Actueel

Binnen zonder kloppen:
Nieuwe ontmoetingsactiviteit voor (ex)mantelzorgers

 

Op dinsdag 25 januari staan Marian, gastvrouw en gesprekspartner, en Saskia Henze, mantelzorgcoördinator van Forte Welzijn, van 10:30 tot 12:00 uur met koffie, thee en koek voor je klaar in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Deze ochtend is er een ontspannende ochtend voor (ex)mantelzorgers uit gemeente Overbetuwe: Binnen zonder kloppen.

 

Mantelzorger zijn vraagt veel. Vaak doe je dit vanuit de liefde die je voor de ander voelt. Maar wat als dat niet meer lukt? Of als het toch allemaal teveel wordt? Met wie deel je dat dan?

Als (ex)mantelzorger ben je vooral gericht op degene voor wie je zorgt. Weet je nog wie je bent? Welke hobby’s je ook al weer leuk vond? Wat doe je dan met alle vrije tijd en het verdriet? En hoe pak je de draad weer op als je ineens alleen woont?

 

Saskia Henze: “Veel mantelzorgers geven aan dat contact met andere mantelzorgers hen helpt. Herkenning en erkenning kan vaak al veel lucht geven. Door elkaar tips te geven, leer je van elkaar. En echt, je bent niet de enige. We hopen door te groeien naar een zelfstandige deelgenotengroep, maar de starten doen we de eerste periode samen.”

 

Vanwege coronabeperkingen vragen we je om je wel even te melden via mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl.

18 januari 2022

Nieuwe locatie Weggeefwinkel

Na lang zoeken is het gelukt om een nieuwe locatie te vinden voor de Weggeefwinkel!

Je kunt de Weggeefwinkel vinden aan de Dorpsstraat 7a in Groesbeek. De winkel zit iets verscholen achter andere winkels. Als je linksom langs de kapper loopt zie je daar een pand. Volg de borden en je vindt ze.

De Weggeefwinkel is iedere dinsdag en vrijdag geopend van 10:00 tot 14:00 uur. Heb je een weinig inkomen of vind je duurzaamheid belangrijk? Kom dan langs! De deuren zijn voor iedere inwoner van gemeente Berg en Dal geopend.

 

 

De Weggeefwinkel is een inwonersinitiatief dat wordt ondersteund door Forte Welzijn en Pluryn. De winkel is voor inwoners door inwoners. Gratis kleding voor iedereen. Het maakt niet uit hoe groot je buidel is, het is tenslotte ook goed voor de natuur als we minder nieuwe kleding kopen. De Weggeefwinkel geeft gratis kleding en accessoires weg aan iedereen die geïnteresseerd is.


30 november 2021

Dieren Exotum helpen jonge mantelzorgers ontspannen

Even weg van de zorg voor een ander. Je hoofd leegmaken. Ontspannen. Woensdag 15 december kunnen jonge mantelzorgers uit gemeente Overbetuwe van 4 tot en met 12 jaar van 15:00 – 17:00 uur dieren ontmoeten in het nieuwe jongerencentrum in Driel. Het jongerencentrum is in Zalencentrum de Oldenburg, Hofplein 1. Geef je nu op via mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of stuur app naar Saskia Henze coördinator Mantelzorg Overbetuwe 06 46 37 50 70.

 

Eva van Exotum: “Ik merk dat dieren vaak een helende uitwerking hebben op kinderen. Dieren zijn voorspelbaar, luisteren en zullen nooit oordelen. Dat maakt deze activiteit tot een bijzondere ontmoeting tussen jonge mantelzorgers onderling, maar ook als mens in de een-op-een relatie met het dier!” Deze activiteit wordt georganiseerd door Exotum en Forte Welzijn. “Contact met mensen die hetzelfde meemaken en even iets anders kunnen doen dan zorgen voor een ander is belangrijk”, aldus Saskia Henze.

 

Ben jij jong en zorg je voor iemand?
Het kan je zomaar overkomen: iemand uit het gezin wordt ziek of heeft een aandoening. Dan moet vaak het kind bijspringen. Jonge mantelzorger zijn betekent dat je zorgt voor of zorgen hebt over iemand in je omgeving. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over je moeder die vaak somber is, op je gehandicapte broertje moet passen of de boodschappen doet voor je opa met dementie en hem helpt in het huishouden. In deze situaties is het zo dat een kind opgroeit met iemand die zorg nodig heeft.

 

Saskia Henze: “Zorg je voor of maak je je zorgen over iemand uit jouw gezin of familie of heb je een broertje of zusje waar je ouders meer zorgen over hebben. Bijvoorbeeld omdat je broertje/zusje een beperking of een chronische ziekte heeft. Dan ben je jonge mantelzorger.”  


30 november 2021

“We hebben ruimte voor iedereen”

Mieke Uijttewaal en Elly Holtrop zijn vrijwillige buurtverbinders bij  OnsOverbetuwe. Mieke vertelt dat het een online platform is. “Je kunt het zien als een digitaal dorpsplein. Vijf jaar geleden was dit  initiatief ontstaan om mensen en organisaties met elkaar in contact te brengen. De stichting heeft onlangs een bakfiets aangeschaft. De vrijwilligers gaan daarmee langs de elf kernen van de gemeente. “Die hebben een unieke cultuur. We zoeken nog zes ambassadeurs om verhalen op de site te zetten.”

 

Serieus

Elly zegt dat ze er ‘uit een geintje’ bij is gevraagd. “Ik heb het serieus genomen en ben aan de slag gegaan. Ik vond het in ‘t begin een beetje eng, maar we hebben een leuke groep mensen die me heel liefdevol opgevangen heeft.” Elly is naast buurtverbinder ook degene die de social media voor haar rekening neemt. “Dat doe ik achter de schermen. Bij deze club kan ik zijn wie ik ben.” 

 

Platform

 

De site onsoverbetuwe.nl is een breed platform waar onder andere de sociale kaart op staat. “We maken instanties toegankelijk op deze manier,” licht Mieke toe. “Ook  Forte Welzijn maakt hiervan gebruik.” Opbouwwerker Marcelino Thuis van Forte beaamt dit en stelt dat dit een heel belangrijk burgerinitiatief is. “Onze rol is ondersteunend. Wij kennen veel inwoners en sommige collega’s komen ook achter de voordeur. Hierdoor kunnen wij de vragen en behoeften van deze mensen in kaart brengen. Daar zijn we goed in. Ook de buurtverbinders weten oplossingen voor bepaalde vragen te vinden in hun eigen buurt.” 


23 november 2021

Coronamoeheid vrijwilligers

Waar begin van de coronapandemie iedereen voor elkaar klaar stond en nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond schoten. Is het voor veel vrijwilligers en initiatieven lastig om steeds weer aan te moeten passen aan de nieuwe maatregelen. Forte Welzijn ziet dat dit veel tijd en energie vraagt van vrijwilligers. “De rek is eruit, het duurt te lang”, aldus José Huisman opbouwwerker Forte. Forte blijft in gesprek met vrijwilligers hoe zij hun initiatief uit kunnen voeren. Maar ook hoe ze om kunnen gaan met aanpassingen. Sommige vrijwilligers ervaren ook weerstand bij deelnemers, hoe ga je hiermee om? José: “Wij proberen mensen goed te informeren. Daarbij vragen we ze waarom ze ooit met het initiatief zijn begonnen, wat was leuk. Maar ook wat mis je en wat heb je nodig.”

Voorbeelden waar vrijwilligers tegenaan lopen

Als voorbeeld een activiteit die een wachtlijst had door het maximaal aantal toegestane personen per ruimte. De activiteit is nu korter en in twee delen zodat toch iedereen kan komen. Of een vrijwilliger die het lastig vond om iedereen steeds aan te spreken op het dragen van mondkapjes. Er is toen voor gekozen een tafel met naast ontsmettingsmiddelen een doos mondkapjes bij de ingang te zetten. Een ander voorbeeld is een  inwonersbijeenkomst die binnen no time werd omgezet van fysiek naar online via zoom. Hierdoor kon ook een jonge moeder met twee kinderen aansluiten zonder oppas te hoeven regelen. Of het koffiemoment waarbij ze nu minder vaak samenkomen. Om toch contact te houden is er nu af en toe een extra uitje. Forte heeft ze geholpen om hiervoor een bijdrage te vragen via Overbetuwe Doet.

Ben jij coronamoe en op zoek naar praktische tips? Ben je aan het zoeken hoe de maatregelen het beste toegepast kunnen worden of heb je een hele andere vraag? Neem gerust contact op met de opbouwwerkers van Forte via 085 040 60 66/ info@fortewelzijn.nl.

