Archief 2020

5 november 2020

Cultuurcoach in Overbetuwe

Voor inwoners van Overbetuwe is er nu de Cultuurcoach van Forte Welzijn. Deze legt verbindingen, zodat zij van lokale kunst, cultuur en erfgoed kunnen genieten. In samenwerking met gemeente Overbetuwe, lokale/regionale cultuur-en erfgoedaanbieders, Cultuur Oost en Meer Muziek in de Klas ontstaat zo een mooi lokaal cultureel aanbod voor inwoners.

Meer informatie vind je op de pagina Cultuurcoach.

20 september 2020

Elkaar ontmoeten bij Inloop en Ontmoeting in de gemeente Berg en Dal

16 september 2020

In de gemeente Berg en Dal wordt op diverse plaatsen inloop en ontmoeting georganiseerd. In de dorpshuizen kunnen inwoners elkaar treffen voor een spelletje, een praatje, wordt er samen gekookt en gegeten. Er is er aandacht voor elkaar. Wil je ook eens langskomen?
Je bent van harte welkom! Alle informatie vind je in deze folder of kijk op de pagina Inloop en Ontmoeting.

 

Zonder de inzet van vrijwilligers is het niet mogelijk om bezoekers te ontvangen en elkaar te ontmoeten. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem dan contact op een van de begeleiders. Hun contactgegevens vind je onderaan in de folder.


Koffie drinken in Overbetuwe

7 september 2020

Sportstimulering Berg en Dal

Ga voor meer informatie naar de pagina van Sportstimulering Berg en Dal.

6 augustus 2020

Maatjes gezocht door Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal

De opbouwwerkers van Forte Welzijn werken in diverse kernen van de gemeente Berg en Dal. In de kern Berg en Dal zijn wij op zoek naar maatjes.

Wie lijkt het leuk om samen met een gezellige en kunstzinnige vrouw uit de kern Berg en Dal er af en toe op uit te gaan. Mevrouw houdt van kunst, schildert, houdt van de natuur, doet aan yoga en zoekt een gezellig maatje. Vooral de stille zondagen ervaart ze als ”niet fijn”. Het zou geweldig zijn om er dan samen op uit te kunnen. Mevrouw is tevens een grote fan van Kippenkar Landwinkel de Woerdt te Ressen en zou daar graag af en toe naartoe gaan.

Voor een 82-jarige mevrouw  in Berg en Dal zijn we op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om regelmatig langs te komen voor een praatje en een wandeling. Mevrouw heeft afgelopen jaar veel meegemaakt en heeft behoefte aan een luisterend oor en wat afleiding. De vraag is voor een langere tijd.

Lijkt dit je leuk? Neem dan contact op met Petra Kregting van Forte Welzijn. Je kunt mailen naar petra.kregting@fortewelzijn.nl of bellen naar 06 - 53 76 48 09.

Zou jij ook vrijwilligerswerk willen doen? Kijk dan eens op onze pagina Vrijwilligers. Of ga naar de website van het vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal. Daar vind je alle vacatures.
Staat er geen geschikte vacature voor je bij, neem dan gerust met ons contact op. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. 
Je kunt bellen naar Forte Welzijn, telefoonnummer:  085 - 040 60 66. 

Juli 2020

Naaiatelier Forte Welzijn maakt duurzame mondkapjes

Wil je meer weten, bij voorbeeld hoe je zo'n herbruikbaar mondkapje kunt bestellen? Lees dan verder op de pagina Mondkapjes.

7 augustus 2020

Kom ook eens kijken bij "Moestuin Ooij"

Precies negen maanden nadat een aantal raadsleden en leden van de dorpsagenda via een georganiseerde rondrit aan het begin van de "Moestuin Ooij" stonden, staan we hier weer.
Dit keer staat de moestuin vol in de bloei! De vrijwilligers hebben samen met de nieuwkomers flink hun handen uit de mouwen gestoken, er is de afgelopen maanden hard gewerkt.
Er groeien courgettes, aardbeien en aardappelen. Elke week kan er weer geoogst worden!

 

Sinds juli 2020 draaien de naaimachines op volle toeren in het Atelier van het Huis van de Wijk in Elst (onderdeel van Forte Welzijn). Forte Welzijn directeur Lucien Peeters vertelt met trots: “Mee kunnen doen en van betekenis zijn voor de samenleving is belangrijk voor iedere inwoner. Door in te spelen op de huidige behoefte aan mondkapjes, kunnen deelnemers van het Atelier meteen meedoen!” 

