalen? Luister dan naar hun gesprekken, die zij samen voeren in de opbouwcast. Regelmatig wordt er een nieuwe opbouwcast toegevoegd.


Opbouwcast 1
 
; geplaatst april 2020

Opbouwcast 2 ; geplaatst april 2020
Opbouwcast 3 ; geplaatst april 2020

Opbouwcast 4 ; geplaatst mei 2020

Opbouwcast 5 ; geplaatst 25 mei 2020

Opbouwcast 6 ; geplaatst 12 juni 2020 

Hierin praten Lisanne en Mascha onder meer over de demonstraties en hun werk in het Sociaal Team.

Opbouwcast 7 ; geplaatst 25 juni 2020

De onderwerpen in deze cast zijn de vakantieperiode, de activiteiten en hoe we doorzetten en verbindingen blijven zoeken met inwoners, collega's, samenwerkingspartners en de gemeente.
Opbouwcast 8 ; geplaatst 24 juli 2020

Voor deze cast hebben Lisanne en Mascha een leuke gast uitgenodigd, nl. Luciën Peeters, directeur van Forte Welzijn. Met hem praten ze over de alternatieve vierdaagse, zomer, vakantie, corona en nog meer interessante onderwerpen. 
Opbouwcast 9 ; geplaatst 5 augustus 2020

In deze podcast praten ze over dorpsarrangement en dorpsagenda, verschillende bewegingen die nu opkomen, samenwerking met opbouwwerkers uit de regio, mens en natuur en onze collega's in het nieuws.


29 april 2020

Aanvraag huishoudelijke hulp voor mantelzorgers in Overbetuwe

Ben je als mantelzorger zo druk met het zorgen voor de ander, dat het huishouden je te veel wordt? Wordt deze druk minder als er hulp in de huishouding komt? Je kunt dan hulp aanvragen bij de gemeente Overbetuwe.

Kijk voor alle informatie op de pagina van Mantelzorg Overbetuwe. 


28 april 2020

Buurtklus in Groesbeek

Je hebt een klus, je staat er alleen voor, je hebt niet de middelen om hiervoor iemand te betalen en je woont in Groesbeek?
Dan kun je de hulp van een team van vrijwilligers van
Forte Welzijn inschakelen. Zij kunnen je helpen bij het op orde brengen van je huis of je administratie, bij kleine klusjes zoals het ophangen op spullen, kleine reparaties of klein tuinonderhoud of voor een kort ritje naar het ziekenhuis. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de klus en je bent zelf aanwezig bij het uitvoeren van de klus.
Wil je gebruik maken van de Buurtklus? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 uur en 13.00 uur naar het servicebureau van
Forte Welzijn, telefoonnummer 085 – 040 60 66.

Wil je een buurtbewoner helpen met klussen? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar Lisanne Brok van Forte Welzijn: lisanne.bron@fortewelzijn.nl.


17 april 2020

Gratis scootmobiel uitleenservice in Overbetuwe

Heb je een gebroken been en wil je toch een bezoekje brengen aan de markt? Of vind je het lastig om (veel) te lopen? Dan is de scootmobiel uitleen wellicht iets voor jou. 
Op 9 locaties in de gemeente Overbetuwe kun je gratis een scootmobiel lenen.

Dat is handig als je (tijdelijk) minder goed ter been bent. Kijk voor alle informatie hierover op onze pagina scootmobiel uitleenservice.


13 maart 2020

Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders

Forte Welzijn biedt al geruime tijd ondersteuning aan nieuwe Nederlanders om mee te kunnen doen in de samenleving. Zo heeft Forte Welzijn onder meer een spreekuur opgericht om deze mensen op een vast moment in de week te woord te staan. Het spreekuur heet "Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders".

Het spreekuur is voor nieuwe Nederlanders die vragen hebben over thema’s zoals ontmoeten, meedoen en vrijwilligerswerk. Ook is het spreekuur bedoeld voor vrijwilligers die met nieuwe Nederlanders werken en hier vragen over hebben.
Wil je meer weten? Alle informatie vind je in de bijgaande folder.

