Actueel


16 april 2021

Buurtklus verovert harten van Groesbekers

Inwoners uit Groesbeek die een klus in of rondom het huis hebben maar niemand hebben die ze hierbij kan helpen of er geen geld voor hebben, kunnen bij de vrijwilligers van de Buurtklus terecht. De vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij het ophangen van een lampje, klussen in de tuin of andere klusjes.

Op dit moment zijn er zes vrijwilligers die zich inzetten voor de Buurtklus, namelijk: Marcel Peters (Marcel Sport), Teun van Grinsven, John Rensen, Aaltjen Grotenhuis, Marcel Peters (Marcel Klus) en Hans Peters.

De Buurtklus bestaat inmiddels ruim tien jaar en is een buurtbewonersinitiatief gericht op dorpen binnen Berg en Dal. Dit initiatief wordt gecoördineerd door Forte Welzijn & Sociaal Team Groesbeek Zuid.

 

Vorig jaar hebben 35 mensen gebruik gemaakt van de Buurtklus. Gebruikers van de Buurtklus zijn gebeld naar hun ervaringen. Inwoners die hulp hebben gehad zijn erg tevreden en geven aan dat ze niet verwachtten dat ze zo snel geholpen zouden worden. Negentig procent geeft aan dat ze binnen vijf dagen geholpen werden. Naast de snelheid wordt de service gewaardeerd. Omdat inwoners worden geholpen door vrijwilligers zijn ze extra dankbaar dat het allemaal zo vlot en makkelijk gaat.

 

Soms vergeten we wat voor ons iets kleins is, een kleine klus bijvoorbeeld, zo’n grote impact kan hebben op andere mensen. De inwoners uit Groesbeek geven aan dat ze het een mooi initiatief vinden van de vrijwilligers en Forte.

 

Ook vrijwilliger bij de Buurtklus worden of een helpend handje nodig? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel/app naar 06 83 54 40 53.


12 april 2021

Forte Thuis Overbetuwe stoomt nieuwe vrijwilligers klaar

Sinds kort ondersteunt Forte Thuis vrijwilligers die gastgezin willen zijn. Gastgezinnen zijn er om kinderen op te vangen van andere gezinnen die even op adem moeten komen of waar het even niet lekker loopt. Op deze manier krijgen kinderen aandacht en gezelligheid die ze thuis missen.

Forte heeft zeven nieuwe gastgezinnen klaargestoomd om aan de slag te gaan. Ze hebben tijdens een online introductiecursus geleerd over het werken als vrijwilliger bij Forte Thuis, waar ze tegen aan kunnen lopen als vrijwilliger, wat voor gezinnen ze tegen kunnen komen en wat kinderen nodig hebben. 

Forte Thuis helpt gezinnen met kinderen in de leeftijd van nul tot en met twaalf jaar in de gemeente Overbetuwe. Forte biedt gezinsondersteuning bij gezinnen waarbij het opvoeden en het runnen van een gezin om verschillende redenen niet vanzelf gaat. De vrijwilligers van Forte gaan meestal wekelijks naar gezinnen toe. Zij drinken een bakje koffie, spelen met kinderen en bieden een luisterend oor. Je kunt de vrijwilligers eigenlijk het beste zien als een behulpzame, betrokken buurvrouw met opvoedervaring.


Gastgezinnen vangen een kind op waarvan de ouders wat lucht en rust kunnen gebruiken, en/of waarbij het kind zelf rust, aandacht en gezelligheid kan gebruiken. Dit kan op verschillende momenten: bijvoorbeeld een dagdeel in de week of in de maand, in het weekend of juist doordeweeks.

 

Wil je ook vrijwilliger worden of heb je een vraag voor ondersteuning bij je gezin?
Bel dan met Dorette van Lieshout, telefoonnummer 06-82 64 85 21. 


5 april 2021

Opknapbeurt speeltuin in Millingen aan de Rijn

Midden in de Burgemeester Hermsenstraat in Millingen aan de Rijn ligt een speeltuintje, een belangrijke plek in de buurt waar kinderen lekker kunnen spelen en ouders elkaar kunnen ontmoeten. Omdat de speeltuin wel een opknapbeurt kan gebruiken, heeft de gemeente Berg en Dal hiervoor geld vrijgemaakt.