“Moestuin Ooij” een mooi initiatief door inwoners uit de gemeente Berg en Dal bedacht en uitgevoerd, ondersteund door Forte Welzijn. De moestuin is bedacht om nieuwkomers en andere inwoners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met elkaar. Wat is nou een betere manier om een brug te slaan, dan door samen te tuinieren?
 

Veel mensen stoppen even als ze langs de moestuin lopen of fietsen en maken een praatje.
Er ontstaan naast een heleboel groente en fruit ook nieuwe vriendschappen. Kruisbestuiving op z’n best! Elke maandagmiddag vanaf een uur of 2 zijn de vrijwilligers en nieuwkomers er aan het werk. Kom je ook een keertje langs? 

1 mei 2020

Geldstress door corona?

Uit een peiling van Nibud blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders een inkomens-terugval ervaart als gevolg van het Coronavirus. Met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers merken dit. Jij ook?
Het Nibud geeft tips wat je vandaag al kunt doen. Kijk daarvoor in de Geldkrant Special Minder Inkomen...                                           
                                                                                          Lees meer op de pagina van Forte Geldzaken


29 april 2020

Aanvraag huishoudelijke hulp voor mantelzorgers in Overbetuwe

Ben je als mantelzorger zo druk met het zorgen voor de ander, dat het huishouden je te veel wordt? Wordt deze druk minder als er hulp in de huishouding komt? Je kunt dan hulp aanvragen bij de gemeente Overbetuwe.

Kijk voor alle informatie op de pagina van Mantelzorg Overbetuwe. 


17 april 2020

Gratis scootmobiel uitleenservice in Overbetuwe

Heb je een gebroken been en wil je toch een bezoekje brengen aan de markt? Of vind je het lastig om (veel) te lopen? Dan is de scootmobiel uitleen wellicht iets voor jou. 
Op 9 locaties in de gemeente Overbetuwe kun je gratis een scootmobiel lenen.

Dat is handig als je (tijdelijk) minder goed ter been bent. Kijk voor alle informatie hierover op onze pagina scootmobiel uitleenservice.


12 november 2020

Burgemeester Overbetuwe en Forte Welzijn zetten mantelzorgers in het zonnetje

Op 10 november 2020, de Dag van de Mantelzorg, zetten we onze mantelzorgers in het zonnetje. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos overhandigde in Valburg en Slijk-Ewijk aan een paar van hen een speculaastaartje.

Alle andere mantelzorgers in de gemeente Overbetuwe ontvingen van Forte Welzijn een enveloppe met daarin een waardebon voor het taartje. Ook zat er een Dank je Wel kaart in om hen te bedanken voor hun inzet...
                                                                                          Lees verder op de pagina van Mantelzorg Overbetuwe


30 oktober 2020

Alzheimer Café Overbetuwe gesloten

Vanuit Alzheimer Nederland is het advies gegeven om alle Alzheimer Cafés voorlopig nog gesloten te houden.
Wil je meer weten, op de hoogte gehouden worden of heb je vragen? Kijk dan voor meer informatie op de pagina Mantelzorg Overbetuwe.


26 oktober 2020

Mantelzorgers Overbetuwe

Op de Dag van de Mantelzorg staan we stil bij de 4,4 miljoen Nederlanders die zorgen voor iemand die zij lief hebben. Zorgen lijkt voor velen van hen vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker dit jaar, waarin mantelzorgers zorgen voor hun naaste onder extreme omstandigheden.

Vanwege de regels van het RIVM kunnen we dit jaar geen feestelijke middag en avond aanbieden aan de mantelzorgers in de gemeente Overbetuwe, daarom hebben we iets anders bedacht.

Zorg jij voor iemand in jouw familie of naaste omgeving? En woont diegene in Overbetuwe? Dan ben jij een mantelzorger en is dit bericht voor jou.

Meld je vóór 6 november 2020 aan, zodat we jou een smakelijke verrassing kunnen sturen voor de Dag van de Mantelzorg. Dit kan per mail: mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of per telefoon: 085 – 040 60 66 (receptie Forte Welzijn, op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 12.30 uur). Geef je naam, volledig adres, mailadres en telefoonnummer en ook door voor wie je zorgt (vader, moeder et cetera). Per gezin wordt er één verrassing gestuurd.


