Archief 2019


30 december 2019

Gemeentelijk dankwoord voor vrijwilligers

Eind december 2019 stond in het tweewekelijkse huis-aan-huisblad De Rozet een interview met mevrouw Irma van der Scheur, raadslid van de gemeente Berg en Dal. In dit interview vertelde zij onder meer over de vele bijzondere ontmoetingen met vrijwilligers in de gemeente Berg en Dal, die zij het afgelopen jaar had. Zij benadrukte het belang van vrijwilligerswerk en ze vertelde dat ze veel bewondering heeft voor de vrijwilligers. Zij dankte allen dan ook van harte voor hun inzet.  

Ook refereerde zij aan het boek “Verhalen van vrijwilligers in Berg en Dal”. In samenwerking met de gemeente Berg en Dal hebben medewerkers van Forte Welzijn dit boek samengesteld en het bevat veel inspirerende verhalen met en over vrijwilligers. Het boek werd in juni 2019 gepresenteerd waarbij mevrouw Van der Scheur het eerste exemplaar kreeg overhandigd.

Wil je meer weten over dit boek en het vrijwilligerswerk?

Je kunt het boek hier digitaal lezen. Daarnaast ligt het boek op verschillende openbare gelegenheden in de gemeente Berg en Dal ter inzage. Kijk ook eens op onze pagina van het Vrijwilligerssteunpunt.


20 december 2019

Forte Welzijn op de kerstmarkt in Groesbeek

Tijdens de gezellige Wintermarkt in het weekend van 14, 15 en 16 december j.l. in het centrum van Groesbeek waren ook medewerkers van Forte Welzijn aanwezig.
Zij gaven bezoekers van de markt informatie van onze organisatie en er was ook aan de inwendige mens gedacht!

Ondanks het wat stormachtige weer wisten de mensen de markt, en dus ook het kraampje van Forte Welzijn, wel te vinden.


14 oktober 2019

Dag van de Mantelzorg in de gemeente Overbetuwe

Op 11 november 2019 vieren we in de gemeente Overbetuwe de Dag van de Mantelzorg. Forte Welzijn Mantelzorg Overbetuwe biedt jou, als mantelzorger een feestelijke verwenmiddag en -avond aan. Vind hier het hele programma.

 

Uiteraard vergeten we niet de jongeren die opgroeien met zorg, JMZers. Voor deze jongeren hebben we twee activiteiten georganiseerd, namelijk op 6 en 7 november 2019. Vind hier het hele programma.

 

Meld je nu aan via info@fortewelzijn.nl , dit kan tot 2 november 2019.


11 december 2019

Een impuls op de dinsdagmiddag in Beek

Heb je zin en tijd om op de dinsdagmiddag iets leuks te doen? En/of heb je misschien een zetje nodig om er op uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten? Dat komt goed uit!
Een keer in de maand organiseren we een leuke activiteit in het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek en iedereen is van harte welkom.

Op 17 december a.s. is wijnkoper Jos Peters te gast. Hij neemt ons mee
op een reis langs diverse landen en we kunnen proeven van verschillende witte en rode wijnen. Meer informatie over deze gezellige middag kun je vinden in de folder.


Wil je meer weten? Dan kun je contact opnemen met Petra Kregting
van Forte Welzijn, telefoonnummer 06 - 53 76 48 09, emailadres: petra.kregting@fortewelzijn.nl of met Pauline Willems,
telefoonnummer 06 - 30 74 16 26, emailadres: P.Willems@kalorama.nl.
Impuls is een initiatief van Dorpsagenda Beek.


15 november 2019

Samen een verhaal breien

Heb je zin en tijd om op de dinsdag-middag iets leuks te doen? En/of heb je misschien een zetje nodig om er op uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten?

Dat komt goed uit! Een keer in de maand organiseren we een leuke activiteit in het Kulturhus in Beek en iedereen is van harte welkom.
Op dinsdag 19 november tussen 14.00 uur en 16.00 uur komen we weer bij elkaar.
Wil je meer weten? Kijk dan op "Een Impuls op de dinsdagmiddag".

 


27 september 2019

Start van een moestuin in Ooij

Op 20 augustus 2019 ging de eerste schop in de grond voor een moestuin in Ooij. De moestuin is een initiatief van buurtbewoners in Ooij, in samenwerking met medewerkers van Forte Welzijn. Het hele, inspirerende, verhaal kun je lezen
in de bijlage.


23 september 2019

Samen is niet alleen!

Vanuit een gezamenlijk initiatief van diverse vrijwilligers en organisaties, ingezet door Forte Welzijn, is de campagne “Samen is niet alleen” ontstaan die iets tegen eenzaamheid wil doen, mede in het kader van de Week tegen Eenzaamheid, die van 25 september 2019 tot en met 4 oktober 2019 werd gehouden.