 Forte Welzijn gaat samen met buurtgenoten bedenken wat nodig is om deze speeltuin nog mooier te maken. De bewoners van de Burgemeester Hermsenstraat hebben een brief ontvangen om mee te denken.

Heb je geen brief gehad, maar wil je wel graag meedenken en/of meedoen?

Neem dan contact op met Jesse Jansen, opbouwwerker bij Forte.
Dit kan via jesse.jansen@fortewelzijn.nl of 06-82 61 26 12. 


2 april 2021

Maatjes uit Millingen aan de Rijn gezocht

Forte Welzijn is voor twee mannen en een mevrouw uit Millingen op zoek naar een maatje.

Vind jij het leuk om één keer per week of twee weken bij iemand op bezoek te gaan voor een kop koffie en een praatje? Of er met mooi weer op uit te gaan voor een lekkere wandeling of fietsrit door de polder? Of misschien ben je handig met computers en wil je iemand daarbij helpen? Dan zijn we op zoek naar jou!

 

Wil jij er voor iemand anders zijn en maatje worden? Neem dan contact op met Jesse Jansen, opbouwwerker bij Forte, 06 - 82 61 26 12 of jesse.jansen@fortewelzijn.nl.
Een klein beetje aandacht maakt een wereld van verschil!


2 april 2021

Help het Peutercafé Leuth

Ben je goed in de omgang met kleine peuters en lijkt het je leuk om het Peutercafé mee te organiseren?
Dan is Forte Welzijn op zoek naar jou!

Peutercafé Leuth is ongeveer tien keer per jaar op de maandagochtend en twee keer per jaar wordt er een plan gemaakt en leuke thema’s bedacht. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, wordt er weer gestart.

 
Al sinds 2019 organiseert Forte elke maand het Peutercafé in het Kulturhus in Leuth. Mama, papa, oma of opa kunnen samen met hun peuter op maandagochtend van 10:00 uur tot 11:30 uur komen. Onder het genot van een kopje koffie/thee kunnen ouders terwijl de peuters gezellig met elkaar aan het spelen zijn, praten met elkaar. Naast praten is er steeds een thema zoals een voorleesochtend of samen muziek maken. Of de wijkagent die vertelt over zijn werk en waarbij je een politieauto kunt bekijken.
 

Lijkt jou het leuk om te helpen of wil je meer weten? Neem dan even contact op met Jesse Jansen, opbouwwerker bij Forte, 06 - 82 61 26 12 of jesse.jansen@fortewelzijn.nl


3 maart 2021

Help jij Nieuwe Nederlanders op weg in Overbetuwe?

Stagiaire Melda (links) met Tuncer Bashir Ali
Stagiaire Melda (links) met Tuncer Bashir Ali

Helaas kan niet iedere Nieuwe Nederlander makkelijk deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Daarom wil Forte Welzijn Nieuwe Nederlanders in Overbetuwe ondersteunen hierbij.

Forte Welzijn biedt Nieuwe Nederlanders een half jaar de kans om stappen te zetten. Zo help je ze langzaam op weg om bijvoorbeeld naar buiten te gaan, mee te doen aan een activiteit of vrijwilligerswerk te doen. Iedereen heeft ander soort hulp nodig. Het is fijn als er iemand de Nieuwe Nederlander helpt.

Hiervoor is Forte Welzijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers: Participatie maatjes.

Als vrijwilliger Participatie maatjes begeleid je 1 à 2 uur in de week de Nieuwe Nederlander. Dit doe je minimaal 6 maanden. Je hebt veel geduld en bespreekt met jouw maatje wat er goed gaat en wat lastig is. Het is voor jou geen probleem om mee te gaan naar een activiteit.

Je hoeft het niet alleen te doen. Een medewerker van Forte Welzijn zal jou begeleiden, hij of zij is jouw vaste aanspreekpunt. Je hebt regelmatig contact om aan te geven hoe het gaat. 


Als vrijwilliger van Forte Welzijn krijg je jaarlijks een training. Daarbij komen alle vrijwilligers 3 tot 4 keer per jaar samen om ervaringen te delen. Tot slot krijg je aan het einde van het jaar een bedankje.

Wil je meer weten of lijkt deze vrijwillige baan iets voor jou? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel/app naar 06 - 83 54 40 53. 