 


19 november 2021

Help jongeren voorkomen in de schulden te komen

Steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. Het hebben van schulden leidt tot grote gevolgen voor de toekomst van de jongeren (16-27 jaar). Het belemmert hen in hun ontwikkeling, doordat ze niet de keuzes kunnen maken die ze willen maken. Het financieel moeilijk hebben kan leiden tot stress, schuldgevoel en psychische druk. Forte Welzijn heeft daarom een nieuwe dienst: Geldkompas. Hierbij gaat een getrainde vrijwilliger/maatje de jongere begeleiden om te voorkomen dat zij in de schulden raken of dat schulden verergeren. Forte is voor ‘Geldkompas’ op zoek naar maatjes! Ben je tussen de 18 en 45 jaar, heb je iets met jongeren en kun je jezelf inleven in hun? Ben je bereid om de training te volgen? Dan is dit mooie vrijwilligerswerk misschien iets voor jou! Heb je zelf ervaren hoe het is? Ook dan komen we graag met je in contact om van je te leren. Als vrijwilliger krijg je training en wordt je begeleidt. Verder ontvang je een onkostenvergoeding. Neem voor vragen of om jezelf op te geven op via anne.de.jong@fortewelzijn.nl of 06 53 81 71 09.

 

Jongeren in de schulden
Steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder momenteel een schuld heeft en 1 op de 4 een betalingsachterstand. Jongeren zijn financieel erg kwetsbaar, zij hebben nog weinig vermogen opgebouwd, maar dragen vanaf hun 18e levensjaar wel meer financiële verantwoordelijkheid. Bovendien is hun brein nog niet helemaal volgroeid, waardoor het maken van weloverwogen besluiten niet vanzelfsprekend is. Het hebben van schulden leidt tot grote gevolgen voor de toekomst van de jongeren. Het belemmert hen in hun ontwikkeling, doordat ze niet de keuzes kunnen maken die ze willen maken. Het financieel moeilijk hebben kan leiden tot stress, schuldgevoel en psychische druk. 

De coronacrisis raakt de jongeren hard, ook in hun portemonnee. De inkomsten lopen terug. Jongeren hebben vaak een flexcontract of werken in een branche die hard geraakt zijn zoals de horeca. Door het wegvallen van bijbaantjes zijn meer jongeren in de financiële problemen gekomen, terwijl vaste lasten doorlopen. Met alle gevolgen van dien.

GeldKompas in het kort

 

Een maatjesproject voor jongeren om te voorkomen dat zij in de schulden raken of dat schulden verergeren. Een getrainde vrijwilliger spreekt wekelijks af met de jongere, wijst de weg binnen het sociaal domein en maakt de jongere wijzer in geldzaken. De doelgroep zijn jongeren (16-27 jaar) die opgroeien in armoede en/of (lichte) schulden hebben en/of risico lopen op het krijgen van schulden. Deze jongeren hebben vaak niet het vangnet of netwerk dat er nodig is om ze te behoeden voor en wijzer te maken in geldzaken. Vaak zijn het jongeren die zelf opgroeien in armoede, hun ouders kunnen hen niet de financiële educatie geven die zij nodig hebben of weten bijvoorbeeld zelf ook niet goed de weg. Een maatje loopt met de jongere mee en staat naast de jongere en is niet betuttelend of belerend. Hij/zij snapt de belevingswereld van de jongere en werkt ondersteunend. Een maatje is tussen de 18 en de 45 jaar. 


12 november 2021

High Tea met mantelzorgers uit Overbetuwe

Het was nog even spannend of het door kon gaan, maar dat kon. Zaterdag 13 november hebben 36 mantelzorgers uit gemeente Overbetuwe genoten van een High Tea in Basisschool Stap voor stap in Elst. Renate Buitenhuis van Thee van Toen heeft allerlei lekkers gemaakt om de mantelzorgers in de watten te leggen. “Ik dacht gewoon thee met wat lekkers. Maar dit overtreft echt alles. Het lekkers bleef maar komen. Het was heerlijk en zag er prachtig uit”, “Wat heeft Forte Welzijn en de vrijwilligers, ons mantelzorgers een fantastische high tea bezorgd. Mijn complimenten voor de voorbereiding en verzorging hiervan. Het was werkelijk perfect. Dank jullie wel voor deze verwennerij waar iedere genodigde volop van genoten heeft. Het is een goed idee om bij deze gelegenheid een gedicht voor te lezen; ik vond het prachtig”, aldus twee deelnemers. Naast deze High Tea krijgen de deelnemers ook nog 50 procent korting op een Reikibehandeling door Angelique den Engelsen van natuurgeneeskundige praktijk Gezond Goed.

 

Hulp voor mantelzorgers

 

Als mantelzorger ben je dag in, dag uit bezig met de zorg voor of zorgen over een naaste. Vaak vanuit liefde en met alle toewijding. Want zorgen voor, dat doe je toch gewoon? Wist je dat je als mantelzorger uit Overbetuwe terecht kunt met vragen, advies of een luisterend oor bij Saskia Henze mantelzorgconsulent van Forte? Je kunt haar bereiken via mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of 06-46 37 50 70. 


Vragen coronamaatregelen activiteit

De coronamaatregelen worden steeds weer aangepast. Hierdoor moet je ook steeds weer je   activiteit of initiatief aanpassen. Hoe ga je om met deze maatregelen. Forte Welzijn merkt dat bewonersinitiatieven en verenigingen hier tegen aan lopen. Zo was er een inloop waarbij geen coronatoegangsbewijs nodig is. De vrijwilligers die deze inloop organiseren vonden dit geen fijn idee en wisten niet wat ze hiermee aan moesten. De opbouwwerker heeft met ze meegedacht en uiteindelijk hebben ze de inloop verplaatst naar een restaurant waar dit bewijs wel verplicht is. Maar denk ook aan vragen als hoe ga ik als gevaccineerde vrijwilliger om met niet gevaccineerde bezoekers of ieder jaar gaan we met Kerst uit eten met alle vrijwilligers, mijn niet gevaccineerde collegavrijwilliger mag niet mee, hoe doen we dat? Of ik wil anderhalve meter houden en in kleine groep mensen ontmoeten, hoe doe ik dat?

“Door de coronamaatregelen zie je steeds meer tegenstellingen tussen inwoners, de overheid en instanties én tussen inwoners onderling. Wij zijn er als opbouwwerker om ondanks deze tegenstellingen te kijken hoe we als buren of vrijwilligers nog steeds fijn en plezierig met elkaar om kunnen gaan”, aldus Monique Nass, opbouwwerker Forte.

 

Ben je aan het zoeken hoe de maatregelen het beste toegepast kunnen worden of heb je een hele andere vraag? Neem gerust contact op met de opbouwwerkers van Forte via 085 040 60 66/ info@fortewelzijn.nl


12 november 2021

Cadeautje vrijwilligers Overbetuwe

Tijdens de Dag van de Vrijwilliger op 7 december, wil Forte Welzijn vrijwilligers uit gemeente Overbetuwe in het zonnetje zetten. Ken jij iemand die vrijwilligerswerk doet of omkijkt naar een ander? Misschien wel naar jou? Stuur dan voor 30 november een mail met jouw naam en woonplaats naar info@fortewelzijn.nl.

 

Op 7 december kun je het cadeautje ophalen en zelf deze vrijwilliger verrassen. Na aanmelding ontvang je een mail waar je het cadeautje kan ophalen.  


Forte Proeverij - geannuleerd

Van 15 tot en met 19 november krijgen inwoners uit gemeente Berg en Dal en Overbetuwe een kijkje in de keuken van Forte Welzijn. Deze week kun je namelijk de verschillende smaken van het sociaal werk komen proeven, oftewel zien en beleven wat Forte doet. Zo kun je mee lunchen of meedoen met een sport- en spelactiviteit van sportbus Overbetuwe. Ook kun je een kijkje nemen bij de jongereninloop of bij een van de activiteiten bij Op de Heuvel in Groesbeek. Bekijk de hele menukaart hier

 

Presentatie
Er staan deze proeverij ook twee presentaties op het programma. Donderdag18 november in De Wieken in Elst. Donderdag 2 december, dus na de week van de proeverij, is deze in de raadszaal van Gemeente Berg en Dal. Deze avonden wordt ingegaan over de nut van het sociaal werk. Forte richt zich namelijk op het voorkomen van, oftewel preventie. Door in te zetten op preventie is er vaak geen duurdere zorg nodig. Hoe dit precies werkt hoor je tijdens de twee avonden.  

 

 

Aanmelden
Wil je graag komen proeven? Geef je keuze dan voor maandag 8 november door via info@fortewelzijn.nl. Wees snel want sommige gerechten zijn beperkt voorradig. 


2 november 2021

Mantelzorgers in de schijnwerpers

Als mantelzorger ben je dag in, dag uit bezig met de zorg voor of zorgen over een naaste. Vaak vanuit liefde en met alle toewijding. Want zorgen voor, dat doe je toch gewoon? Het voelt vanzelfsprekend, maar Forte Welzijn vindt het van onschatbare waarde. Ben je bekend als mantelzorger bij de afdeling Mantelzorg Overbetuwe van Forte? Dan ontvang je rond de Dag van de Mantelzorg, woensdag 10 november, automatisch een blijk van waardering in je brievenbus. Daarnaast geeft Angelique den Engelsen van natuurgeneeskundige praktijk Gezond Goed gratis Reiki behandeling voor mantelzorgers op deze bijzondere dag. Deze behandeling is voor mantelzorgers die al bekend zijn bij Forte. Mail voor deze behandeling naar: info@gezondgoed.nu.