23 oktober 2020

Online seminar over dementie voor mantelzorgers

Door de gedeeltelijke lockdown als gevolg van de coronacrisis gaan veel (ontmoetings)activiteiten voor mantelzorgers niet door. Forte Welzijn vindt het belangrijk de mantelzorgers in Berg en Dal en Overbetuwe goed te kunnen blijven ondersteunen, juist nu!

Wij zoeken hiervoor naar alternatieve vormen van ondersteuning, zoals de gratis online seminar over dementie, dat De Mantelaar voor mantelzorgers organiseert op 28 oktober a.s. om 20.00 uur. Wil je meer weten, zoals hoe je je hiervoor kunt aanmelden? Kijk dan op de website van De Mantelaar.


16 oktober 2020

Ontmoet! voor mantelzorgers in Overbetuwe voorlopig gestopt

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen per 13 oktober 2020 kunnen we de bijeenkomsten van OntMoet! in de bibliotheek in Elst vanaf nu tot nader bericht dan ook niet door laten gaan.

 

Mochten mantelzorgers behoefte hebben om elkaar toch te willen ontmoeten en ervaringen uit te wisselen, laat dat dan weten door te mailen naar mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of bel, sms of app naar telefoonnummer 06 - 49 88 10 94. Dan gaan we kijken naar een alternatieve locatie, ook coronaproof natuurlijk, waar mensen dan met een groepje van 3 of 4 mensen kunnen samen komen. Ook als je als mantelzorger behoefte hebt om je hart te luchten, neem dan gerust contact op. Samen zijn we sterk! Zorg goed voor jezelf en blijf gezond! 


13 oktober 2020

Mantelzorgcompliment gemeente Berg en Dal

De gemeente Berg en Dal telt veel mantelzorgers. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een ziek familielid, iemand met dementie, een zieke vriend of een kind met een beperking. Dat doen ze onbetaald, soms dagelijks. De gemeente steekt hen graag een hart onder de riem met het mantelzorgcompliment.

Meer informatie, zoals hoe het mantelzorgcompliment kan worden aangevraagd, vind je in de uitgebreide brochure. Het mantelzorgcompliment kan tot uiterlijk 13 november a.s. worden aangevraagd.

Kijk ook eens op de website van Mantelzorg Berg en Dal. Daar vind je nog veel meer interessante informatie voor mantelzorgers. 


12 oktober 2020

Activiteit voor jonge mantelzorgers was een succes!

Op 7 oktober 2020 hebben een groep jonge mantelzorgers meegedaan aan een ontspannen activiteit, georganiseerd door Forte Welzijn Mantelzorg en jeugd en jongerenwerk.

Jongeren, die opgroeien met zorg, konden zo onbevangen genieten van een speurtocht, warme chocomel bij het kampvuur en friet! De speurtocht was georganiseerd door jongeren (Louis, Dylan en Justin) en werd begeleid door stagiaires...
                        Kijk voor het hele verhaal op de pagina van Mantelzorg Overbetuwe.


25 september 2020

Impuls Beek weer van start

Vanwege het coronavirus hebben we de afgelopen tijd geen Impuls kunnen organiseren. Maar we pakken de draad graag weer op! De eerste Impuls is op dinsdag 13 oktober 2020 van 14.00 uur tot 16.00 uur in het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek. De daaropvolgende Impuls is dan op 27 oktober a.s. 
Het wordt een gezellige muziekmiddag, met beeldmateriaal, met Floris Kolvenbach. Iedereen is van harte uitgenodigd. De kosten voor koffie/thee zijn 1 euro. We volgen de richtlijnen van het RIVM :
1,5 meter afstand, niet deelnemen als je verkouden bent.


Wil je meer weten? Neem dan contact op met Paulien Willems, email: P.Willems@kalorama.nl, telefoonnummer 06 - 30 74 16 26 of Petra Kregting, email: petra.kregting@fortewelzijn.nl, telefoonnummer 06 - 53 76 48 09.
Impuls is een initiatief van Dorpsagenda Beek.
 


22 september 2020

Vrijwilligerssteunpunt Overbetuwe helpt bij solliciteren

Hermien Auf den Haar
Hermien Auf den Haar

Op vrijdag 18 september 2020 organiseerde het Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe, onderdeel van Forte Welzijn, samen met trainer Hermien Auf den Haar de workshop Vrijwilligerswerk en Solliciteren. ‘Ervaring is ervaring en kwaliteit is kwaliteit. Vrijwilligerswerk kan zeker op je CV. Het gaat niet over chronologisch je werkervaring oplepelen, maar laten zien wie je bent. Met al je ervaringen. Jouw CV is de rode loper naar je werkgever’, aldus Auf den Haar. 