25 maart 2021

Mantelzorgers en de avondklok

De avondklok, die door de Overheid op 23 januari 2021 is ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, blijft voorlopig nog van kracht tot en met woensdag 28 april a.s. om 4.30 uur. 
Per 31 maart 2021 gaat de avondklok in om 22.00 uur (dus niet meer om 21.00 uur). Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur 's avonds en 4.30 uur 's ochtends binnen blijft.
Deze avondklok heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. 

Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste tussen 21.00 uur en 4.30 uur mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat je dan een ‘Verklaring noodzakelijke mantelzorg’ bij je hebt.

Waarom een verklaring voor noodzakelijke mantelzorg?

Mantelzorgers die zorgen voor een naaste die elders woont, maken zich zorgen over hun mogelijkheden om gedurende de avondklokuren over straat te kunnen voor noodzakelijke mantelzorg. De Mantelzorglijn is hier de afgelopen dagen veel over gebeld. MantelzorgNL heeft deze zorgen aangekaart bij het Ministerie van VWS en gehoor gevonden.

 

Mantelzorgers kunnen met de verklaring noodzakelijke mantelzorg over straat voor niet verplaatsbare en noodzakelijke mantelzorg. Deze verklaring is opgesteld in afstemming met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. MantelzorgNL biedt de mogelijkheid aan mantelzorgers om de verklaring te downloaden en in te vullen. MantelzorgNL heeft verder geen toegang tot de informatie die mantelzorgers invullen.

Hoe werkt het?

* Download de "verklaring noodzakelijke mantelzorg". Deze vind je hier.

* Vul de gegevens in van jezelf en van degene voor wie je zorgt.

* Geef ook aan voor welke noodzakelijke zorg je op pad moet (bijvoorbeeld uitkleden en in bed helpen, medicijnen helpen innemen).

* Print en onderteken het formulier en neem dit mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet.
Dit formulier is slechts voor één avond geldig.

De politie kan je onderweg om je ID en de mantelzorgverklaring vragen.

Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in. Meer informatie kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.


1  maart 2021

Bezoek Forte Welzijn op afspraak

Als gevolg van de coronapandemie zijn onze kantoren in Groesbeek (de Körf) en in Elst (de Wieken) nog steeds uitsluitend op afspraak te bezoeken. Onze telefonische bereikbaarheid en de bereikbaarheid per e-mail blijven ongewijzigd. 

Op onze pagina Onze medewerkers staat een overzicht "Medewerkers Berg en Dal" en "Medewerkers Overbetuwe" met directe telefoonnummer en email-adressen. Op deze manier kun je je contactpersoon ook direct benaderen. Voor algemene vragen blijft het algemene telefoonnummer 085 - 040 60 66 op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 uur en 17:00 uur.


28 januari 2021

Contactgegevens Overbetuwe

Heb je, als inwoner van de gemeente Overbetuwe, een vraag? Forte Welzijn wil je hierbij ondersteunen en we hebben daarom een aantal contactgegevens verzameld in de bijgaande flyer. Je vindt er allerlei informatie over activiteiten en diensten, die door Forte Welzijn worden (mee)georganiseerd.  Zoek je informatie, dan kun je zelf contact opnemen.


Geactualiseerd 3 februari 2021

Kom eens langs in het Groene Hart Groesbeek

Zin in een praatje, kopje koffie of spelletje? Dan ben je van harte welkom bij de inloop Het Groene Hart in Groesbeek. “Het is hier altijd gezellig, we houden afstand van elkaar en kunnen zo toch elkaar ontmoeten of samen iets creatiefs doen”, aldus welzijnscoach Daniel Daam van Forte Welzijn.

Wil je gezellig langskomen? Dan kan! Voorheen kon je gewoon binnenlopen. Maar nu vragen we je van te voren aan te melden, dit vanwege de coronamatregelen. Aanmelden kan door te bellen naar het telefoonnummer van Het Groene Hart: 085 -073 98 55.
Je bent welkom op maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur op de Stationsweg 9T.

Tijdens de inloop organiseren de sociaal werkers van Forte Welzijn leuke activiteiten. Bijvoorbeeld samen in de tuin werken, jam maken, met iets creatief bezig zijn of een spelletje doen. Hierbij krijgen zij hulp van vrijwilligers. En ze kunnen zeker nog helpende handen erbij gebruiken! Vind je het leuk om inwoners van Groesbeek een leuke ochtend of middag te bezorgen, ben je creatief en ondernemend?  Dan is dit zeker iets voor jou! Voor meer informatie kun je contact opnemen met de sociaal werkers via bovengenoemd telefoonnummer.