 

High Tea

Op zaterdag 13 november organiseert Forte ook een High Tea. Samen met Renate Buitenhuis van Thee van Toen zetten ze jou in de schijnwerpers. Samen met andere mantelzorgers kun je genieten van al het lekkers wat Renate je voorschotelt. Even tijd voor jezelf! De High Tea is van 15.00 tot 17.00 uur in Basisschool Stap voor Stap in Elst.
Wil je graag komen? Meld je dan voor maandag 8 november aan bij Saskia Henze via mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl, of bel met 06-46 37 50 70.

 

 


19 oktober 2021

Mantelzorgfeest - geannuleerd

In de week waarin de nationale dag van de mantelzorg valt zet Mantelzorg Berg en Dal  mantelzorgers uit gemeente Berg en Dal in het zonnetje. Dit doen ze met het Mantelzorgfeest! Deze is op dinsdag 9 november van 19:30 – 22:30 uur bij Vriendenkring, Steenheuvelsestraat 39 in Leuth. “Bep en To” komen langs om je met zang en spel te komen vermaken.

 

Ben je mantelzorger en lijkt het je leuk om een avondje te ontspannen? Geef je dan voor 5 november op via info@mantelzorgbergendal.nl of 085 0406066. Neem gerust degene voor wie je zorgt ook mee. Het feest is gratis. Neem wel je coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs mee.

 

 

Meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal is te vinden op www.mantelzorgbergendal.nl


15 oktober 2021

Sportcafé gemeente Berg en Dal

Ben je sport-, beweeg- of cultuuraanbieder? Of ben je als vrijwilliger actief bij een sportclub? Kom dan op maandag 15 november van 19:30-21:30 uur naar het Sportcafé bij Golfbaan Het Rijk van Nijmegen aan de Postweg 17 in Groesbeek. Deze avond staat er een leuk en interactieve bijeenkomst op het programma. Wat de inhoud precies is wordt na 24 oktober bekend gemaakt.

 

 

Wil je niet wachten en weet je nu al dat je wil komen? Geef je dan op via Loesan van Teeffelen-Bottema via loesan.bottema@fortewelzijn.nl van Sportstimulering Berg en Dal. 


15 oktober 2021

Workshop ‘De kracht van bestuur’

De Oost-Betuwse Uitdaging en Helpen in Overbetuwe van Forte Welzijn (voorheen Vrijwilligers steunpunt Overbetuwe) organiseren speciaal voor bestuurders van verenigingen een gratis workshop ‘De kracht van bestuur’. Deze workshop is op woensdag 3 november bij ’t Convent, Langekerkstraat 4 in Huissen en woensdag 10 november bij Droom, Nieuwe Aamsestraat 32 in Elst. Beide bijeenkomsten zijn van 19:30 tot 21:30 uur. Deelname is gratis. Er is plek voor maximaal 20 bestuurders. Meld je voor 29 oktober aan via: info@oostbetuwseuitdaging.nl

 

Over de workshop
Voor veel verenigingen is het lastig om na een pauze van ruim anderhalf jaar, vanwege corona, de draad weer op te pakken. Hoe zorg je er nu voor dat vrijwilligers gemotiveerd blijven, dat je de mensen betrokken houdt bij je vereniging? En wat betekent dat voor het bestuur van de vereniging?

Thema’s die aan de orde komen zijn vrijwilligersbeleid en -management, het bestuur van een vereniging en de in- en externe communicatie van je organisatie.

 

De workshop is bedoeld voor bestuursleden van verenigingen en wordt gegeven door Dr. Herman Schimmel, een zeer ervaren bestuurder in allerlei organisaties. 


8 oktober 2021

Kan ik ‘Ffkes meerijden’

Een mooi project bedacht door een inwoner uit Berg en Dal om met elkaar mee te rijden ‘Ffkes meerijden’. Net als een lifter sta je op een vaste plek om mee te kunnen rijden. Anders is, is dat dit vooral voor mensen is die ook in Berg en Dal wonen. Beiden herkenbaar. De lifter door bijvoorbeeld een herkenbaar bord met de plaatsnaam waar hij naar toe wil en de bestuurder met een mooie ‘Ffkes meerijden’ sticker.
Forte Welzijn is op zoek naar inwoners die samen met de opbouwwerkers van Forte dit project verder willen uitwerken. Lijkt jou dit iets? Stuur dan een mail naar
petra.kregting@fortewelzijn.nl of bel naar 06 53 76 48 09.

 

Het verhaal

“Als inwoner van Berg en Dal overkwam mij een paar jaar geleden een ongeluk. In 2014 reed een chauffeur loze vrachtwagen het gemeentehuis in Groesbeek binnen. Hij schepte daarbij onder andere de auto waar ik in zat. Sindsdien ben ik beperkt mobiel. Voor mij betekent dit persoonlijk dat ik minder vrijheid heb. Ik ben voor vervoer afhankelijk geworden van anderen. Hoe fijn zou het zijn als iedereen die niet (meer) mobiel is overal kan komen waar en wanneer hij/zij dat wil. Dat bracht mij op het idee voor dit project.”

 

 


8 oktober 2021

Beek Ubbergen zet bloemetjes buiten

Twee inwoners van de Koninsholster en Blekershof uit Beek Ubbergen stoorde zich aan de rechthoekige struiken en onkruid in de straten. Daarbij wilden ze graag een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. De beleidsmedewerker van gemeente Berg en Dal merkte deze vraag op en bracht de twee inwoners in contact met de opbouwwerkers van Forte Welzijn. Samen met de straat is er gekeken hoe ze de buurt mooier en gezelliger konden maken. Tijdens Burendag was de aftrap en zijn vier gemeenteplantsoenen kleurrijk gemaakt met plantjes. Verder is de bestaande picknickbank verplaatst naar een betere plek. Een plek om elkaar te ontmoeten. De komende tijd wordt gekeken of de geveltuintjes en nog meer plantsoenen aangepakt kunnen worden.

 

Wil jij ook jouw wijk opfleuren? De opbouwwerkers van Forte denken graag met je mee. Je kunt ze bereiken via 085 040 60 66 of info@fortewelzijn.nl.

 

 


5 oktober 2021

Welke topvrijwilliger in Overbetuwe verdient het Toonbeeld?

Op woensdag 3 november in Huissen en woensdag 10 november in Elst, organiseert de Oost-Betuwse Uitdaging een GRATIS workshop voor bestuurders van verenigingen onder de titel “De Kracht van Bestuur”.

 

Voor veel verenigingen is het lastig om na een pauze van ruim anderhalf jaar, vanwege corona, de draad weer op te pakken. Hoe zorg je er nu voor dat vrijwilligers gemotiveerd blijven, dat je de mensen betrokken houdt bij je vereniging? En wat betekent dat voor het bestuur van de vereniging? 

Thema’s die aan de orde komen zijn vrijwilligersbeleid en -management, het bestuur van een vereniging en de in- en externe communicatie van je organisatie.

De workshop is bedoeld voor bestuursleden van verenigingen en wordt gegeven door Dr. Herman Schimmel, een zeer ervaren bestuurder in allerlei organisaties. 

 

woensdag 3 november 2021 in ’t Convent, Langekerkstraat 4, Huissen

woensdag 10 november bij Droom, Nieuwe Aamsestraat 32, in Elst. 

 

Beide bijeenkomsten zijn van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname is gratis. 

Deelname is mogelijk voor 20 bestuurders. Vol = Vol !

 

 

Aanmelding tot uiterlijk 29 oktober is mogelijk via: info@oostbetuwseuitdaging.nl


5 oktober 2021

Herstart Mantelzorgcafé: En dan wordt alles anders…

Ben je mantelzorger of hulpverlener? Kom dan op donderdag 21 oktober van 19:30 – 21:30 uur naar het Mantelzorgcafé in Elst. Deze avond is het thema: En dan wordt alles anders…Niet Aangeboren Hersenletsel in het gezin. Albrecht Bouwman neemt je mee in zijn verhaal waarin hij vertelt wat mantelzorg met hem doet en heeft gedaan. Het Mantelzorgcafé is in Basisschool Stap voor Stap aan de Kruisakkers 3 in Elst. Deelname is gratis. Wil je komen? Geef je dan op bij Saskia Henze, coördinator Mantelzorg Overbetuwe bij Forte Welzijn via mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of 06-46 37 50 70.

 

Het verhaal van Albrecht

Het overkwam Albrecht zomaar: opeens moeten zorgen voor een naaste. Zijn vrouw Carola belandde door een noodlottig ongeluk op het asfalt en hield en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) aan over. Albrecht zorgde vanuit liefde. En met alle toewijding die hij in zich had. Want zorgen voor, dat doe je toch gewoon? Hij probeert alle ballen van zijn jonge gezin hoog te houden, maar valt uiteindelijk uit met een burn-out en PTSS.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Had het voorkomen kunnen worden? Albrecht denkt van wel. En hij heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om dat te delen. Hij schreef er zelfs een boek over en geeft nu interactieve lezingen. Deze avond geeft inzichten, erkenning, herkenning, richting en alles wat er verder ter tafel komt. Wees welkom.