 

Deelnemers wisselden ervaringen uit en gaven elkaar tips. ‘Wat fijn om zoveel tips te krijgen en dat we iets voor elkaar kunnen betekenen’ en ‘Ik ben letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht’, zijn slechts een paar reacties die vielen tijdens de inspirerende workshop.

Vrijwilligerswerk kan inderdaad net dat opstapje zijn naar een betaalde baan of een zetje geven in die carrièreswitch waarvan je droomt. Hermien Auf den Haar werkt vanuit empowerment en gebruikt onder andere de START2-methode. Hierbij zijn recent opgedane ervaringen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, erg belangrijk. 

Meer weten over vrijwilligerswerk in Overbetuwe? Of wil je ook een training volgen?

Check www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/overbetuwe of www.overbetuwevoorelkaar.nl

 

Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Marjan Hiemstra,  Coordinator Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe via email marjan.hiemstra@fortewelzijn.nl  of bel naar het algemene telefoonnummer van Forte Welzijn : 085 040 60 66. 

 


22 september 2020

Informatiebijeenkomst over Reiner van Ooiplein in Ooij

Op 6 oktober 2020 wordt een informatiebijeenkomst gehouden in dorpshuis De Sprong in Ooij over de herindeling van het Reiner van Ooiplein in Ooij. Alle inwoners van Ooij zijn daarbij van harte welkom om hierover mee te praten. Alle informatie over deze bijeenkomst vind je in de bijgaande uitnodiging en de folder

Petra Kregting, opbouwwerker bij Forte Welzijn, is betrokken bij de Dorpsagenda in Ooij waar het Reiner van Ooiplein onderdeel van is. Petra begeleidt de werkgroep van inwoners die er vanaf het begin mee bezig is. Je kunt met haar contact opnemen via telefoonnummer 06 - 53 76 48 09 of via email p.kregting@fortewelzijn.nl.


2 september 2020

Mantelzorgcafé Overbetuwe over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Op maandag 28 september 2020 organiseert Forte Welzijn Mantelzorg Overbetuwe, in samenwerking met Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe (SGO), een mantelzorgcafé met als thema: Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). (De eerder aangekondigde activiteit in het Mantelzorgcafé met als thema ergotherapie, die gepland stond voor 14 september a.s., gaat niet door).

Wil je als mantelzorger weten hoe je het best de zorgvrager met een Niet Aangeboren Hersenletsel kunt ondersteunen? Hoe zit het met het ziekte-inzicht? Mogelijk zijn er karakterveranderingen waardoor je andere reacties krijgt dan je verwacht? Op deze en andere vragen geeft de gastspreker van deze avond, Neuropsycholoog mevrouw Everdien Tromp, informatie. Ook krijg je tips en adviezen. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Kortom: een praktische avond! Je bent van harte welkom op deze interactieve avond.

In verband met de RIVM-maatregelen zijn we verplicht vooraf te vragen om je aan te melden en is er een maximaal aantal gasten toegestaan. Ook houden we rekening met de 1,5 meter regel. Natuurlijk kom je alleen als gezond bent en geen klachten hebt.

 

Het mantelzorgcafé vindt deze keer plaats in Onder de Toren, Sint Maartenstraat 34 in Elst en duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. We beginnen graag op tijd!

Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Marijke Arends, Forte Welzijn coördinator Mantelzorg Overbetuwe, telefoonnummer 06- 49 88 10 94 of mail naar mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl
We kijken uit naar jouw komst! 


1 september 2020

"Vertel eens ..."luisterlijn gestopt per 1 september 2020

Inwoners kunnen elkaar inmiddels weer ontmoeten bij de verschillende locaties van Inloop in gemeente Berg en Dal. Dit gebeurt natuurlijk allemaal volgens de richtlijnen van overheid en RIVM. “Samen eten, koffie drinken of een spelletje doen en ondertussen lekker bijkletsen is heel belangrijk voor mensen die anders maar alleen thuis zitten. Nu activiteiten weer in aangepaste vorm mondjesmaat op gangkomen, is de ‘Vertel eens’, een luisterlijn voor inwoners, per 1 september 2020 gestopt”, aldus Petra Kregting, opbouwwerker bij Forte Welzijn.

