Archief 2019


14 juni 2019

Presentatie boekje "Verhalen van Vrijwilligers"

Op 13 juni 2019 werd in het Kulturhus in Beek het boek “Verhalen van vrijwilligers” gepresenteerd. In aanwezigheid van ruim honderd genodigden, geïnteresseerden en andere belangstellenden onthulde wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal, samen met Daniel Daam van Forte Welzijn, het nieuwe boek.  
Het doel van het boek is om vrijwilligers en het vrijwilligerswerk in de gemeente Berg en Dal in het zonnetje te zetten. Ruim een jaar hebben medewerkers van het Vrijwilligerssteunpunt van Forte Welzijn aan dit boek gewerkt. Vind je het leuk om vrijwilligerswerk te gaan doen of wil je meer weten? Het boek is hier digitaal te lezen. Daarnaast ligt het boek op verschillende openbare gelegenheden  in de gemeente Berg en Dal ter inzage. Kijk ook eens op onze pagina van het Vrijwilligerssteunpunt!

Het vrijwilligersboekje is tot stand gekomen met medewerking van Forte Welzijn en
de gemeente Berg en Dal.


12 juni 2019

COPD-café in Groesbeek

Het COPD-café is voor mensen met COPD die er graag een keer uit gaan. Voor mensen met COPD kunnen gewone zaken in het dagelijkse leven veel energie vragen. Meedoen aan activiteiten, een keer erop uit gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend en soms zelfs bijna onmogelijk. Heb je COPD en wil je er graag een keer uit? Kom ook naar het COPD-café! Je bent welkom op maandag 17 juni 2019! Heb je problemen met vervoer? Bel of mail dan naar Forte Welzijn: 085 - 040 60 66 of info@fortewelzijn.nl. Dan word je gehaald en weer thuis gebracht.


Behalve dat het gezellig is, kan het ook fijn zijn om eens met lotgenoten te praten en te horen hoe zij omgaan met de lastige dingen in het leven of waar ze plezier aan beleven. Ook willen we antwoord geven op vragen die er zijn. Tijdens het COPD-café van mei jl. heeft een fysiotherapeut onder meer verteld over regelingen en ook over hoe de oefeningen, die je krijgt, spieren kunnen versterken waardoor je minder last hebt. Ook hebben de bezoekers ervaringen met elkaar uitgewisseld over hoe gezonde mensen de ziekte soms niet serieus nemen omdat je niets aan de buitenkant kunt zien. Het was een geslaagd café!
Deze maand zal de ergotherapeut komen vertellen hoe ergotherapie kan helpen bij COPD. Dit ook op verzoek van de bezoekers.

 

Het COPD-café is maandelijks op een maandag van 15.00 uur tot 17.00 uur in de Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Deze maand dus op 17 juni. Het volgende café zal in september zijn. Het café is georganiseerd samen met de ZZG, de fysiotherapeuten en de beweegcoach. Zij zijn zoveel mogelijk aanwezig en kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden.


31 mei 2019

Mantelzorgcafé Overbetuwe over het thema autisme

Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe organiseert op maandag 17 juni 2019 een mantelzorgcafé met als thema autisme. Deze avond is bedoeld voor de mantelzorgers die betrokken zijn bij de zorg voor partner, kind of naaste met autisme of een stoornis die daaraan verwant is. Mevrouw Sandra Krekel van Krekel Autisme Coaching, een ervaren coach en trainer, zal deze avond de aanwezigen meer vertellen over de oorzaken van autisme en de gevolgen waarmee de patiënt en de omgeving kunnen worden geconfronteerd.

Autisme kan invloed hebben op alle facetten van het leven. Sandra Krekel zal tips geven hoe de betrokkenen hier het beste mee om kunnen gaan en hoe ze ondersteund kunnen worden. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De entree is gratis.
Wel graag van tevoren even aanmelden! Dit kan telefonisch via telefoonnummer 0481 - 350 050 of via een email naar info@mantelzorgoverbetuwe.nl.