Want e
en gevoel van verbondenheid in de leefomgeving geeft rust en een veilig idee. Er zijn nu eenmaal mensen die een prikkel nodig hebben om buitenshuis een rol te spelen. Dat is lang niet altijd onwil, vaak zijn er wel aarzelingen.


Aan de hand van de volgende interviews met vrijwilligers – maatjes - willen we je graag laten kennismaken met hun ervaringen :
Met een partner alleen
Samen is niet alleen, Netty, 93 jaar vertelt …
Hiep hiep hoera!
De glimlach is zo mooi!
Openen van een dichtgeslagen boek.
Wil jij ook iets bijdragen? Word dan ook een maatje! Bel voor meer informatie naar Forte Welzijn, telefoonnummer
085 - 040 60 66 voor aanvullende informatie.

Voor deze campagne “Samen is niet alleen” hebben we drie folders uitgebracht:
een voor Groesbeek & Heilig Landstichting,
een voor Berg en Dal, Beek & Ooij en
een voor Leuth, Kekerdom & Millingen aan de Rijn.
In deze folders vind je niet alleen meer informatie over allerlei activiteiten die in de verschillende kernen worden georganiseerd maar ook een aantal die in de Week tegen Eenzaamheid worden georganiseerd.

 

Daarnaast hebben wij een activiteitenoverzicht op onze website geplaatst met nog meer activiteiten die in de gemeente Berg en Dal worden georganiseerd.
Natuurlijk zijn er regelmatig veranderingen in activiteiten. Daarom wordt het overzicht regelmatig bijgewerkt.
Je vindt de meest actuele versie van februari 2020 ook op onze pagina Berg en Dal.  Het overzicht vind je daar onder het hoofdstuk "Waar kan ik aan meedoen?"


10 september 2019

KMO wordt Forte Welzijn Mantelzorg Overbetuwe

Per 1 september 2019 gaat het Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe ( KMO) verder alsForte Welzijn Mantelzorg Overbetuwe. Wat betekent  dit?
Voorheen belde je met het KMO-loket; vanaf 1 september 2019 bel je met Forte Welzijn Mantelzorg Overbetuwe.

Forte Welzijn Mantelzorg Overbetuwe blijft zich bezighouden met de ondersteuning van de mantelzorger en het organiseren van activiteiten rondom mantelzorg. Heb je vragen over- of behoefte aan (meer) informatie over mantelzorg, individuele ondersteuning, activiteiten rondom mantelzorg, zoals de Dag van de Mantelzorg, dan kun je contact opnemen met Marijke Arends, mantelzorgcoördinator Forte Welzijn.

Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 49 88 10 94 of via het algemene telefoonnummer van Forte Welzijn : 085 – 040 60 66. Of mail naar: mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl. Kijk voor meer informatie ook eens op onze pagina van de website van Forte Welzijn. De komende tijd zal de informatie daar verder worden uitgebreid.

 

 

Het welzijn van de mantelzorgers staat bij Forte Welzijn hoog in het vaandel.
Wij bieden graag alle ondersteuning die hiervoor nodig is.


10 september 2019

Aanvraag Mantelzorgwaardering in de gemeente Overbetuwe

Het aanvragen van de mantelzorgwaardering gaat per 1 september 2019 via de Sociale Kernteams (SKT) of via de website van de gemeente Overbetuwe.

Een aanvraag via SKT kun je doen door te bellen naar telefoonnummer 06 -11 73 61 68 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur) of door een mailtje te sturen naar: info@kernteamsoverbetuwe.nl.
Wil je de aanvraag doen via de gemeente, ga dan naar de website van de gemeente. 


10 september 2019

Mantelzorg-café Overbetuwe met als thema "Jonge Mantelzorger"

Forte Welzijn Mantelzorg Overbetuwe organiseert op maandag 16 september 2019 een mantelzorgcafé met als thema Jongeren die opgroeien met zorg.

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier van de jongeren opgroeit met ziekte en zorg in hun naaste omgeving. Onze gastspreker Els Jonker vertelt deze avond wat ziekte en zorg voor kinderen en hun ouders betekent. Zij is arts maatschappij en gezondheid, jeugdarts en ambassadeur bij “JongeMantelZorg” en bij ”Arts en Jeugdgezondheidszorg Nederland”. Ze legt uit over wie we het hebben, waarom we oog voor hen moeten hebben, wat daarbij de aandachtspunten en valkuilen zijn en hoe ouders, familie en professionals jonge mantelzorgers en hun gezinnen kunnen ondersteunen. Els Jonker is zelf opgegroeid als jonge mantelzorger.


De entree is gratis. Wel graag van tevoren even aanmelden!!
Dit kan telefonisch via het algemene telefoonnummer van Forte Welzijn: 085 – 040 60 66 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 13.00 uur) of stuur een mailtje naar mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl

Het mantelzorgcafé vindt plaats in de Ruimte, Sint Maartensstraat 32B in Elst (Gld).

De avond duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.

Je bent van harte welkom! 