18 januari 2021

Werken in coronatijd: luister mee met gesprekken tussen opbouwwerkers


In april 2020 zijn twee van onze medewerkers, Lisanne Bron en Masha Gromova, begonnen met een “opbouwcast”. Hierin vertellen zij onder meer over hun werk in coronatijd en de manier waarop zij omgaan met de  beperkende maatregelen zoals zij die in hun werk tegenkomen.

Nieuwsgierig naar hun verhalen? Ga dan naar de pagina Opbouwcasts.


5 november 2020

Cultuurcoach in Overbetuwe

Voor inwoners van Overbetuwe is er nu de Cultuurcoach van Forte Welzijn. Deze legt verbindingen, zodat zij van lokale kunst, cultuur en erfgoed kunnen genieten. In samenwerking met gemeente Overbetuwe, lokale/regionale cultuur-en erfgoedaanbieders, Cultuur Oost en Meer Muziek in de Klas ontstaat zo een mooi lokaal cultureel aanbod voor inwoners.

Meer informatie vind je op de pagina Cultuurcoach.


20 september 2020

Elkaar ontmoeten bij Inloop en Ontmoeting in de gemeente Berg en Dal

In de gemeente Berg en Dal wordt op diverse plaatsen inloop en ontmoeting georganiseerd. In de dorpshuizen kunnen inwoners elkaar treffen voor een spelletje, een praatje, wordt er samen gekookt en gegeten. Er is er aandacht voor elkaar. Wil je ook eens langskomen?
Je bent van harte welkom! Alle informatie vind je in deze folder of kijk op de pagina Inloop en Ontmoeting.

 

Zonder de inzet van vrijwilligers is het niet mogelijk om bezoekers te ontvangen en elkaar te ontmoeten. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem dan contact op een van de begeleiders. Hun contactgegevens vind je onderaan in de folder.


16 september 2020

Koffie drinken in Overbetuwe


1 september 2020

"Vertel eens ..."luisterlijn gestopt per 1 september 2020

Inwoners kunnen elkaar inmiddels weer ontmoeten bij de verschillende locaties van Inloop in gemeente Berg en Dal. Dit gebeurt natuurlijk allemaal volgens de richtlijnen van overheid en RIVM. “Samen eten, koffie drinken of een spelletje doen en ondertussen lekker bijkletsen is heel belangrijk voor mensen die anders maar alleen thuis zitten. Nu activiteiten weer in aangepaste vorm mondjesmaat op gangkomen, is de ‘Vertel eens’, een luisterlijn voor inwoners, per 1 september 2020 gestopt”, aldus Petra Kregting, opbouwwerker bij Forte Welzijn.

Vanuit de gemeente Berg en Dal kwam tijdens de intelligente Lock down periode de vraag waar inwoners terecht konden met vragen over de coronamaatregelen of hun verhaal kwijt konden. Forte Welzijn besloot een "Vertel eens .. " luisterlijn te openen. Hiervan is dankbaar gebruik gemaakt. Niet alleen voor praktische vragen, maar ook om even verhaal te doen. Welke invloed heeft corona op ons gezin, school, werk, ouders die alleen wonen etcetera? Ook werd er gebeld door mensen die juist iets voor een ander wilden betekenen.

 

Forte Welzijn blijft natuurlijk bereikbaar voor diegene die ondersteuning nodig heeft of hulp wil aanbieden! Wij zijn op werkdagen tot 12.30 uur te bereiken op telefoonnummer 085 - 040 60 66. 


6 augustus 2020

Maatjes gezocht door Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal

De opbouwwerkers van Forte Welzijn werken in diverse kernen van de gemeente Berg en Dal. In de kern Berg en Dal zijn wij op zoek naar maatjes.

Wie lijkt het leuk om samen met een gezellige en kunstzinnige vrouw uit de kern Berg en Dal er af en toe op uit te gaan. Mevrouw houdt van kunst, schildert, houdt van de natuur, doet aan yoga en zoekt een gezellig maatje. Vooral de stille zondagen ervaart ze als ”niet fijn”. Het zou geweldig zijn om er dan samen op uit te kunnen. Mevrouw is tevens een grote fan van Kippenkar Landwinkel de Woerdt te Ressen en zou daar graag af en toe naartoe gaan.