 

Wanneer ben ik mantelzorger

 

Je bent mantelzorger als je als partner, kind, familie, buur of vriend klaar staat voor een naaste die vanwege ziekte of een handicap zorg nodig heeft. Je zorgt dan vanuit persoonlijk betrokkenheid gedurende langere tijd en meer dan 8 uur per week voor een ander.


30 september 2021

Koffie met mantelzorgers: De ergotherapeut

Wat doet de ergotherapeut en wat kan hij/zij betekenen voor jou als mantelzorger? En hoe kun je er een beroep op doen? Kom op woensdag 13 oktober van 13:30 – 15:30 uur naar de bijeenkomst ‘Koffie met mantelzorgers’ die ditmaal als thema: De ergotherapeut heeft.

De bijeenkomst is bij sporthal De Duffelt in de  Spiegelzaal aan Gengske 10 in Millingen aan de Rijn. Wil je graag komen? Meld je dan voor maandag 11 oktober aan via info@mantelzorgbergendal.nl of 085 0406066.

 

Programma

·        13:30 uur: zaal open

·        14:00 uur: welkom met koffie/thee

·        14:00 uur: presentatie door ergotherapeut Bas van der Heijden , ParkinsonNet

Na de presentatie is de gelegenheid om vragen te stellen en te vertellen over jouw mantelzorg. Vrijwilliger Miel Fransen is er namens Mantelzorg Berg en Dal.

·        15.30 uur: einde programma.

 

Over de ergotherapie

Indien mensen door gezondheidsproblemen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Een lichamelijk of psychisch probleem of een vertraagde ontwikkeling kan zelfstandigheid beperken.

 

Door het vergroten van de (eigen) mogelijkheden worden betekenisvolle, dagelijkse activiteiten weer mogelijk, en kunnen mensen (langer) thuis functioneren.

De rol van mantelzorgers daarbij is essentieel. Ergotherapie kan je ondersteunen in deze zeer belangrijke, uitdagende maar soms misschien wel moeilijke rol.

Je kunt dan denken aan tips, voorbeelden, analyseren, voordoen van handelingen, informatie of als klankbord.

 

Buiten het aanpassen van de omgeving, door bijvoorbeeld een beugel te plaatsen om makkelijker van toilet op te staan, bespreekt een ergotherapeut ook met jou wat voor jou belangrijk is.

 

 

Meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal is te vinden op www.mantelzorgbergendal.nl


30 september 2021

NAH Café Overbetuwe groot succes

Na het succes van het NAH Café Overbetuwe op 21 september is er op dinsdag 16 november van 10:30 – 12:00 uur weer een NAH Café in Elst. Heb je Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of heb je hier als naaste mee te maken? Meld je dan aan via: mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of sgo.overbetuwe@gmail.com.  

 

Het laatste gehouden NAH Café in Elst werd geopend door Dick Snijders van de Protestantse Kerk, met de treffende woorden: “Ik met mijn en jij met jouw verhaal”. Jeanne Verdijk, bestuurslid Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe (SGO): “Opvallend hoe heftig deelnemers de periode vlak na hun hersenletsel hebben ervaren. Het onbegrip, de verwachtingen en een woud aan regels, plus professionals die vinden dat mensen iets moeten. Hoe hun leven totaal ontwricht is, en zij zoekend zijn naar wat wél kan.”

 

NAH Café Heteren
Het zou mooi zijn als er ook een NAH Café in Heteren kan komen. Forte Welzijn zoekt hiervoor vrijwilligers en deelnemers. Lijkt dit je iets? Neem dan contact op met Saskia Henze, coördinator Mantelzorg Overbetuwe van Forte, 
mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl / 06-46 37 50 70 of met Jeanne Verdijk, bestuurslid SGO sgo.overbetuwe@gmail.com / 06-33 72 66 67.

 

Meer informatie over SGO vind je op www.sgo-overbetuwe.nl en over Forte op www.fortewelzijn.nl.

 

 

Over Niet aangeboren Hersenletsel (NAH)
In Nederland zijn volgens het RIVM ruim 645.900 mensen met NAH. Dit als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk. NAH heeft een grote impact op het leven van een getroffene en zijn directe omgeving. Als mensen na behandeling weer in de thuissituatie komen, is er vaak geen direct contact meer met hulpverleners. Vaak ervaren zij dan pas de forse (cognitieve) beperkingen in hun dagelijkse leven. Familieleden en zorgvragers weten niet altijd waar ze met vragen terecht kunnen. 


21 september 2021

Geld terug door bezoek financieel spreekuur

Een bezoek aan het spreekuur van Forte Geldzaken kan een mooie meevaller opleveren. Zo bleek dat een inwoonster uit gemeente Overbetuwe tot haar verrassing nog recht had op maar liefst 1.500 euro aan huurtoeslag over 2020.

Heb je zelf vragen over een brief van de Belastingdienst of hulp nodig bij het aanvragen van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? Moet je toeslagen terugbetalen en kom je daardoor in de problemen? Of vraag je jezelf af of je gebruik maakt van alle voorzieningen die er zijn om je inkomen aan te vullen? Voor deze en veel meer zaken kun je terecht bij het financieel spreekuur. Het spreekuur is op de maandagen in de oneven weken van 10:00 -12:00 uur in De Wieken, Pr. Irenestraat 49 in Elst.

Maak nu een afspraak voor dit spreekuur door te bellen Foka Bruggema, coördinator Forte Geldzaken 06 33 79 38 60.

 

Forte Geldzaken is een dienst van Forte Welzijn.


10 september 2021

Poëziepad Berg en Dal

Ken jij het Poëziepad al? Wandel deze mooie route van zeven kilometer door de natuur en wijken van Berg en Dal. Tijdens deze route loop je langs bankjes met poëzie geschreven door inwoners. Ideaal aan deze route is dat je genoeg kunt rusten met al deze bankjes.

 

Het initiatief voor het Poëziepad ontstond bij plaatsing van twee banken bij een groenproject in het dorp. Eén van de initiatiefnemers wilde graag een bijenlint door Berg en Dal aanleggen. In overleg met de opbouwwerker van Forte Welzijn is het idee van een Poëziepad ontstaan. Inwoners konden tot begin maart dit jaar gedichten opsturen en van de ruim honderd inzendingen zijn negen gedichten gekozen. Deze zijn uiteindelijk op de banken bevestigd. Op 24 april werd het pad officieel geopend. Het pad is helemaal compleet als op zaterdag 11 september het routebord wordt onthult bij Fletcher hotel Erica.

 

 

Heb je ook een leuk idee voor je wijk? Neem contact op met een van de opbouwwerkers van Forte. 


10 september 2021

Vrijwilligers gezocht Forte Thuis Berg en Dal

De afgelopen 1,5 jaar wordt iedereen getroffen door de coronacrisis en de maatregelen. De effecten van deze crisis komen harder aan bij kwetsbare groepen. Gezinnen met kinderen waar het even wat minder mee gaat en die in een moeilijke situatie zitten is bijvoorbeeld zo’n kwetsbare groep. Doordat de coronacrisis al zo lang bezig aan de gang is, raakt het hen hard en ook steeds harder. Forte Welzijn verwacht een toename van het aantal gezinnen dat ondersteuning nodig heeft. De dienst Forte Thuis biedt ondersteuning aan gezinnen met kinderen van 0 – 12 jaar. Een getrainde vrijwilliger komt een keer per week langs het gezin om de ouder(s) te helpen bij waar zij ondersteuning nodig hebben. Dit is vooraf besproken en wordt onderling goed afgestemd. Het is ondersteuning op maat. Als vrijwilliger drink je samen met de ouder(s) een bakje koffie, je biedt een luisterend oor en praktische hulp en/of speelt met de kinderen. De ondersteuning is voor circa 1 jaar.

 

Forte is op zoek naar nieuwe vrijwilligers! Wil je graag gezinnen helpen? Door jouw ondersteuning kan een gezin het vaak daarna weer zelf. Je geeft ze net dat zetje in de goede richting en dat is heel waardevol. Als vrijwilliger krijg je scholing en begeleiding. Heb je interesse gekregen na het lezen van dit stuk of wil je nog meer informatie? Neem dan contact op met Anne de Jong, Coördinator Forte Thuis. Bel: 06 53 81 71 09 of mail naar: Anne.de.Jong@fortewelzijn.nl

 

 

Meer informatie over Forte is te vinden op www.fortewelzijn.nl


10 september 2021

Wie verdient Het Toonbeeld 2021?