Het mantelzorgcafé vindt plaats in de Ruimte, Sint Maartensstraat 32 B in Elst en duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur.
Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Je bent van harte welkom!


31 mei 2019

Workshop Cultuursensitief werken een groot succes

Vrijdag 17 mei 2019 was Kaveh Bouteh te gast in het Huis van de wijk Triade. Hij is ervarings-deskundige en trainer van het expertisecentrum Pharos dat bijdraagt aan het terugdringen van gezondheidsverschillen en deelde zijn kennis met vrijwilligers en professionals  van verschillende disciplines.

Bouteh greep een fragment uit de documentaire ‘We walk together’ aan om te praten over de veerkracht van vluchtelingen: "Als mensen zelf met hun verhaal komen, laat ze praten. Ze verwachten niet dat je niets kan doen, maar ze willen hun verhaal kwijt. Stel positieve vragen, zodat de verteller wordt ‘gedwongen’ om juist de positieve delen te herbeleven. Dat haakt aan bij deze kracht die er ook is. Ik zie veerkracht als het vermogen om van onprettige ervaringen te herstellen én om prettige ervaringen langer vast te houden. Geef daarom complimenten, lok nooit zelf vluchtverhalen uit en ga niet downsizen".

Verder liet Kaveh weten dat bij het werken met kwetsbare doelgroepen het ook belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Houd daarom je eigen grenzen in de gaten en zorg ervoor dat je regelmatig uit je (vrijwillige) werk stapt. Naast de kennis van Bouteh bood de workshop ook ruimte voor onderlinge uitwisseling en netwerkvergroting. Een commentaar van een van de deelnemers was “Meestal hoor ik het ver weg, maar vandaag zag ik het van dichtbij. Door deze ervaring kan ik beter reageren”.

Een bevlogen Kaveh Bouteh deelt do’s en don’t tijdens de workshop cultuursensitief werken.
Een bevlogen Kaveh Bouteh deelt do’s en don’t tijdens de workshop cultuursensitief werken.

Vrijwilligerssteunpunt Overbetuwe, onderdeel van Forte Welzijn, wil de workshop bij voldoende aanmeldingen herhalen in het najaar. Je kunt je alvast aanmelden via een mailtje naar VSPOverbetuwe@fortewelzijn.nl. Of neem contact op met Saskia Henze, Coordinator Home-Start Overbetuwe en Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe. Zij is aanwezig op maandag, dinsdag, woensdag

en vrijdag van 9.00-16.15 uur en bereikbaar via telefoonnummer 06 - 46 37 50 70 of via email : saskia.henze@fortwelzijn.nl.  


30 mei 2019

Peutercafé Waterpret in Leuth

Op maandag 3 juni 2019 is er weer een peutercafé vanuit het kulturhus van Leuth.
Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen. Waar gaat het deze keer over? Waterpret! Er worden diverse activiteiten en spellen met water opgezet.

Je bent van harte welkom op de bijeenkomst: “Waterpret!” op 3 juni a.s. vanuit het Kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4, van 10.00 uur tot 11.30 uur.
Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten. Peutercafé Leuth wordt georganiseerd door Forte Welzijn, Kulturhus Leuth, Partou en ouders. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!


15 mei 2019

Spreekuur Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders

Anne de Jong en Lisanne Bron
Anne de Jong en Lisanne Bron

Dat Forte Welzijn ondersteuning biedt aan nieuwe Nederlanders om mee te kunnen doen in de samenleving is niet nieuw. Wel is het nieuw dat Forte Welzijn een spreekuur opricht om deze mensen op een vast moment in de week te woord te staan. Het spreekuur heet
"Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders".
Het spreekuur is voor nieuwe Nederlanders die vragen hebben over thema’s zoals ontmoeten, meedoen en vrijwilligerswerk. Ook is het spreekuur bedoeld voor vrijwilligers die met nieuwe Nederlanders werken en hier vragen over hebben. Je mag tijdens het spreekuur fysiek binnenlopen, maar je mag ook bellen en e-mailen.     Het spreekuur is telkens op donderdag van 11.30 uur tot
13.30 uur en is afwisselend :
- in Millingen aan de Rijn in de St.Martinusschool aan de Chopinstraat 2 en
- in Groesbeek in Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39.
(De even weken is het spreekuur in Millingen, de oneven weken in Groesbeek).
De koffie en thee staan voor je klaar!