Voor een 82-jarige mevrouw  in Berg en Dal zijn we op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om regelmatig langs te komen voor een praatje en een wandeling. Mevrouw heeft afgelopen jaar veel meegemaakt en heeft behoefte aan een luisterend oor en wat afleiding. De vraag is voor een langere tijd.

Lijkt dit je leuk? Neem dan contact op met Petra Kregting van Forte Welzijn. Je kunt mailen naar petra.kregting@fortewelzijn.nl of bellen naar 06 - 53 76 48 09.

Zou jij ook vrijwilligerswerk willen doen? Kijk dan eens op onze pagina Vrijwilligers. Of ga naar de website van het vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal. Daar vind je alle vacatures.
Staat er geen geschikte vacature voor je bij, neem dan gerust met ons contact op. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. 
Je kunt bellen naar Forte Welzijn, telefoonnummer:  085 - 040 60 66. 


Juli 2020

Naaiatelier Forte Welzijn maakt duurzame mondkapjes

Sinds juli 2020 draaien de naaimachines op volle toeren in het Atelier van het Huis van de Wijk in Elst (onderdeel van Forte Welzijn). Forte Welzijn directeur Lucien Peeters vertelt met trots: “Mee kunnen doen en van betekenis zijn voor de samenleving is belangrijk voor iedere inwoner. Door in te spelen op de huidige behoefte aan mondkapjes, kunnen deelnemers van het Atelier meteen meedoen!” 

Wil je meer weten, bij voorbeeld hoe je zo'n herbruikbaar mondkapje kunt bestellen? Lees dan verder op de pagina Mondkapjes.


7 augustus 2020

Kom ook eens kijken bij "Moestuin Ooij"

Precies negen maanden nadat een aantal raadsleden en leden van de dorpsagenda via een georganiseerde rondrit aan het begin van de "Moestuin Ooij" stonden, staan we hier weer.
Dit keer staat de moestuin vol in de bloei! De vrijwilligers hebben samen met de nieuwkomers flink hun handen uit de mouwen gestoken, er is de afgelopen maanden hard gewerkt.
Er groeien courgettes, aardbeien en aardappelen. Elke week kan er weer geoogst worden!

 

“Moestuin Ooij” een mooi initiatief door inwoners uit de gemeente Berg en Dal bedacht en uitgevoerd, ondersteund door Forte Welzijn. De moestuin is bedacht om nieuwkomers en andere inwoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met elkaar. Wat is nou een betere manier om een brug te slaan, dan door samen te tuinieren?
 

Veel mensen stoppen even als ze langs de moestuin lopen of fietsen en maken een praatje.
Er ontstaan naast een heleboel groente en fruit ook nieuwe vriendschappen. Kruisbestuiving op z’n best! Elke maandagmiddag vanaf een uur of 2 zijn de vrijwilligers en nieuwkomers er aan het werk. Kom je ook een keertje langs? 

Start van de "Moestuin Ooij" in 2019                                           De "Moestuin Ooij" staat vol in bloei in 2020


1 mei 2020

Geldstress door corona?

Uit een peiling van Nibud blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders een inkomens-terugval ervaart als gevolg van het Coronavirus. Met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers merken dit. Jij ook?
Het Nibud geeft tips wat je vandaag al kunt doen. Kijk daarvoor in de Geldkrant Special Minder Inkomen...                                           
                                                                                          Lees meer op de pagina van Forte Geldzaken


29 april 2020

Aanvraag huishoudelijke hulp voor mantelzorgers in Overbetuwe

Ben je als mantelzorger zo druk met het zorgen voor de ander, dat het huishouden je te veel wordt? Wordt deze druk minder als er hulp in de huishouding komt? Je kunt dan hulp aanvragen bij de gemeente Overbetuwe.

Kijk voor alle informatie op de pagina van Mantelzorg Overbetuwe. 


17 april 2020

Gratis scootmobiel uitleenservice in Overbetuwe

Heb je een gebroken been en wil je toch een bezoekje brengen aan de markt? Of vind je het lastig om (veel) te lopen? Dan is de scootmobiel uitleen wellicht iets voor jou. 
Op 9 locaties in de gemeente Overbetuwe kun je gratis een scootmobiel lenen.

Dat is handig als je (tijdelijk) minder goed ter been bent. Kijk voor alle informatie hierover op onze pagina scootmobiel uitleenservice.


 

Archief
2020

2019

2018

2017