Het Toonbeeld. Een waardering in de vorm van een prijs die de burgemeester van gemeente Overbetuwe jaarlijks uitreikt aan vrijwilligers. Het is mooi om te zien dat ook tijdens deze coronacrisis zoveel vrijwilligers actief blijven en er nieuwe initiatieven ontstaan. Ken jij iemand uit jouw omgeving of misschien van een vereniging die volgens jou een onderscheiding verdient voor zijn of haar vrijwillige inzet in 2021? Draag dan nu deze fantastische vrijwilliger voor! Dit kan tot en met 31 oktober 2021 op toonbeeld.helpeninoverbetuwe.nl. Het Toonbeeld wordt in januari 2022 uitgereikt.


3 september 2021

Gratis cursus EHBO bij drank- en drugsongevallen

Eerste hulp bij mensen die onder invloed zijn van drank en drugs hebben een net iets andere benadering nodig. Onder invloed reageer, denk en doe je anders dan iemand die nuchter is. Er kunnen ook andere stoornissen optreden, die niet bij een reguliere EHBO-cursus langskomen.

 

Gemeente Berg en Dal organiseert in oktober of november samen met het Vrijwilligerssteunpunt van Forte Welzijn een gratis EHBO-cursus voor vrijwilligers in gemeente Berg en Dal die te maken hebben met drank- en drugsongevallen.

 

Ben jij die gezellige barman in de sportkantine? Of ben jij die leuke gastvrouw tijdens de inloop? Ben je vrijwilliger in gemeente Berg en Dal die te maken heeft met drank- en drugsgebruik tijdens het vrijwilligerswerk? Meld je dan voor vrijdag 17 september aan via aan VSPbergendal@fortewelzijn.nl. Je krijgt via de mail een bevestiging van opgave. De cursus zal plaatsvinden in de avonduren in de maand oktober of november. De exacte data en locatie worden bekend gemaakt wanneer je bent aangemeld.

 

 

Over de cursus
Het eerste deel van de cursus is online. Je maakt tijdens het online gedeelte van de cursus, die verzorgd wordt door het Rode Kruis, kennis met verschillende middelen. Daarna ga je met het praktijkgedeelte aan de slag. Voor het praktijkdeel heeft het Rode Kruis drank- en drugskoffers samengesteld. Zo kun je zien hoe verschillende drugs er uitzien. Door simulatiebrillen merk je zelf hoe het voelt om onder invloed te zijn. Verder leer je hoe je een slachtoffer kan benaderen en welke eerst hulp je kan verlenen. 


20 augustus 2021

Bloemschikken en Koffie met… mantelzorgers Berg en Dal

Naast de maandelijkse mantelzorgtafels staan er in september nog twee gratis activiteiten op het programma.

 

Bloemschikken donderdag 9 september

Ben je mantelzorger en woon je in gemeente Berg en Dal? Kom dan even lekker je hoofd leegmaken en genieten van de heerlijke bloemengeur en -kleur! Op donderdag 9 september van 14.00 tot 16:00 uur kun je in dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij bloemschikken. Deze activiteit is gratis.


Door de coronaregels is aanmelden verplicht. Dit kan door voor 5 september je naam, adres en telefoonnummer te sturen naar:
info@mantelzorgbergendal.nl of telefonisch 085- 0406066.

 

Koffie met… maandag 13 september

Het woud van de zorg, wegwijs door de mantelzorgmakelaar.

Op maandagavond 13 september is er weer een “Koffie met…” georganiseerd door Mantelzorg Berg en Dal.

Wil jij alle ins en outs weten over mantelzorg? Op maandag 13 september van 19:30 – 21:00 uur komt er tijdens Koffie met… een mantelzorgmakelaar.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

·         Wie is de mantelzorgmakelaar (MZM)

·         Voor wie is de mantelzorgmakelaar

·         Hoe schakel je een mantelzorgmakelaar in

·         Wat doet een mantelzorgmakelaar

·         Wie betaalt?

Deze gratis bijeenkomst vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek.

 

 

Door de coronaregels is aanmelden verplicht. Dit kan door voor 10 september je naam, adres en telefoonnummer te sturen naar info@mantelzorgbergendal.nl  of telefonisch 085- 0406066.


20 augustus 2021

Politie op bezoek bij Peutercafé Leuth

Anderhalf jaar was er geen peutercafé in het Kulturhus van Leuth. Dit doordat ouders en kinderen door de coronamaatregelen niet tegelijk aanwezig mochten zijn. Het peutercafé is blij om weer te starten op maandag 6 september van 10.00 tot 11.30 uur in het Kulturhus Leuth aan de Reusensestraat 4. Deze eerste editie is er een speciale gast uitgenodigd!

 

Hoeveel kinderen dromen er van om later brandweer of politieagent te worden. Het is nu hun kans om kennis te maken met een echte politieagent. Er komen twee wijkagenten werkzaam in de polder vertellen over hun werk. Peuters kunnen al hun vragen stellen en wie weet mogen ze ook nog even een kijkje nemen in de politiewagen, spannend!

 

In het peutercafé kan je kind lekker spelen en fruit eten. Daarnaast kun je ook andere ouders, opa’s, oma’s of gastouders ontmoeten.

Heb je nog leuke ideeën voor een bijeenkomst of is er een onderwerp waarover je meer wil weten? Laat het weten, dat geeft het peutercafé inspiratie! Je kunt mailen naar jesse.jansen@fortewelzijn.nl of bellen met 06-82 61 26 12.

 

 

Peutercafé Leuth wordt georganiseerd door een aantal ouders uit Leuth in samenwerking met Forte Welzijn, Partou en Kulturhus Leuth. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. De activiteit is vrij toegankelijk voor inwoners van Leuth en omliggende dorpen. Hopelijk tot dan, gezellig!


20 augustus 2021

Repair Café Elst weer van start

Vanaf donderdag 26 augustus gaat het Repair Café in Elst weer van start. Wel in iets andere vorm, want elkaar ‘ontmoeten’ zit er nog niet in. Inwoners kunnen 1 keer in de maand op de laatste donderdag tussen 12:30 – 13:00 uur hun te repareren spullen afgeven bij 2Switch aan de Nieuwe Aamsestraat 42. Buiten, of bij slecht weer binnen, worden je gegevens en de klacht opgeschreven. Tussen 16:00 – 16:30 uur kan het apparaat weer worden opgehaald. De vrijwilligers van het Repair Café repareren gratis jouw elektrische apparaten, gereedschap, verlichting of helpen je bij de juiste werking van je laptop, printer, tablet of gsm. Daarnaast doen ze ook kleine kledingreparaties. Televisies en witgoed (wasmachines e.d.) kunnen niet worden ingeleverd/gemaakt. De artikelen moeten schoon aangeleverd worden. Bij ontvangst wordt alles gedesinfecteerd.

 

 

Uit praktijk blijkt dat het Repair Café maar liefst 70 procent van de aangeboden artikelen weer aan de praat krijgt omdat het vaak maar om kleine storingen of reparaties gaat. De vrijwilligers die reparatiewerk doen hebben een technische achtergrond. Het repareren is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is uiteraard altijd welkom. 


13 augustus 2021

Uurtje tijd om iets voor een ander te betekenen

Ben jij degene die anderen graag helpt en een goed gevoel krijgt om iets voor anderen te betekenen? Heb jij een uurtje in de week tijd?

 

Voor meerdere inwoners van de gemeente Berg en Dal is Forte Welzijn op zoek naar maatjes; een vrijwilliger die regelmatig bij iemand op bezoek wil gaan.

Dit kan zijn voor een praatje, spelletje te spelen, wandelen, fietsen of samen erop uitgaan. Door jouw gezelschap zorg je ervoor dat iemand zich minder alleen voelt.

Naast gezelschap zijn er ook mensen die iemand nodig hebben die helpt met de boodschappen of om de tuin bij te houden.

 

Lijkt het je iets om iemands maatje te zijn? Geef je dan op bij Petra Kregting, opbouwwerker Forte, 06-53 76 48 09, of petra.kregting@fortewelzijn.nl. Een klein beetje aandacht maakt een wereld van verschil.

 

 

Meer informatie over Forte is te vinden op www.fortewelzijn.nl


14 juli 2021

Zomerlunch voor mantelzorgers

Even tijd voor jezelf. Mantelzorg Berg en Dal trakteert mantelzorgers en degene die verzorgd worden, na een periode van extra zorg op een welverdiende zomerlunch.

 

Deze gratis lunch is op zaterdag 7 augustus van 12:00 tot en met 14:00 uur in de Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek en op zaterdag 14 augustus van 12:00 tot en met 14:00 uur in De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

 

Tijdens deze middagen kun je niet alleen genieten van een heerlijke lunch, maar staan de vrijwilligers van Mantelzorg Berg en Dal ook voor je klaar voor vragen en ideeën.

 

Geef je uiterlijk een week van te voren op voor een van deze twee middagen. Dieetwensen? Geeft dit door bij aanmelding.

 

Opgeven kan via info@mantelzorgbergendal.nl of 085 0406066. Geef aan dat je jezelf op wil geven voor de zomerlunch en voor welke datum.    