Onderstaand vind je de data van het spreekuur in juni en juli :

Millingen a/d Rijn: 13 juni, 27 juni en 11 juli.

Groesbeek: 6 juni, 20 juni en 4 juli.
 
Contactgegevens: Anne de Jong, email : anne.de.jong@fortewelzijn.nl, telefoon : 06 – 53 81 71 09
Lisanne Bron, email : lisanne.bron@fortewelzijn.nl, telefoon : 06 – 83 54 40 53.


15 mei 2019

Open Dag MOK Millingen aan de Rijn

Woon je in (de buurt van) Millingen? Wil je graag anderen ontmoeten? Wil je een activiteit ondernemen? Zou je wat willen betekenen in Millingen? Ontdek dan wat er allemaal mogelijk is in de MOK in Millingen! Dit is een ruimte in de St. Martinusschool waar van alles mogelijk is op maatschappelijk gebied.
Op dit moment zijn er al enkele activiteiten zoals een inloop, maar meer ideeën zijn van harte welkom! Donderdag 6 juni 2019 van 15:00 uur tot 18:00 uur is de feestelijke open dag van de MOK, kom dan gerust langs. Het vindt plaats bij de MOK in de St. Martinusschool, Chopinstraat 2, 6566 DV Millingen a/d Rijn.

Voor vragen kun je mailen naar Astrid@ixtanoa.nl en/of manon.hofmans@fortewelzijn.nl.

Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/Mok-millingen-436570157103430/.
Graag tot 6 juni, iedereen is van harte welkom !


14 mei 2019

Filmpje Forte Welzijn Dag 2019

Op 28 maart 2019 organiseerden wij samen de allereerste echte

Forte Welzijn Dag en die was een groot succes! Een dag waarop we na een lekkere kop koffie en een goed gesprek met elkaar in Fort Lent de verschillende werkgebieden in zijn gegaan. Met een drietal bussen zijn we op pad gegaan om te zien wat er allemaal gedaan wordt door Forte Welzijn medewerkers, samen met vrijwilligers en maatschappelijke partners. In dit filmpje zie je een korte samenvatting van deze geslaagde dag die we over twee jaar zeker gaan herhalen. Een dag die tot stand kwam dankzij de inzet van vele medewerkers, vrijwilligers / partners van Forte Welzijn, dank daarvoor en tot ziens!  

Voor meer informatie kun je contact opnemen via e-mail: info@fortewelzijn.nl of telefonisch via ons telefoonnummer:  
085 040 60 66. #fortewelzijn #gemeentebergendal #gemeenteoverbetuwe #gemeenteheumen #fortlent


10 mei 2019

Nieuw : Kids en Koffie in Beek

Op 8 mei 2019 was er de eerste gezellige "Kids en Koffie" in de voormalige brasserie ruimte van het Kulturhus te Beek. Vanaf nu is er elke woensdagochtend van 8.30 uur tot 10.30 uur “Kids en Koffie”. De ochtend is bedoeld voor (groot)ouders en oppassen met (klein)kinderen van 0 tot 4 jaar. In de vakanties zijn ook oudere kinderen welkom. Ouders kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen terwijl de kinderen spelen met het speelgoed wat aanwezig is. Gezellige, maar ook leerzame bijeenkomsten en activiteiten voor én door ouders samen met hun kinderen. Ook zal regelmatig een thema besproken worden met een deskundige, waarbij tevens de gelegenheid is om vragen te stellen. Daarnaast worden regelmatig leuke gasten uitgenodigd, zoals de ‘Voorleesvisite’, ‘Muziek op schoot’ en ‘kinder-ehbo’. Koffie en thee zijn te koop voor 1 euro. Loop gerust eens binnen! Of kijk op de facebook pagina “Kids en Koffie Beek-Berg en Dal".