In verband met de maatregelen vanwege het coronavirus gaat het contact nu iets anders dan in de folder staat.  Anne de Jong en Lisanne Bron zitten niet meer op de spreekuurplekken maar in plaats daarvan is er elke donderdag van 11:30 uur tot 13:30 uur de gelegenheid om met hen te beeldbellen via whatsapp of facetime.

 

Ben je een vluchteling? En woon je in de gemeente Berg en Dal?  Dan kun je contact opnemen

voor:

-       Corona informatie en vragen

-       Je verhaal vertellen, wij luisteren

-       Als je zelf hulp nodig hebt (in deze corona crisis)

-       Wil je helpen en iets voor een ander doen?

 

Je kunt beeldbellen met Lisanne Bron via: 06 - 83 54 40 53,  met Anne via : 06 - 53 81 71 09.


23 september 2019

Samen is niet alleen!

Vanuit een gezamenlijk initiatief van diverse vrijwilligers en organisaties, ingezet door Forte Welzijn, is de campagne “Samen is niet alleen” ontstaan die iets tegen eenzaamheid wil doen, mede in het kader van de Week tegen Eenzaamheid, die van 25 september 2019 tot en met 4 oktober 2019 werd gehouden. Want een gevoel van verbondenheid in de leefomgeving geeft rust en een veilig idee. Er zijn nu eenmaal mensen die een prikkel nodig hebben om buitenshuis een rol te spelen. Dat is lang niet altijd onwil, vaak zijn er wel aarzelingen. Aan de hand van de volgende interviews met vrijwilligers – maatjes - willen we je graag laten kennismaken met hun ervaringen :
- Met een partner alleen
- Samen is niet alleen, Netty, 93 jaar vertelt …
- Hiep hiep hoera!
- De glimlach is zo mooi!
- Openen van een dichtgeslagen boek.
Wil jij ook iets bijdragen? Word dan ook een maatje! Bel voor meer informatie naar Forte Welzijn, telefoonnummer 085 - 040 60 66 voor aanvullende informatie.

Voor deze campagne “Samen is niet alleen” hebben we drie folders uitgebracht:
een voor Groesbeek & Heilig Landstichting,
een voor Berg en Dal, Beek & Ooij en
een voor Leuth, Kekerdom & Millingen aan de Rijn.
In deze folders vind je niet alleen meer informatie over allerlei activiteiten die in de verschillende kernen worden georganiseerd maar ook een aantal die in de Week tegen Eenzaamheid worden georganiseerd.

 

Daarnaast hebben wij een activiteitenoverzicht op onze website geplaatst met nog meer activiteiten die in de gemeente Berg en Dal worden georganiseerd. Natuurlijk zijn er regelmatig veranderingen in activiteiten. Daarom wordt het overzicht regelmatig bijgewerkt.
Je vindt de meest actuele versie van februari 2020 ook op onze pagina Berg en Dal. 
Het overzicht vind je daar onder het hoofdstuk "Waar kan ik aan meedoen?"


9 september 2019

School's Cool helpt je op weg!

Kom je er even alleen niet uit met je schoolwerk en kun je wel een duwtje in de rug gebruiken? Wil jij je zoon of dochter dolgraag helpen met school maar je weet niet hoe?
School’s Cool biedt kinderen en jongeren een steuntje in de rug op school en bij de soms lastige dingen die dan kunnen spelen. Een zorgvuldig gekozen mentor (vrijwilliger) ondersteunt jou of jouw kind heel graag bij lastige schoolopdrachten en leermomenten.
School’s Cool Berg en Dal is er om leerlingen vanaf 11 jaar te begeleiden met onder andere de overstap van de basisschool naar de middelbare school, het plannen van de schooltaken, faalangstproblemen, voor statushouders de school en de taal in Nederland.

Neem vooral contact op als je denkt dat School’s Cool wat voor jouw zoon of dochter is.
Bel of mail naar Fleur Buijs van Forte Welzijn, telefoonnummer  06 – 12 42 71 54,
email: fleur.buijs@fortewelzijn.nl. We helpen je graag.


 

Archief
2020

2019

2018

2017