9 september 2019

Inloopcafé Overbetuwe in Elst

Heb jij behoefte aan een luisterend oor of zoek je informatie? Wil je je ervaringen delen en contact maken met lotgenoten die, net als jij, kampen met psychische problemen of eenzaamheid?
Kom dan gerust eens langs bij het nieuwe inloopcafé Overbetuwe uur in Huis van de Wijk aan de Prins Hendrikstraat 5A in Elst! De sfeer is ongedwongen, er hoeft niets, maar je mag uiteraard wél
zelf een actieve bijdrage leveren. Verschillende organisaties uit Overbetuwe organiseren het “Inloopcafé”, maar de bezoekers bepalen zelf wat er gebeurt. Samen met de bezoekers gaan we ook enkele thema bijeenkomsten organiseren. Je bent elke twee weken van harte welkom op dinsdag in de even weken. In 2019 is dat dus op 17 september, 1 en 15 en 29 oktober, 12 en 26 november en op 10 en 24 december, telkens tussen 16.00 uur en 18.00 uur in Huis van de Wijk, Prins Hendrikstraat 5A in Elst.


9 september 2019

School's Cool helpt je op weg!

Kom je er even alleen niet uit met je schoolwerk en kun je wel een duwtje in de rug gebruiken? Wil jij je zoon of dochter dolgraag helpen met school maar je weet niet hoe?
School’s Cool biedt kinderen en jongeren een steuntje in de rug op school en bij de soms lastige dingen die dan kunnen spelen. Een zorgvuldig gekozen mentor (vrijwilliger) ondersteunt jou of jouw kind heel graag bij lastige schoolopdrachten en leermomenten.

School’s Cool Berg en Dal is er om leerlingen vanaf 11 jaar te begeleiden met onder andere de overstap van de basisschool naar de middelbare school, het plannen van de schooltaken, faalangstproblemen, voor statushouders de school en de taal in Nederland. In het volgende, inspirerende filmpje laten we zien hoe School's Cool werkt.

Neem vooral contact op als je denkt dat School’s Cool wat voor jouw zoon of dochter is. Bel of mail naar Fleur Buijs van
Forte Welzijn, telefoonnummer  06 – 12 42 71 54, email: fleur.buijs@fortewelzijn.nl. We helpen je graag.


4 september 2019

Oogstfeest 2019

Op zondag 8 september 2019 organiseert Forte Welzijn, samen met het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek, het Oogstfeest 2019. Gedurende deze dag staan er onder meer kraampjes met informatie over sociale initiatieven en streekproducten. Iedereen is van harte welkom vanaf 11.00 uur aan de Bredeweg 2 in Groesbeek. Meer informatie en
het hele programma vind je op https://nederlandswijnbouwcentrum.nl/evenementen/#oogstfeest


28 augustus 2019

Spreekuur "Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders"

Forte Welzijn is weer gestart met het spreekuur "Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders". Dit spreekuur is voor nieuwe Nederlanders die vragen hebben over thema’s zoals ontmoeten, meedoen en vrijwilligerswerk. Ook is het spreekuur bedoeld voor vrijwilligers die met nieuwe Nederlanders werken en hier vragen over hebben. Je mag tijdens het spreekuur gewoon binnenlopen maar je mag ook bellen en e-mailen. 
Het spreekuur is telkens op donderdag van 11.30 uur tot

13.30 uur en is afwisselend :

- in Millingen aan de Rijn in de St.Martinusschool aan de Chopinstraat 2 en

- in Groesbeek in Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39.

(De even weken is het spreekuur in Millingen, de oneven weken in Groesbeek). De koffie en thee staan voor je klaar!

Onderstaand vind je de data van het spreekuur in september :

Millingen a/d Rijn: 5 september en 19 september 

Groesbeek: 12 september en 26 september.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Roly Buijs, telefoonnummer 06 – 33 79 38 41, email : roly.buijs@fortewelzijn.nl of met

Lisanne Bron, telefoonnummer 06 – 83 54 40 53, email : lisanne.bron@fortewelzijn.nl.


28 augustus 2019

Peutercafé Kinderyoga in Leuth

Op maandag 2 september 2019 is er tussen 10.00 uur en 11.30 uur weer een peutercafé in het Kulturhus aan de Reusensestraat 4 in Leuth. Tijdens deze ochtend wordt informatie gegeven over kinderyoga en oefeningen doen met de peuters; spelen, ontspannen en genieten.

Je bent van harte welkom en hoeft je niet aan te melden. De bijeenkomst is gratis en de koffie en thee staan klaar. Jouw kind kan lekker spelen en je kunt er ook andere ouders opa’s, oma’s of gastouders ontmoeten. Elke keer is het weer gezellig druk met kinderen en volwassenen.
Het peutercafé is bedoeld voor inwoners van Leuth en omliggende dorpen.
Peutercafé Leuth wordt georganiseerd door Forte Welzijn, Kulturhus Leuth, Partou en ouders.