Vanuit de gemeente Berg en Dal kwam tijdens de intelligente Lock down periode de vraag waar inwoners terecht konden met vragen over de coronamaatregelen of hun verhaal kwijt konden. Forte besloot een "Vertel eens .. " luisterlijn te openen. Hiervan is dankbaar gebruik gemaakt. Niet alleen voor praktische vragen, maar ook om even verhaal te doen. Welke invloed heeft corona op ons gezin, school, werk, ouders die alleen wonen et cetera? Ook werd er gebeld door mensen die juist iets voor een ander wilden betekenen.

 

Forte blijft natuurlijk bereikbaar voor diegene die ondersteuning nodig heeft of hulp wil aanbieden! Wij zijn op werkdagen tot 12.30 uur te bereiken op telefoonnummer 085 - 040 60 66. 


21 augustus 2020

Activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal

Vanaf september 2020 is Mantelzorg Berg en Dal weer begonnen met het organiseren van activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal. Kijk voor de activiteiten in september in het het bijgaand overzicht.

Uiteraard worden de RIVM-richtlijnen in acht genomen. Dat betekent voor mantelzorgers, die willen meedoen aan een activiteit, dat zij zich van te voren dienen aan te melden. Dus kijk snel in het overzicht zodat je je op tijd kunt aanmelden.

Meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal vind je op de pagina Mantelzorg Berg en Dal.


16 augustus 2020 / 23 september 2019

Samen is niet alleen!

In september 2019 is vanuit een gezamenlijk initiatief van diverse vrijwilligers en organisaties, ingezet door Forte Welzijn, de campagne “Samen is niet alleen” ontstaan. Doel van dit project is om iets te doen tegen eenzaamheid, mede in het kader van de Week tegen Eenzaamheid, die van 25 september 2019 tot en met 4 oktober 2019 werd gehouden.

Inmiddels zijn we geruime tijd verder maar het project blijft actueel, mede ook door het coronavirus, dat begin 2020 de kop opstak en waar we allemaal nog dagelijks de gevolgen van ondervinden. 
Aan de hand van verschillende interviews met vrijwilligers – maatjes - willen we je graag laten kennismaken met hen en de mensen waar zij mee in contact komen en voor wie dit contact zo belangrijk is.

Alle informatie over dit belangrijke project, waaronder de interviews met de maatjes, vind je op de pagina Archief 2019.


13 augustus 2020

Trainingen 'Herkennen en omgaan met dementie" in Overbetuwe

Forte Welzijn en de gemeente Overbetuwe werken samen aan een “Dementie Vriendelijk Overbetuwe”. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen meer weten over dementie. Daarom organiseert Forte Welzijn op verschillende data een informatieve trainingsbijeenkomst waar je aan mee kunt doen. 

Alle informatie, onder meer hoe je je kunt aanmelden voor een van deze trainingen, vind je in de bijgaande brochure.


12 augustus 2020

Tips tijdens een hittegolf

Een hittegolf kan je warmtebalans verstoren. Je lichaam probeert warmte kwijt te raken door te transpireren. \Hierdoor verlies je extra vocht en heb je kans op enige mate van uitdroging. En daarvan word je suf en neemt je concentratie af.  Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft handige tips hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen tijdens een hittegolf.


5 augustus 2020

Repair Cafés Overbetuwe nog gesloten

Vanwege de coronamaatregelen blijven de Repair Cafés  in Overbetuwe tot nader order gesloten.


27 juli 2020

Samenwerking Forte Welzijn en eXtra rondom personenalarmering in Berg en Dal

Op 23 juli 2020 ondertekenden Lucien Peeters van Forte Welzijn en Els Bartels en Marius van den Hoogen van eXtra welzijn en zorgdiensten het samenwerkingscontract rondom personenalarmering in Berg en Dal.

De samenwerking start 1 september 2020. Inwoners zullen eind juli/begin augustus per brief geïnformeerd worden.

 

Meer informatie vind je op de pagina Personenalarmering.


8 juli 2020

Stadswandelingen Nijmegen voor mantelzorgers gemeente Berg en Dal

Mantelzorg Berg en Dal verzorgt weer een tweetal

stadswandelingen door de binnen- en Benedenstad en omgeving Waalkade in Nijmegen. Net als in vorige jaren is Hans Eysbouts de gids. De deelname is gratis;
het is wel nodig om je vooraf aan te melden in verband met de maximale groepsgrootte volgens de RIVM-richtlijnen.