 

Uiteraard worden bij alle activiteiten de coronamaatregelen in acht genomen. Soms geldt er een maximum aantal deelnemers. Aanmelden vooraf is verplicht. Ook is het fijn als je erbij kunt vermelden of je uit één huishouden komt.

 

Meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal is te vinden op www.mantelzorgbergendal.nl.

 

Forte Welzijn ondersteunt Mantelzorg Berg en Dal www.fortewelzijn.nl


14 juli 2021

Kunst in Zetten ‘Verval en bloei’

De voormalige kleuterschool aan de Wouterplasstraat in Zetten ligt er verlaten bij. Het pand is dichtgetimmerd met houten platen met rondom de wilde en weelderige bloemenpracht van stok- en klaprozen. “Hier ziet men de combinatie van verval en bloei”, vertelt buurtbewoonster Louise Maas. “De bloemen zijn prachtig, geheel in schril contrast met de troosteloze aanblik van de houten platen die lonken naar wat vrolijkheid in de wijk.” Louise had het idee om het pand er mooier uit te laten zien. In samenwerking met gemeente Overbetuwe ondersteunt Forte dit initiatief.  

 

Workshop graffiti

De inwoners uit Zetten kunnen helpen om het pand er mooi uit te laten zien. Inwoners, oud en jong kunnen meedoen! Er worden namelijk drie gratis workshops gegeven door graffiti-artiest Jeroen Pronk van Pronkstukken. Jeroen: “Ik leer mensen dat graffiti kan worden gezien als een kunststroming”, aldus Jeroen. “Het is niet alleen een spuitbus leegspuiten, het is een uiting van kunst en gestoeld op verschillende technieken. Er zit een geschiedenis achter, dat doe je niet zomaar.”

 

Het programma

Op zaterdag 17 juli om 10:00 uur gaat het kunstproject van start. De workshops zijn deze dag om 10.15 uur, 11.15 uur en om 12.15 uur. Het programma wordt geopend met een gedicht van Fred Eggink.  

 

Aanmelden/vragen

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de gratis workshop. Heb je vragen of wil je jezelf aanmelden? Neem dan contact op met Jolanda Janssen jongerenopbouwwerker Forte
06-49 88 10 91 of Mirjam van den Broek, opbouwwerker Forte 06-12 86 75 74.

 

 

Forte houdt zich strikt aan de coronaregels en werkt tijdens de workshops met veiligheidsmateriaal zoals mondkapjes en handschoenen. Zorg zelf voor geschikte kleding waarin verfgeknoei geen probleem is.


14 juli 2021

Cursus EHBO bij drank- en drugsongevallen

De maatschappij kan niet meer zonder vrijwilligers. Ook in gemeente Berg en Dal zijn er veel vrijwilligers die zich iedere dag inzetten voor een ander. Gemeente Berg en Dal organiseert samen met het Vrijwilligerssteunpunt van Forte Welzijn een gratis EHBO-cursus voor vrijwilligers in gemeente Berg en Dal die te maken hebben met drank- en drugsongevallen.


Het eerste deel van de cursus is online. Je maakt tijdens het online gedeelte van de cursus, die verzorgd wordt door het Rode Kruis, kennis met verschillende middelen. Daarna ga je met het praktijkgedeelte aan de slag. Voor het praktijkdeel heeft het Rode Kruis drank- en drugskoffers samengesteld om je een goed beeld te geven van de meest voorkomende middelen. Vervolgens ervaar je zelf wat het effect is van een bepaald middel.

 

Ben jij die gezellige barman in de sportkantine? Of ben jij die leuke gastvrouw tijdens de inloop? Ben je vrijwilliger in gemeente Berg en Dal die te maken heeft met drank- en drugsgebruik tijdens het vrijwilligerswerk? Meld je dan voor 1 september aan via aan VSPbergendal@fortewelzijn.nl. Je krijgt via de mail een bevestiging van opgave. De cursus zal plaatsvinden in de avonduren in de maand oktober. De exacte data en locatie worden bekend gemaakt wanneer je bent aangemeld.

 

 


12 juli 2021

Zomerexpeditie nieuwe Nederlanders

Ben je nieuwe Nederlander, woon je in gemeente Overbetuwe en ben je op zoek naar manieren om je Nederlands te verbeteren? Wil je nieuwe mensen leren kennen of werkervaring opdoen in Nederland? Dan is vrijwilligerswerk iets voor jou! Ga samen met Forte mee op Zomerexpeditie om te ontdekken wat voor vrijwilligerswerk bij jou past.

In augustus gaat Forte Welzijn op expeditie, op ontdekkingsreis in vrijwilligersland. Er worden verschillende organisaties bezocht waar (ook) vrijwilligers werken. Op deze manier kun je kennismaken met allerlei soorten vrijwilligerswerk en ontdekken wat bij jou past.

Elke maandagmorgen in augustus ga je samen met andere vrijwilligers naar Forte bij De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Daarnaast gaan jullie elke week op bezoek bij een vrijwilligersorganisatie; als het kan op maandagmorgen maar soms ook op een andere dag.

 

 

Ga je mee op ontdekkingsreis? Neem dan contact op met Hermien Auf der Haar, participatiecoach bij Forte 06 82 63 42 12/ hermien.auf.der.haar@fortewelzijn.nl. Hermien is bereikbaar op de maandag. 


6 juli 2021

Psychische kwetsbaarheid in de polder

Ben je bekend met eenzaamheid, somberheid, angst of andere (psychische) problematiek? Of ken je iemand die dit heeft? Voel je jezelf ook wel eens onbegrepen? En heb je behoefte aan contact met anderen die hetzelfde meemaken? Kom dan naar de bijeenkomst op donderdag 22 juli van 14:00 tot 16:00 uur in Millingen. De bijeenkomst is in de MOK-ruimte, gevestigd in de Sint Martinusschool in Millingen. Het adres is Chopinstraat 2, als je voor de ingang van de school staat bevindt de MOK zich links om de hoek.

 

Samen spelen we het ‘Ixta open spel’. Met dit spel doorbreken we de vooroordelen en maken we geestelijke gezondheid bespreekbaar.

 

Vanwege de coronamaatregelen kunnen er een beperkt aantal deelnemers in de ruimte worden ontvangen, daarom is aanmelden verplicht. Dit kan via MOK@fortewelzijn.nl of 06-15456861 (Astrid Verbiest). Wil je meer weten? Neem dan vooral even contact met ons op.

 

Meer informatie over Ixta Noa is te vinden op www.ixtanoa.nl


2 juli 2021

Taalmaatjes wordt Meedoenmaatjes

Vanaf 1 juli zal Taalmaatjes Meedoenmaatjes gaan heten. Meedoenmaatjes is een maatjesproject in Overbetuwe van Forte Welzijn.

 

Taalmaatjes is meer dan alleen de Nederlandse taal leren. De naam wordt daarom gewijzigd naar Meedoenmaatjes. Nieuwe Nederlanders krijgen namelijk niet alleen te maken met de Nederlandse taal maar ook met een andere cultuur. Hoe kun je beiden het beste leren? Door gewoon mee te doen! 

 

Meedoenmaatjes zijn getrainde vrijwilligers van Forte en helpen nieuwe Nederlanders op weg. Eerst wordt gekeken wat de vraag of behoefte is. Naast taal, kan dat verschillen van ondersteuning bij het opvoeden, zodat je kind goede aansluiting kan vinden met leeftijdsgenoten, de weg leren kennen in de verenigingswereld, nieuwe mensen leren kennen of een leuke vrijwilligersplek vinden. Vervolgens helpt het maatje de nieuwe Nederlander op weg.

 

Ben je al vrijwilliger bij Forte? Dan kun je meegaan in deze transformatie. De komende weken wordt er op papier gezet wat er verwacht wordt van een Meedoenmaatje. Deze beschrijving wordt naar de vrijwilligers opgestuurd. Vervolgens bepalen zij of ze mee willen in deze verandering van Taalmaatje naar Meedoenmaatje.

 

Wil je meer weten of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar masha.gromova@fortewelzijn.nl of bel/app naar 06 13 15 91 76.

 

 


29 juni 2021

Meld je aan voor Burendag

Forte Welzijn vindt het belangrijk dat inwoners met elkaar in contact komen en met plezier in de wijk wonen. Heb jij een leuk idee of activiteit voor jouw buurt? Doe dan mee met Burendag op zaterdag 25 september! Het aanmelden van een activiteit kan tot en met 15 augustus. Er is een vergoeding van maximaal € 400 mogelijk vanuit het Oranjefonds. Wij helpen je graag bij de aanvraag.

Inspiratie
Op www.burendag.nl kan je een aanvraag doen of je laten inspireren voor ideeën voor de buurt. Er zijn veel mogelijkheden, zoals een straatbingo, samen de straat opfleuren, een vogelhuisje maken, samen koffie drinken en onkruid verwijderen of het clubhuis nog gezelliger maken door samen te schilderen.