21 augustus 2019

COPD-café in Groesbeek

Het COPD-café is voor mensen met COPD die er graag een keer uit gaan en is maandelijks op een maandag van 15.00 uur tot 17.00 uur inde Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.
Voor mensen met COPD kunnen gewone zaken in het dagelijkse leven veel energie vragen. Meedoen aan activiteiten, een keer erop uit gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend en soms zelfs bijna onmogelijk. Heb je COPD en wil je er graag een keer uit? Kom dan ook naar het COPD-café! Voor koffie en thee wordt gezorgd. We komen bij elkaar op 14 oktober, 11 november en
9 december 2019, telkens op een maandag.
Wil je meer weten? Of heb je problemen met vervoer? Neem dan contact op met Forte Welzijn via telefoonnummer :
085 - 040 60 66 of stuur een mailtje naar:  info@fortewelzijn.nl.


21 augustus 2019

Koffieochtend in Millingen aan de Rijn

Op woensdagochtend 11 september 2019 start Forte Thuis Gezinsondersteuning van Forte Welzijn met een koffie-ochtend in De Mok aan de Chopinstraat 2 (basisschool Sint Martinus) in Millingen aan de Rijn. Onder het genot van een kop koffie of thee kun je andere dorpsgenoten ontmoeten. Daarbij gaan gesprekken over alles wat er zich afspeelt in het leven van alledag. Zo kunnen ouders, die graag andere ouders ontmoeten, met elkaar in contact komen en leuke tips met andere ouders uitwisselen. Maar ook : wat kun je voor elkaar betekenen? Hoe kunnen we elkaar helpen?
Kortom: we hebben je er graag bij! Daarnaast kun je tijdens de koffieochtend met opvoedkundige vragen terecht bij Roly Buijs van Forte Thuis Gezinsondersteuning. Kinderen zijn ook welkom.

We starten de koffieochtend op woensdag 11 september om 10:00 uur en eindigen om 11:30 uur. Dus als je gewoon eens even andere mensen wilt ontmoeten, dan ben je van harte welkom!


Heb je nog vragen? Bel dan gerust met Roly Buijs, telefoonnummer 06-33 79 38 41.


20 augustus 2019

Enthousiaste kok gezocht voor koken met mannen 60+ Leuth

In september 2019 start in het Kulturhus te Leuth (Reusensestraat 6a) een beginners-kookcursus voor mannen 60+. Daarvoor zijn wij op zoek naar een enthousiaste kok, die deze groep mannen de fijne kneepjes van het koken wil leren. De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten en vindt, in overleg, tweewekelijks plaats op maandagavond van 17.00 uur tot 20.00 uur in het Kulturhus te Leuth. 

Samen met de mannen wordt er ingekocht, menu’s samengesteld en natuurlijk gekookt en gegeten, dit alles gezellig onder het genot van een drankje. Voor het bereiden van de maaltijden houd je rekening met de kookervaring van de groep.

 

Kijk eens op https://vimeo.com/217967283 dan krijg je een beter beeld van deze cursus.

Het project “Gezond in Berg en Dal” verstrekt subsidie hiervoor, de deelnemers betalen slechts de kosten van de boodschappen. Betrokken groeperingen zijn: het Kookhus Leuth, het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen en Forte Welzijn. 

Heb je interesse of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Forte Welzijn, telefoonnummer 085 - 040 60 66.


16 augustus 2019

Kids en Koffie Beek terug van vakantie

De zomer is al weer bijna voorbij en allerlei activiteiten worden weer opgestart. Zo ook Kids en Koffie in het kulturhus in Beek, dat elke woensdag tussen 8.30 uur en 11.00 uur wordt georganiseerd.

Deze ochtenden zijn bedoeld voor (groot)ouders en oppassen met (klein)kinderen van 0 tot 4 jaar. In de vakanties zijn ook oudere kinderen welkom. Ouders kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen terwijl de kinderen spelen met het speelgoed wat aanwezig is.Gezellige, maar ook leerzame bijeenkomsten en activiteiten voor én door ouders samen met hun kinderen.


Op 21 augustus 2019 zal Ansje Pansje twee workshops verzorgen van “Muziek op Schoot”.

Muziek op Schoot is bedoeld voor jonge kinderen van 6 maanden tot 4 jaar methun ouders of grootouders. Tijdens de workshop van ongeveer 30 tot 40 minuten wordt samen met je kind of kleinkind gezongen en geluisterd naar allerlei verschillende liedjes. Ook worden er diverse beweegspelletjes gedaan. Er kan op die ochtend ook worden deelgenomen aan peutergym.

 Lijkt je het leuk om samen met je kind of kleinkind mee te doen? Meld je dan aan via een mailtje naar petra.kregting@fortewelzijn.nl.Niet aangemeld? Dan kun je toch aansluiten op 21 augustus a.s. tussen 9.30 uur en 11 uur.
Een kopje koffie of thee kost € 1,-. Kijk ook eens op de facebookpagina Kids en Koffie Beek-Berg en Dal.