Om niemand teleur te stellen zijn er twee data:
- dinsdag 28 juli van 11.00 tot 13.00 uur en
- donderdag 6 augustus van 14.00 tot 16.00 uur. De route kent hoogteverschillen en heeft een lengte van ongeveer 4,5 kilometer. Plaats van samenkomst is de zuidzijde van het Kelfkensbosplein, ter hoogte van de bushalte “Museum Valkhof”.

Wil je deelnemen? Aanmelden kan per mail of per telefoon bij Forte Welzijn, graag onder vermelding van je naam, adres en telefoonnummer. Je kunt bellen naar telefoonnummer 085 - 040 60 66 ( maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08:30 uur tot
12:30 uur) of mail naar info@fortewelzijn.nl.

Aanmelden voor de wandeling van 28 juli kan tot en maandag 27 juli tot 12.30 uur.
Voor de wandeling van 6 augustus tot en met woensdag 5 augustus tot 12.30 uur.

Wil je meer weten over Mantelzorg Berg en Dal? Kijk dan op hun website of op de pagina Mantelzorg Berg en Dal.


Laatst bijgewerkt 25 juli 2020

Vertel eens ... een luisterend oor in deze coronatijd

Het coronavirus, en alle maatregelen die zijn genomen om het te bestrijden, heeft voor iedereen grote gevolgen. Hoewel die maatregelen inmiddels zijn versoepeld, brengt deze situatie veel onzekerheden, vragen en soms ook spanningen teweeg.

Mensen hebben thuis last van oplopende spanningen door verlies van werk of inkomen, door het samen thuis zitten en doordat mensen minder sociale contacten hebben. De druk op mantelzorgers kan flink oplopen. Er is meer kans op huiselijk geweld. Dat kan er toe leiden dat de kans op fysiek, psychisch of seksueel geweld groter wordt.

Door een samenwerking tussen Forte Welzijn, de Sociale Teams Berg en Dal en Overbetuwe en verschillende andere organisaties is een programma gemaakt, getiteld “Vertel eens …”.
Je kunt hier terecht met je vragen, als je even wilt praten omdat je je familie niet kunt ontmoeten, thuis is niet meer thuis door huiselijk geweld, je wilt je verhaal kwijt en je hebt behoefte aan een luisterend oor.

Wil je weten hoe je in contact kunt komen met iemand van het Sociaal Team Berg en Dal of met het Sociaal team van Overbetuwe, klik dan op Berg en Dal of Overbetuwe. Je kunt ook altijd bellen naar het algemene telefoonnummer van Forte Welzijn: 085 – 040 60 66.


3 juli 2020

Verslag gezellige Fun & fit middag voor jonge mantelzorgers op 30 juni 2020

Op 30 juni 2020 hebben een aantal jonge mantelzorgers een sportieve en gezellige middag doorgebracht in het sportpark in Driel: Fun en Fit.


In samenwerking met jongeren-werk en Overbetuwe beweegt, stond bewegen en elkaar ontmoeten in deze vreemde Corona tijd centraal. Lees meer over deze gezellige middag op de pagina Mantelzorg Overbetuwe.


4 juni 2020

Fun & fit voor jonge mantelzorgers op 30 juni 2020

Hoe gaat het met jullie in deze aparte coronatijd? Blij dat jullie weer naar school kunnen?  Voordat de zomervakantie begint, willen we graag samen met jullie op een leuke activiteit doen: Fun en Fit!

Deze middag ziet er anders uit dan jullie van ons gewend zijn, we hebben met de RIVM-regels rekening te houden.
Op 30 juni a.s. worden jullie verwacht op het sportveld van RKC, Dorpsstraat 13 in Driel.

* Jonge mantelzorgers van 5-13 jaar (basisschool) zijn van harte welkom van
  15.30 uur tot 16.15 uur

* Jonge mantelzorgers vanaf 13 jaar tot 19 jaar zijn van harte welkom om

  16.30 uur tot 17.15 uur.

 

Om je goed te kunnen bewegen is het fijn als je gemakkelijk zittende kleding en schoenen aan hebt (thuis alvast aantrekken). Jullie regelen zelf vervoer, waarbij we aan de chauffeurs vragen om niet op het terrein te blijven en op de afgesproken tijd jullie te brengen en op te halen.

 

In verband met de RIVM-maatregelen zal er geen fruit of eten uitgedeeld worden, wel zijn er flesjes water. Als je verkouden bent, blijf je natuurlijk thuis.
Gezellig als je komt! Wel voor 25 juni a.s. even je naam doorgeven via telefoonnummer 06 – 49 88 10 94 of marijke.arends@fortewelzijn.nl. Zie ook de folder, rechts in dit bericht.