25 maart 2019

Peutercafé Leuth: Gezellig samen eten?!

Op maandag 1 april a.s. (dit is géén grap!) is er weer een peutercafé in het kulturhus aan de Reusensestraat 4 in Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen. Waar gaat het deze keer over? Herken je dat?  Je peuter is twee en zegt nee. Nog een hele uitdaging om hiermee om te gaan, ook qua eten. Op maandag 1 april komt Anneke Drieënhuizen langs om samen met elkaar hierover te praten. Zij is jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau in Millingen aan de Rijn en dus voor velen een bekend gezicht. Iedereen uit Leuth en omliggende dorpen is op die dag van harte welkom van 10.00 uur tot 11.30 uur. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s, oma’s of gastouders ontmoeten.
Je hoeft je voor deze peutercafé niet aan te melden, het is gratis en de koffie en thee staan voor je klaar.


1 februari 2019

School's Cool ook van start in Overbetuwe

   

Na Berg en Dal gaat School’s Cool nu ook in Overbetuwe van start! School's Cool is een organisatie die kwetsbare, maar kansrijke leerlingen in het basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs koppelt aan vrijwillige mentoren. Zij geven ondersteuning bij schoolse zaken. Wekelijks komen mentoren bij het gezin thuis om het kind/ de jongere te begeleiden.


School’s Cool heeft een breed aanbod. Leerlingen vanaf groep 3 tot en met groep 8, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, maar dit door omstandigheden in de thuissituatie niet kunnen krijgen van hun ouders, komen in aanmerking voor het 12- project. Daarnaast kunnen leerlingen aangemeld worden die de overgang gaan maken van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs en hierbij ondersteuning kunnen gebruiken van iemand die ze helpt bij het ontdekken van deze nieuwe fase in hun leven. Er is ook een aanbod voor leerlingen die vastlopen in het Voortgezet Onderwijs. (14+ project).

Dit alles gaat dus nu ook in Overbetuwe van start! Scholen uit Overbetuwe kunnen leerlingen aanmelden bij School’s Cool en we gaan op zoek naar betrokken vrijwillige mentoren die het verschil willen maken in het leven van een kind/jongere.


Wil je meer informatie of lijkt het je leuk om als mentor in Overbetuwe iets te betekenen voor een kind/jongere? Heb je zin en tijd om wekelijks 1-2 uur te besteden aan dit mooie project? Neem dan contact op met Daniëlle van Deutekom, coördinator School’s Cool Overbetuwe. Mail naar danielle.van.deutekom@fortewelzijn.nl of bel naar telefoonnummer 0623 - 38 96 41 .


31 januari 2019

Forte Welzijn Dag

De medewerkers van Forte Welzijn nodigen hierbij uit voor een inspirerende Forte Welzijn Dag.  Wat is de Forte Welzijn Dag? Op donderdag 28 maart a.s. willen wij u graag laten kennismaken met het werk van Forte Welzijn en u laten ervaren wat Forte Welzijn in de verschillende gemeenten en haar dorpen aan werkzaamheden uitvoert. Hiervoor is een gevarieerd programma samengesteld waarbij u onder meer samen met medewerkers van Forte Welzijn op stap gaat in een gebied waar Forte Welzijn actief is. 
U kunt hierbij kiezen uit de volgende drie gebieden: Overbetuwe, de Polder of Groesbeek/Heumen.

 

We hebben een brochure samengesteld waarin u alle informatie kunt vinden. Wilt u deelnemen aan deze informatieve dag? Geeft u zich dan op vóór 18 maart a.s. via ons contactformulier.  Geeft u dan ook op in welk gebied u wilt gaan kijken?
Dus wilt u eens van dichtbij zien wat Forte Welzijn doet? Grijp dan deze kans! Iedereen is van harte uitgenodigd!