5 juli 2019

Internationale Vrouwengroep Overbetuwe

Forte Welzijn organiseert ontmoetingsmiddagen voor alle vrouwen ongeacht kleur, afkomst, geloof.
Samen koffie/thee drinken, elkaar ontmoeten, iets lekkers erbij en uitstapjes maken! Iedere keer een gezellig thema, meedenken en meedoen aan wat iedereen belangrijk vindt. Met elkaar zoeken naar wat ons verbindt. Daarnaast ruimte om gewoon even lekker met elkaar te praten en tijd door te brengen. 
Het programma voor het seizoen 2019-2020 is bekend.Meer informatie en een overzicht van het nieuwe programma vind je op de pagina van Internationale Vrouwengroep Overbetuwe
We starten op 2 september a.s. dus zet het vast in je agenda!


20 juni 2019

Zelf aan de slag met je financiën met Nibud Geldplannen in Overbetuwe

Zorgen over uitkomen met je geld kunnen veel stress geven. Vooral als er schulden zijn. De online Nibud Geldplannen kunnen helpen om concrete financiële stappen
te zetten. En geven daarnaast praktische handvatten.
De gemeente Overbetuwe doet mee met de geldplannen. Hierdoor zie je, als inwoner van Overbetuwe, van welke regelingen van de gemeente je gebruik kunt maken.
 Je kunt zelf aan de slag gaan met het geldplan dat past bij jouw situatie.
Klik dan op deze link: https://www.nibud.nl/geldplannen/
 

Het is ook mogelijk om samen met een vrijwilliger een geldplan in te vullen. Zodat je meer grip krijgt op je geld. Stuur dan een mail naar fortegeldzaken@fortewelzijn.nl of bel naar het algemene telefoonnummer van Forte Welzijn : 085-040 60 66.


14 juni 2019

Presentatie boekje "Verhalen van Vrijwilligers"

Op 13 juni 2019 werd in het Kulturhus in Beek het boek “Verhalen van vrijwilligers” gepresenteerd. In aanwezigheid van ruim honderd genodigden, geïnteresseerden en andere belangstellenden onthulde wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal, samen met Daniel Daam van Forte Welzijn, het nieuwe boek.  
Het doel van het boek is om vrijwilligers en het vrijwilligerswerk in de gemeente Berg en Dal in het zonnetje te zetten. Ruim een jaar hebben medewerkers van het Vrijwilligerssteunpunt van Forte Welzijn aan dit boek gewerkt. Vind je het leuk om vrijwilligerswerk te gaan doen of wil je meer weten? Het boek is hier digitaal te lezen. Daarnaast ligt het boek op verschillende openbare gelegenheden  in de gemeente Berg en Dal ter inzage. Kijk ook eens op onze pagina van het Vrijwilligerssteunpunt!

Het vrijwilligersboekje is tot stand gekomen met medewerking van Forte Welzijn en
de gemeente Berg en Dal.


12 juni 2019

COPD-café in Groesbeek

Het COPD-café is voor mensen met COPD die er graag een keer uit gaan. Voor mensen met COPD kunnen gewone zaken in het dagelijkse leven veel energie vragen. Meedoen aan activiteiten, een keer erop uit gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend en soms zelfs bijna onmogelijk. Heb je COPD en wil je er graag een keer uit? Kom ook naar het COPD-café! Je bent welkom op maandag 17 juni 2019! Heb je problemen met vervoer? Bel of mail dan naar Forte Welzijn: 085 - 040 60 66 of info@fortewelzijn.nl. Dan word je gehaald en weer thuis gebracht.


Behalve dat het gezellig is, kan het ook fijn zijn om eens met lotgenoten te praten en te horen hoe zij omgaan met de lastige dingen in het leven of waar ze plezier aan beleven. Ook willen we antwoord geven op vragen die er zijn. Tijdens het COPD-café van mei jl. heeft een fysiotherapeut onder meer verteld over regelingen en ook over hoe de oefeningen, die je krijgt, spieren kunnen versterken waardoor je minder last hebt. Ook hebben de bezoekers ervaringen met elkaar uitgewisseld over hoe gezonde mensen de ziekte soms niet serieus nemen omdat je niets aan de buitenkant kunt zien. Het was een geslaagd café!
Deze maand zal de ergotherapeut komen vertellen hoe ergotherapie kan helpen bij COPD. Dit ook op verzoek van de bezoekers.

 

Het COPD-café is maandelijks op een maandag van 15.00 uur tot 17.00 uur in de Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Deze maand dus op 17 juni. Het volgende café zal in september zijn. Het café is georganiseerd samen met de ZZG, de fysiotherapeuten en de beweegcoach. Zij zijn zoveel mogelijk aanwezig en kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden.