2 juni 2020

Week van de Jonge Mantelzorger van 1 tot 7 juni 2020

Eén op de vier kinderen en jongeren tussen de 4 en 24 jaar heeft thuis te maken met zorg, bijvoorbeeld voor een ouder, broer of zus die chronisch ziek is, een (verstandelijke) beperking heeft of een psychische aandoening. Zij, en hun omgeving, beseffen lang niet altijd dat zij tot die doelgroep behoren. Om meer begrip, herkenning en erkenning te creëren is de Week van de Jonge Mantelzorger in het leven geroepen.


Doordat deze jonge mantelzorgers op jonge leeftijd al te maken krijgen met zorgtaken, worden zij beperkt in hun eigen ontwikkeling en groei, wat negatieve effecten kan hebben zoals chronische stress, verminderde schoolprestaties of studievertraging.
De huidige onzekere coronaperiode kan leiden tot extra belasting van de jonge mantelzorgers. Daarom is het belangrijk dat er extra aandacht is voor deze doelgroep. Nu, en in de toekomst.

Meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger kun je lezen in het nieuwsbericht.


4 mei 2020

Mooi boekcadeau voor Forte Welzijn om uit te delen

Boekhandel De Toren van Bemmel heeft Forte Welzijn opnieuw verrast met een doos vol jeugdboeken. Het boek "Koning van Katoren" van Jan Terlouw was dit jaar het actieboek in de campagne "Geef een (prenten)boek cadeau".

Jan Vinck van De Toren van Bemmel is oud-vrijwilliger bij Forte Geldzaken en draagt Forte Welzijn nog steeds een warm hart toe. Met de boeken maakt Forte Welzijn 25 kinderen blij.


Een mooie opsteker in deze coronatijd!


13 maart 2020

Lunchen met de buurt Stekkenberg in Groesbeek

Vanwege de maatregelen rondom het  coronavirus gaat de buurtlunch, die gepland stond voor

vrijdag 27 maart a.s. in het Voorzieningenhart aan de Ericastraat 39 in Groesbeek, helaas niet door.


11 maart 2020

Alzheimer Café Overbetuwe 2020

Het Alzheimer Café Overbetuwe is er voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, professionals en belangstellenden.

 

Elke derde woensdag van de maand wordt het Alzheimer Café Overbetuwe georganiseerd in Het “Huis van de Wijk Triade”
aan de Prins Hendrikstraat 5A in Elst.  We hadden voor het eerste halfjaar 2020 een mooi programma gemaakt, zoals je kunt lezen in het programma. Maar helaas zijn vanwege de maatregelen rondom het coronavirus die bijeenkomsten afgelast.
We hopen in september 2020 weer te kunnen starten.

 

De zaal is open op 18.30 uur; het programma start om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Het café sluit om 21.00 uur.
De toegang en koffie/thee zijn gratis en je hoeft je vooraf niet aan te melden.

Wil je meer weten? Dan kun je contact opnemen met Inge van Dijk, coördinator van het Alzheimer Café, via telefoonnummer
06 – 53 11 88 23 of een mailtje sturen naar i.vandijk@alzheimervrijwilligers.nl.

 

Het Alzheimer Café is een initiatief van Alzheimer Nederland en wordt georganiseerd door de vrijwilligers van het
Alzheimer Café Overbetuwe, de gemeente Overbetuwe, Forte Welzijn en diverse zorginstanties.


6 maart 2020

NLdoet in Overbetuwe

Tijd voor DROOMtaart en zin in meedoen? Steek de handen uit de mouwen op 13 en 14 maart a.s. tijdens NLdoet!
Tijd voor DROOMtaart en zin in meedoen? Steek de handen uit de mouwen op 13 en 14 maart a.s. tijdens NLdoet!

Op 13 en 14 maart 2020 steken veel Overbetuwenaren weer de handen de mouwen tijdens de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Het vrijwilligerswerk staat in de spotlights en nodigt iedereen uit om mee te doen.

 

Vrijwilliger zijn geeft vaak een goed gevoel. Het kan je helpen richting een baan of maakt je wereldwijzer. Woon je pas in Overbetuwe? Vrijwilligerswerk biedt een mooie kans om mensen te leren kennen.  Alleen op pad kan. Want je werkt samen aan hetzelfde doel. En als je iets kiest dat bij je past, klikt het vaak vanzelf!