Hoe kan ik veilig Burendag vieren?
Ook op anderhalve meter afstand zijn er genoeg leuke en veilige activiteiten mogelijk. Let wel op de voorschriften vanuit de Rijksoverheid, het RIVM.

 

Forte helpt
Voor hulp bij de aanpak en/of de aanvraag kun je contact opnemen met een van de opbouwwerkers van Forte door te mailen naar info@fortewelzijn.nl of te bellen naar 085 040 60 66.

25 juni 2021

Nieuwe wettelijke verplichtingen verenigingen en stichtingen

Misschien is het ook aan jouw aandacht ontsnapt, maar er treedt een nieuwe wet in werking waar alle verenigingen en stichtingen vanaf 1 juli dit jaar aan moeten voldoen. De nieuwe wet heet WBTR, of voluit de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.

In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuursleden. De wet gaat echter vooral over de kwaliteit van besturen en raakt daarmee de volledige organisatie.

De wet is breder dan alleen het aanpassen van statuten. De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen tot nu toe. Het kost tijd om deze zaken op orde te krijgen voor de WBTR.

Het goede nieuws is dat er hulp is voor jouw organisatie. Er is een stappenplan beschikbaar met uitlegvideo’s en kant-en-klare invulformulieren in duidelijke taal. Ook juridische ondersteuning bij vragen is inbegrepen. Forte Welzijn is partner geworden van WBTR.nl zodat jouw vereniging of stichting geholpen kan worden. Dit doet Forte met haar dienst Helpen in Overbetuwe, voorheen Vrijwilligerssteunpunt. Ze zorgen ervoor dat jouw organisatie 50 procent korting krijgt.

Meer informatie over de WBTR en de kortingscode vind je op het laatste nieuws van www.helpeninoverbetuwe.nl of https://www.geldersehanden.nl/blog/hulp-en-voordeel-voor-besturen-bij-invoeren-wbtr-2. Mailen mag ook naar helpeninoverbetuwe@fortewelzijn.nl.


25 juni 2021

NAH Café Overbetuwe van start in Elst

Heb je Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of heb je hier als naaste mee te maken? Op dinsdag 29 juni van 10:30-12:00 uur gaat het NAH Café in Elst van start. Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe (SGO) en Forte Welzijn bundelen hun expertise samen om dit inwonersinitiatief te ondersteunen.

 

“We bieden laagdrempelige, structurele bijeenkomsten voor mensen met NAH en hun naasten. Tijdens deze bijeenkomsten is er ruimte voor ieders verhaal en om ervaringen te delen. Samen met onze deelnemers bouwen we het café verder uit. En bij voldoende aanmeldingen kunnen we ook in andere kernen aan de slag,” aldus Jeanne Verdijk, bestuurslid SGO en initiatiefnemer.

 

Herken jezelf in de volgende uitspraken? Misschien is ons NAH Café iets ook iets voor jou.

“Ik voel me alleen, niet iedereen begrijpt wat er aan de hand is of heeft een mening over je”

“Herkenbare ervaringen zoals het omgaan met beperkte energie of slechte visus, last hebben van prikkels zoals lawaai of licht.” “Ik heb een aanloopje nodig om op te starten, heb minder zelfvertrouwen.”

 

Aangezien de bijeenkomsten klein worden gehouden moet je jezelf aanmelden. De volgende bijeenkomsten voor dit jaar zijn op dinsdag 21 september en 16 november.

Informatie, interesse of aanmelden

Meer informatie of jezelf aanmelden? Dit kan via Saskia Henze, Mantelzorg coördinator Forte Welzijn, email: saskia.henze@fortewelzijn.nl, telefoonnummer 06 - 49 88 10 94 of Jeanne Verdijk, bestuurslid Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe, via email: sgo.overbetuwe@gmail.com, telefoon 0481 - 376 595.

Vrijwilligers gezocht

Lijkt je het leuk om bijvoorbeeld gastvrouw te zijn bij het NAH Café en heb je ervaring op het gebied van NAH? Neem dan contact op met Saskia of Jeanne.

Niet aangeboren Hersenletsel (NAH)

In Nederland zijn volgens het RIVM 645.900 mensen met NAH. NAH (als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk) heeft een grote impact op het leven van een getroffene en zijn directe omgeving. Als mensen na behandeling weer in de thuissituatie komen, is er vaak geen direct contact meer met hulpverleners. Vaak ervaren zij dan pas de forse (cognitieve) beperkingen in hun dagelijkse leven. Familieleden en zorgvragers weten niet altijd waar ze met vragen terecht kunnen. 


18 juni 2021

Mantelzorgers kunnen eindelijk weer ‘bijkletsen’

Op donderdag 15 juli is het eindelijk zover dat ook de mantelzorgers er even tussenuit kunnen om samen een praatje maken met lotgenoten. Alle mantelzorgers van de hele gemeente Berg en Dal zijn van harte welkom in het Kulturhus van Beek. Adres: Roerpompstraat 6, 6573 BH.

Programma

·         13:30 uur: zaal open

·         14:00 uur: welkom met koffie/thee

·         14:00 uur: presentatie over activiteiten en ondersteuning door Mantelzorg Berg en Dal. Na de presentatie is de gelegenheid om vragen te stellen en te vertellen over jouw mantelzorg.

Miel Fransen, vrijwilliger,  en Hanneke Klievink, mantelzorgcoördinator Forte Welzijn zijn er namens Mantelzorg Berg en Dal.

·         15.30 uur: einde programma.

 

Aanmelden
Wil je graag komen? Meld je dan voor 9 juli aan via info@mantelzorgbergendal.nl of bel naar 085 - 040 60 66.

 

START ACTIVITEITEN

 

Mantelzorgtafels

Vanaf juni gaan de mantelzorgtafels weer open op de vaste momenten in de maand in Groesbeek en in Millingen.

 

Zomerlunch

Deze zomer staat er in augustus op twee locaties een zomerlunch op het programma. Lees meer hierover in de agenda op www.mantelzorgbergendal.nl.

 

Uiteraard worden bij alle activiteiten de coronamaatregelen in acht genomen. Soms geldt er een maximum aantal deelnemers, aanmelden vooraf is verplicht.

Meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal is te vinden op www.mantelzorgbergendal.nl.


2 juni 2021

Psychische kwetsbaarheid in de polder

Ben je bekend met eenzaamheid, somberheid, angst of andere (psychische) problematiek? Of ken je iemand die dit heeft? Voel je jezelf ook wel eens onbegrepen? En heb je behoefte aan contact met anderen die hetzelfde meemaken? Kom dan naar een van de bijeenkomsten. 

Donderdag 22 juli a.s. : Vooroordelen doorbreken

Vooroordelen doorbreken en geestelijke gezondheid bespreekbaar maken door samen het ‘Ixta open spel’ te spelen.

De bijeenkomst vindt plaats van 14:00 uur tot 16:00 uur in de MOK-ruimte, gevestigd in de Sint Martinusschool in Millingen. Het adres is Chopinstraat 2, als je voor de ingang van de school staat bevindt de MOK zich links om de hoek. 

 

Op donderdag 17 juni jl. werden ervaringsverhalen gedeeld. Mensen die hetzelfde meemaakten vertelden waar zij mee zitten en gaven tips die jou kunnen helpen om beter om te gaan met psychische kwetsbaarheid.
 

Vanwege de coronamaatregelen kunnen er een beperkt aantal deelnemers in de ruimte worden ontvangen, daarom is aanmelden verplicht. Dit kan via MOK@fortewelzijn.nl of 06-15456861 (Astrid Verbiest). Wil je meer weten? Neem dan vooral even contact op.

 

Meer informatie over Ixta Noa is te vinden op www.ixtanoa.nl en over Forte op www.fortewelzijn.nl. 


8 juni 2021

Jonge mantelzorgers Overbetuwe in het zonnetje

Vanuit het jongerencentrum in Heteren verzorgde Forte Welzijn collega’s Saskia Henze, Benny Voorn, Inger Pietersma en mantelzorgambassadeur Robin Deelen leuke activiteiten voor de jongste mantelzorgers.

Ze trapten dansend af met het nummer: Bewegen is gezond. Voetballen, tafeltennissen, of jezelf even een lid van een popband wanen: het kon allemaal. Er hoefde namelijk even helemaal niets. Belangrijk voor deze jongeren die te maken hebben met zorg rondom een familielid. Voor hen is denken aan een ander meer dan doodgewoon. “Even me-time voor deze kids, met als uitsmijter een groot applaus. Gewoon, omdat ze doen wat ze doen, dealen waarmee ze van doen hebben en toch ook gewoon jong zijn.”, aldus Benny.

Saskia en Naomi
Saskia en Naomi

Met dank aan de Jumbo Macleane Europaplein zijn er al 47 verwenpakketjes uitgedeeld aan jonge mantelzorgers van 13 jaar en ouder. Robin ontving zelf het pakket uit handen van Kinderburgemeester Julia Meeuwsen.
Ken jij iemand die zorgt voor een ander? Geef dan voor 25 juni a.s. de naam, adres en geboortedatum van de jonge mantelzorger door via een mailtje naar mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl. Dan krijgt ook deze jongere nog een pakketje thuis. Laat de jonge mantelzorger wel even weten dat je hem/haar opgeeft.