31 mei 2019

Gratis APK check belastingtoeslagen in de gemeente Overbetuwe

Binnenkort controleert de Belastingdienst weer je recht op toeslagen en stelt zij de definitieve beschikking hiervan vast. Veel inwoners van de gemeente Overbetuwe hebben te maken met zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvang, toeslag, kindgebonden budget. Omdat de Belastingdienst je gegevens achteraf controleert wordt niet altijd het juiste bedrag uitbetaald. Daardoor loop je de kans dat je toeslagen moet terugbetalen of bestaat er juist nog recht op een nabetaling.  

Veel mensen weten niet dat ze zelf veranderingen met betrekking tot hun inkomen of huishouden moeten doorgeven aan de Belastingdienst Toeslagen. De regels zijn ingewikkeld en verschillen per toeslag. Onze vrijwilligers van het Toeslagenspreekuur geven je hierover graag advies en zij bieden hulp en ondersteuning.

Het Toeslagenspreekuur is bedoeld voor burgers van de gemeente Overbetuwe met een laag inkomen. Getrainde vrijwilligers kunnen je helpen bij het aanvragen of wijzigen van de toeslagen van de Belastingdienst. Op werkdagen tussen 09.00 uur en
13.00 uur kun je hiervoor zelf een afspraak maken. Hiervoor kun je bellen met telefoonnummer: 085 - 040 60 66. 

Je kunt ons uiteraard ook een e-mail sturen. Ons e-mailadres is: belastingspreekuur@fortewelzijn.nl.

De afspraken voor het Toeslagenspreekuur vinden eens per veertien dagen plaats op de maandagochtend. Ons adres is de Wieken, Prinses Irenestraat 49, 6661 EA in Elst.


31 mei 2019

Mantelzorgcafé Overbetuwe over het thema autisme

Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe organiseert op maandag 17 juni 2019 een mantelzorgcafé met als thema autisme. Deze avond is bedoeld voor de mantelzorgers die betrokken zijn bij de zorg voor partner, kind of naaste met autisme of een stoornis die daaraan verwant is. Mevrouw Sandra Krekel van Krekel Autisme Coaching, een ervaren coach en trainer, zal deze avond de aanwezigen meer vertellen over de oorzaken van autisme en de gevolgen waarmee de patiënt en de omgeving kunnen worden geconfronteerd.

Autisme kan invloed hebben op alle facetten van het leven. Sandra Krekel zal tips geven hoe de betrokkenen hier het beste mee om kunnen gaan en hoe ze ondersteund kunnen worden. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De entree is gratis.
Wel graag van tevoren even aanmelden! Dit kan telefonisch via telefoonnummer 0481 - 350 050 of via een email naar info@mantelzorgoverbetuwe.nl.

Het mantelzorgcafé vindt plaats in de Ruimte, Sint Maartensstraat 32 B in Elst en duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur.
Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Je bent van harte welkom!


31 mei 2019

Workshop Cultuursensitief werken een groot succes

Vrijdag 17 mei 2019 was Kaveh Bouteh te gast in het Huis van de wijk Triade. Hij is ervarings-deskundige en trainer van het expertisecentrum Pharos dat bijdraagt aan het terugdringen van gezondheidsverschillen en deelde zijn kennis met vrijwilligers en professionals  van verschillende disciplines.

Bouteh greep een fragment uit de documentaire ‘We walk together’ aan om te praten over de veerkracht van vluchtelingen: "Als mensen zelf met hun verhaal komen, laat ze praten. Ze verwachten niet dat je niets kan doen, maar ze willen hun verhaal kwijt. Stel positieve vragen, zodat de verteller wordt ‘gedwongen’ om juist de positieve delen te herbeleven. Dat haakt aan bij deze kracht die er ook is. Ik zie veerkracht als het vermogen om van onprettige ervaringen te herstellen én om prettige ervaringen langer vast te houden. Geef daarom complimenten, lok nooit zelf vluchtverhalen uit en ga niet downsizen".

Verder liet Kaveh weten dat bij het werken met kwetsbare doelgroepen het ook belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Houd daarom je eigen grenzen in de gaten en zorg ervoor dat je regelmatig uit je (vrijwillige) werk stapt. Naast de kennis van Bouteh bood de workshop ook ruimte voor onderlinge uitwisseling en netwerkvergroting. Een commentaar van een van de deelnemers was “Meestal hoor ik het ver weg, maar vandaag zag ik het van dichtbij. Door deze ervaring kan ik beter reageren”.

Een bevlogen Kaveh Bouteh deelt do’s en don’t tijdens de workshop cultuursensitief werken.
Een bevlogen Kaveh Bouteh deelt do’s en don’t tijdens de workshop cultuursensitief werken.

Vrijwilligerssteunpunt Overbetuwe, onderdeel van Forte Welzijn, wil de workshop bij voldoende aanmeldingen herhalen in het najaar. Je kunt je alvast aanmelden via een mailtje naar VSPOverbetuwe@fortewelzijn.nl. Of neem contact op met Saskia Henze, Coordinator Home-Start Overbetuwe en Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe. Zij is aanwezig op maandag, dinsdag, woensdag

en vrijdag van 9.00-16.15 uur en bereikbaar via telefoonnummer 06 - 46 37 50 70 of via email : saskia.henze@fortwelzijn.nl.  


30 mei 2019

Peutercafé Waterpret in Leuth

Op maandag 3 juni 2019 is er weer een peutercafé vanuit het kulturhus van Leuth.
Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen. Waar gaat het deze keer over? Waterpret! Er worden diverse activiteiten en spellen met water opgezet.

Je bent van harte welkom op de bijeenkomst: “Waterpret!” op 3 juni a.s. vanuit het Kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4, van 10.00 uur tot 11.30 uur.
Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten. Peutercafé Leuth wordt georganiseerd door Forte Welzijn, Kulturhus Leuth, Partou en ouders. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!


15 mei 2019

Spreekuur Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders

Anne de Jong en Lisanne Bron
Anne de Jong en Lisanne Bron

Dat Forte Welzijn ondersteuning biedt aan nieuwe Nederlanders om mee te kunnen doen in de samenleving is niet nieuw. Wel is het nieuw dat Forte Welzijn een spreekuur opricht om deze mensen op een vast moment in de week te woord te staan. Het spreekuur heet
"Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders".
Het spreekuur is voor nieuwe Nederlanders die vragen hebben over thema’s zoals ontmoeten, meedoen en vrijwilligerswerk. Ook is het spreekuur bedoeld voor vrijwilligers die met nieuwe Nederlanders werken en hier vragen over hebben. Je mag tijdens het spreekuur fysiek binnenlopen, maar je mag ook bellen en e-mailen.     Het spreekuur is telkens op donderdag van 11.30 uur tot
13.30 uur en is afwisselend :
- in Millingen aan de Rijn in de St.Martinusschool aan de Chopinstraat 2 en
- in Groesbeek in Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39.
(De even weken is het spreekuur in Millingen, de oneven weken in Groesbeek).
De koffie en thee staan voor je klaar!

Onderstaand vind je de data van het spreekuur in juni en juli :

Millingen a/d Rijn: 13 juni, 27 juni en 11 juli.

Groesbeek: 6 juni, 20 juni en 4 juli.
 
Contactgegevens: Anne de Jong, email : anne.de.jong@fortewelzijn.nl, telefoon : 06 – 53 81 71 09
Lisanne Bron, email : lisanne.bron@fortewelzijn.nl, telefoon : 06 – 83 54 40 53.


15 mei 2019

Open Dag MOK Millingen aan de Rijn

Woon je in (de buurt van) Millingen? Wil je graag anderen ontmoeten? Wil je een activiteit ondernemen? Zou je wat willen betekenen in Millingen? Ontdek dan wat er allemaal mogelijk is in de MOK in Millingen! Dit is een ruimte in de St. Martinusschool waar van alles mogelijk is op maatschappelijk gebied.
Op dit moment zijn er al enkele activiteiten zoals een inloop, maar meer ideeën zijn van harte welkom! Donderdag 6 juni 2019 van 15:00 uur tot 18:00 uur is de feestelijke open dag van de MOK, kom dan gerust langs. Het vindt plaats bij de MOK in de St. Martinusschool, Chopinstraat 2, 6566 DV Millingen a/d Rijn.

Voor vragen kun je mailen naar Astrid@ixtanoa.nl en/of manon.hofmans@fortewelzijn.nl.

Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/Mok-millingen-436570157103430/.
Graag tot 6 juni, iedereen is van harte welkom !


14 mei 2019

Filmpje Forte Welzijn Dag 2019

Op 28 maart 2019 organiseerden wij samen de allereerste echte

Forte Welzijn Dag en die was een groot succes! Een dag waarop we na een lekkere kop koffie en een goed gesprek met elkaar in Fort Lent de verschillende werkgebieden in zijn gegaan. Met een drietal bussen zijn we op pad gegaan om te zien wat er allemaal gedaan wordt door Forte Welzijn medewerkers, samen met vrijwilligers en maatschappelijke partners. In dit filmpje zie je een korte samenvatting van deze geslaagde dag die we over twee jaar zeker gaan herhalen. Een dag die tot stand kwam dankzij de inzet van vele medewerkers, vrijwilligers / partners van Forte Welzijn, dank daarvoor en tot ziens!  