 

Ben jij jong en zorg je voor iemand?

Het kan je zomaar overkomen: iemand uit het gezin wordt ziek of heeft een aandoening. Dan moet vaak het kind bijspringen. Jonge mantelzorger zijn betekent dat je zorgt voor of zorgen hebt over iemand in je omgeving. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over je moeder die vaak somber is, op je gehandicapte broertje moet passen of de boodschappen doet voor je opa met dementie en hem helpt in het huishouden. In deze situaties is het zo dat een kind opgroeit met iemand die zorg nodig heeft.

 

Saskia Henze: “Zorg je voor of maak je je zorgen over iemand uit jouw gezin of familie of heb je een broertje of zusje waar je ouders meer zorgen over hebben. Bijvoorbeeld omdat je broertje/zusje een beperking of een chronische ziekte heeft. Dan ben je jonge mantelzorger.” 

 

Heb je vragen? Neem dan contact op met Saskia Henze, via mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of 06 46 37 50 70.  


28 mei 2021

Zettense jongeren op visite bij Hof van Zetten

 

Een aantal enthousiaste jongeren van jongerencentrum de Uniqz in Zetten ging vorige week donderdag op bezoek bij de inwoners van het appartementencomplex Hof van Zetten.

Op de tweede etage werd de hal omgevormd tot een gezellige woonkamer en gingen beide generaties met elkaar in gesprek. Jongeren stelden nieuwsgierig hun vragen waarbij ouderen hun levensverhalen deelden. Zo werd er ook gepraat over wat corona met beiden doet. Hieruit kwam dat ondanks dat iedereen het anders beleeft, zowel jongeren als ouderen last hebben van verveling en eenzaamheid.

 

Voor elkaar

‘Op visite’ is een samenwerkingsproject van Forte Welzijn en het Sociaal team. Hierbij ontmoeten verschillende generaties elkaar. “Het bemoedigen van maatschappelijke betrokkenheid is een belangrijk onderdeel van het uitvoerende jongerenwerk”, vertelt jongerenwerker Jolanda Janssen. “Er zijn voor elkaar maakt de wereld net wat mooier.“

 

Tollen en knikkers

Op de vraag van jongeren wat ouderen in hun leven anders hadden kunnen of willen doen, kwam naar voren dat de meesten nog steeds hetzelfde hadden gedaan. Wel is de wereld nu anders.“ Je ziet kinderen niet meer buitenspelen met tollen en knikkers”, noemde één van de inwoners. Als tip klonk vooral: ”Doe wat je leuk vindt, doe je dat niet, dan zijn dat verloren jaren.”

 

Vervolg

Bewoners reageerden enthousiast toen ze de uitnodiging op de deurmat vonden. Bij de aftrap van het visiteproject hadden acht bewoners zich aangemeld. Het project krijgt dan ook een vervolg.

 

Heb je vragen? Neem gerust contact op met Jolanda Janssen van Forte via jolanda.janssen@fortewelzijn.nl of 06-49 88 10 91. 

 

Meer informatie over Forte vind je op www.fortewelzijn.nl


15 mei 2021

Vrijwilligers gezocht in Beek

Wij zoeken voor een aantal inwoners uit gemeente Berg en Dal mensen die hen willen helpen.

Zo zoekt een 80-jarige uit Beek een wandelmaatje. Heb jij een uurtje per dag vrij om met een actieve meneer van 80 jaar uit Beek te gaan wandelen? Deze meneer heeft een beenamputatie gehad en moet nu elke dag oefenen met zijn prothese. Omdat hij bang is om te vallen, zoekt hij iemand die samen met hem wil wandelen.

 

Hou jij van wandelen en wil je graag iets voor iemand iets doen? Geef je dan op via Petra Kregting, tel. 06 - 53 76 48 09 of mail naar petra.kregting@fortewelzijn.nl.

 

Een mevrouw uit Beek zoekt hulp bij leggen van een vinylvloer. Deze mevrouw woont nog niet zo lang in Beek en kent daarom nog niet zoveel mensen. Ze doet zelf wat ze kan, maar kan door een beperking niet hoog reiken of alle bewegingen maken. Ben jij handig en wil je haar helpen met het schilderen van deuren en het leggen van een vloer van vinyl? Geef je dan op via
Petra Kregting, tel. 06 - 53 76 48 09 of mail naar petra.kregting@fortewelzijn.nl.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk? Kijk dan op onze pagina Vrijwilligers of op de website  van het vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal :  geldersehanden.nl/bergendal. 


16 april 2021

Buurtklus verovert harten van Groesbekers

Inwoners uit Groesbeek die een klus in of rondom het huis hebben maar niemand hebben die ze hierbij kan helpen of er geen geld voor hebben, kunnen bij de vrijwilligers van de Buurtklus terecht. De vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij het ophangen van een lampje, klussen in de tuin of andere klusjes.

Op dit moment zijn er zes vrijwilligers die zich inzetten voor de Buurtklus, namelijk: Marcel Peters (Marcel Sport), Teun van Grinsven, John Rensen, Aaltjen Grotenhuis, Marcel Peters (Marcel Klus) en Hans Peters.

De Buurtklus bestaat inmiddels ruim tien jaar en is een buurtbewonersinitiatief gericht op dorpen binnen Berg en Dal. Dit initiatief wordt gecoördineerd door Forte Welzijn & Sociaal Team Groesbeek Zuid.

 

Vorig jaar hebben 35 mensen gebruik gemaakt van de Buurtklus. Gebruikers van de Buurtklus zijn gebeld naar hun ervaringen. Inwoners die hulp hebben gehad zijn erg tevreden en geven aan dat ze niet verwachtten dat ze zo snel geholpen zouden worden. Negentig procent geeft aan dat ze binnen vijf dagen geholpen werden. Naast de snelheid wordt de service gewaardeerd. Omdat inwoners worden geholpen door vrijwilligers zijn ze extra dankbaar dat het allemaal zo vlot en makkelijk gaat.

 

Soms vergeten we wat voor ons iets kleins is, een kleine klus bijvoorbeeld, zo’n grote impact kan hebben op andere mensen. De inwoners uit Groesbeek geven aan dat ze het een mooi initiatief vinden van de vrijwilligers en Forte.

 

Ook vrijwilliger bij de Buurtklus worden of een helpend handje nodig? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel/app naar 06 83 54 40 53.


16 april 2021

Activiteiten in coronatijd in de gemeente Berg en Dal

Al geruime tijd staat op de website een overzicht van allerlei activiteiten die worden georganiseerd in de gemeente Berg en Dal. In deze coronatijd gingen veel activiteiten niet door.

Wil je meer weten over een bepaalde activiteit en of die eventueel weer (gedeeltelijk) is opgestart, kijk dan in het activiteitenoverzicht voor de contactgegevens van de desbetreffende activiteit. Ga voor het overzicht naar de pagina Berg en Dal. Je vindt het daar onder de rubriek "Waar kan ik aan meedoen?"


12 april 2021

Forte Thuis Overbetuwe stoomt nieuwe vrijwilligers klaar

Sinds kort ondersteunt Forte Thuis vrijwilligers die gastgezin willen zijn. Gastgezinnen zijn er om kinderen op te vangen van andere gezinnen die even op adem moeten komen of waar het even niet lekker loopt. Op deze manier krijgen kinderen aandacht en gezelligheid die ze thuis missen.

Forte heeft zeven nieuwe gastgezinnen klaargestoomd om aan de slag te gaan. Ze hebben tijdens een online introductiecursus geleerd over het werken als vrijwilliger bij Forte Thuis, waar ze tegen aan kunnen lopen als vrijwilliger, wat voor gezinnen ze tegen kunnen komen en wat kinderen nodig hebben. 

Forte Thuis helpt gezinnen met kinderen in de leeftijd van nul tot en met twaalf jaar in de gemeente Overbetuwe. Forte biedt gezinsondersteuning bij gezinnen waarbij het opvoeden en het runnen van een gezin om verschillende redenen niet vanzelf gaat. De vrijwilligers van Forte gaan meestal wekelijks naar gezinnen toe. Zij drinken een bakje koffie, spelen met kinderen en bieden een luisterend oor. Je kunt de vrijwilligers eigenlijk het beste zien als een behulpzame, betrokken buurvrouw met opvoedervaring.


Gastgezinnen vangen een kind op waarvan de ouders wat lucht en rust kunnen gebruiken, en/of waarbij het kind zelf rust, aandacht en gezelligheid kan gebruiken. Dit kan op verschillende momenten: bijvoorbeeld een dagdeel in de week of in de maand, in het weekend of juist doordeweeks.

 

Wil je ook vrijwilliger worden of heb je een vraag voor ondersteuning bij je gezin?
Bel dan met Dorette van Lieshout, telefoonnummer 06-82 64 85 21. 


 

Archief

2021
2020

2019

2018

2017