Voor meer informatie kun je contact opnemen via e-mail: info@fortewelzijn.nl of telefonisch via ons telefoonnummer:  
085 040 60 66. #fortewelzijn #gemeentebergendal #gemeenteoverbetuwe #gemeenteheumen #fortlent


10 mei 2019

Nieuw : Kids en Koffie in Beek

Op 8 mei 2019 was er de eerste gezellige "Kids en Koffie" in de voormalige brasserie ruimte van het Kulturhus te Beek. Vanaf nu is er elke woensdagochtend van 8.30 uur tot 10.30 uur “Kids en Koffie”. De ochtend is bedoeld voor (groot)ouders en oppassen met (klein)kinderen van 0 tot 4 jaar. In de vakanties zijn ook oudere kinderen welkom. Ouders kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen terwijl de kinderen spelen met het speelgoed wat aanwezig is. Gezellige, maar ook leerzame bijeenkomsten en activiteiten voor én door ouders samen met hun kinderen. Ook zal regelmatig een thema besproken worden met een deskundige, waarbij tevens de gelegenheid is om vragen te stellen. Daarnaast worden regelmatig leuke gasten uitgenodigd, zoals de ‘Voorleesvisite’, ‘Muziek op schoot’ en ‘kinder-ehbo’. Koffie en thee zijn te koop voor 1 euro. Loop gerust eens binnen! Of kijk op de facebook pagina “Kids en Koffie Beek-Berg en Dal".


25 maart 2019

Peutercafé Leuth: Gezellig samen eten?!

Op maandag 1 april a.s. (dit is géén grap!) is er weer een peutercafé in het kulturhus aan de Reusensestraat 4 in Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen. Waar gaat het deze keer over? Herken je dat?  Je peuter is twee en zegt nee. Nog een hele uitdaging om hiermee om te gaan, ook qua eten. Op maandag 1 april komt Anneke Drieënhuizen langs om samen met elkaar hierover te praten. Zij is jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau in Millingen aan de Rijn en dus voor velen een bekend gezicht. Iedereen uit Leuth en omliggende dorpen is op die dag van harte welkom van 10.00 uur tot 11.30 uur. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s, oma’s of gastouders ontmoeten.
Je hoeft je voor deze peutercafé niet aan te melden, het is gratis en de koffie en thee staan voor je klaar.


1 februari 2019

School's Cool ook van start in Overbetuwe

   

Na Berg en Dal gaat School’s Cool nu ook in Overbetuwe van start! School's Cool is een organisatie die kwetsbare, maar kansrijke leerlingen in het basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs koppelt aan vrijwillige mentoren. Zij geven ondersteuning bij schoolse zaken. Wekelijks komen mentoren bij het gezin thuis om het kind/ de jongere te begeleiden.


School’s Cool heeft een breed aanbod. Leerlingen vanaf groep 3 tot en met groep 8, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, maar dit door omstandigheden in de thuissituatie niet kunnen krijgen van hun ouders, komen in aanmerking voor het 12- project. Daarnaast kunnen leerlingen aangemeld worden die de overgang gaan maken van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs en hierbij ondersteuning kunnen gebruiken van iemand die ze helpt bij het ontdekken van deze nieuwe fase in hun leven. Er is ook een aanbod voor leerlingen die vastlopen in het Voortgezet Onderwijs. (14+ project).

Dit alles gaat dus nu ook in Overbetuwe van start! Scholen uit Overbetuwe kunnen leerlingen aanmelden bij School’s Cool en we gaan op zoek naar betrokken vrijwillige mentoren die het verschil willen maken in het leven van een kind/jongere.


Wil je meer informatie of lijkt het je leuk om als mentor in Overbetuwe iets te betekenen voor een kind/jongere? Heb je zin en tijd om wekelijks 1-2 uur te besteden aan dit mooie project? Neem dan contact op met Daniëlle van Deutekom, coördinator School’s Cool Overbetuwe. Mail naar danielle.van.deutekom@fortewelzijn.nl of bel naar telefoonnummer 0623 - 38 96 41 .


1 februari 2019

Bezoek van de burgemeester bij het Taalmaatjescafé

Kortgeleden bezocht burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal
het Taalmaatjescafé. De afdeling communicatie van de gemeente maakte dit leuke filmpje dat je kunt bekijken via de volgende link : https://vimeo.com/316560531/4a117d5b81.


31 januari 2019

Forte Welzijn Dag

De medewerkers van Forte Welzijn nodigen hierbij uit voor een inspirerende Forte Welzijn Dag.  Wat is de Forte Welzijn Dag? Op donderdag 28 maart a.s. willen wij u graag laten kennismaken met het werk van Forte Welzijn en u laten ervaren wat Forte Welzijn in de verschillende gemeenten en haar dorpen aan werkzaamheden uitvoert. Hiervoor is een gevarieerd programma samengesteld waarbij u onder meer samen met medewerkers van Forte Welzijn op stap gaat in een gebied waar Forte Welzijn actief is. 
U kunt hierbij kiezen uit de volgende drie gebieden: Overbetuwe, de Polder of Groesbeek/Heumen.

 

We hebben een brochure samengesteld waarin u alle informatie kunt vinden. Wilt u deelnemen aan deze informatieve dag? Geeft u zich dan op vóór 18 maart a.s. via ons contactformulier.  Geeft u dan ook op in welk gebied u wilt gaan kijken?
Dus wilt u eens van dichtbij zien wat Forte Welzijn doet? Grijp dan deze kans! Iedereen is van harte uitgenodigd!