Tijdens NLdoet bruist heel Overbetuwe. Er is voor ieder wat wils, alles kan en is mogelijk: helpen met schoonmaken, verbinden van mensen, koken, klussen, dansen, high tea-en, wilgen knotten.                                                                                                                         

Al zin? Er staan nog klussen open. Ook groepen kunnen zich nog inschrijven, dus vraag vrienden, familie of collega’s of ze met je meegaan. Voor een leuke plek bij jou in de buurt kijk je op: www.nldoet.nl.

 

Ook dit jaar zorgt het Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe, onderdeel van Forte Welzijn, voor een DROOMtaart. Hiervoor kunnen kluscoördinatoren de taart op donderdagavond 12 maart a.s. ophalen in Huis van de Wijk Triade te Elst. Dat doen we bewust, zodat iedereen op tijd aan de koffie mét taart kan. Tevens is er gelegen om andere coördinatoren te spreken, ervaringen te delen en vragen te stellen aan het Steunpunt.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk in Overbetuwe? Kijk dan op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/overbetuwe 
of www.overbetuwevoorelkaar.nl.

Je kunt ook contact op met Saskia Henze, coördinator Taalmaatjes en Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe.
Zij is aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 14.15 uur

Telefoonnummer : 06 - 46 37 50 70, email : saskia.henze@fortewelzijn.nl.


21 februari 2020

Marikencafé in Berg en Dal

Op dinsdag 3 maart a.s. om 19.30 uur wordt in dorpshuis Kerstendal aan de Kerstendalseweg 17 is Berg en Dal de thema-bijeenkomst “Bewegen en Voeding bij Kanker” georganiseerd.
Deze bijeenkomst is een samenwerkingsverband van het Nijmeegse Marikenhuis en Forte Welzijn en is bedoeld voor iedereen die is geraakt door kanker, patiënten én hun naasten. Er is veel gelegenheid tot het stellen van vragen. De toegang is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.


Alle informatie over deze interessante bijeenkomst kun je vinden in de flyer


21 februari 2020

Repair Café Overbetuwe in februari en maart 2020

Op donderdag 27 februari is er weer gelegenheid om in Elst je defecte spulletjes te laten repareren bij het Repair Café. In Zetten kun je op maandag 2 maart terecht en in Randwijk op vrijdag 6 maart.

Het Repair Café in Elst is op donderdag 27 februari van 13.00 uur tot 16.00 uur in de Kringloopwinkel 2Switch aan de Aamsestraat 42. Wij zitten boven. In Zetten zitten we in de Jongerensoos “UniqZ” in de Schweitzerpark 2 op maandag 2 maart van 13.30 uur tot 16.00 uur.In R andwijk staan de vrijwilligers voor je klaar op vrijdag 6 maart van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Cultureel Centrum Randwijks Hof aan de Bredeweg 8a.

Ben je al met de voorjaarsschoonmaak bezig en kom je nog spulletjes tegen die defect zijn maar te goed om weg te gooien? En misschien nog geschikt zijn voor een tweede ronde, kom er dan mee naar het Repair Café, onder het motto: Weggooien? Mooi niet! Waardeer uw spullen.

Er zijn al veel mensen blij gemaakt met hun spulletjes en de afvalberg is een heel stuk kleiner. Vaak zijn het kleine reparaties waardoor je apparatuur weer gewoon een tijdje mee kan. De vrijwilligers repareren diverse soorten elektrische huishoudelijke artikelen, elektrisch gereedschap, audioapparatuur, verlichting en doen ook kleine kledingreparaties (Elst). Televisies en witgoed vallen buiten het bereik van dit Repair Café.Ook voor vragen op het gebied van je laptop of tablet kun je in Elst terecht, bijvoorbeeld hoe om te gaan met de tablet, de printer of een app.


14 februari 2020

Alzheimer Café Overbetuwe 2020

Het Alzheimer Café Overbetuwe:  Voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, professionals en belangstellenden.

Elke derde woensdag van de maand wordt het Alzheimer Café Overbetuwe georganiseerd in Het “Huis van de Wijk Triade” aan de Prins Hendrikstraat 5A in Elst. Op 18 maart a.s. is het thema: Omgaan met dementie.
Kijk voor de volgende bijeenkomsten in het programma.
De zaal is open op 18.30 uur; het programma start om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Het café sluit om 21.00 uur. De toegang en koffie/thee zijn gratis en je hoeft je vooraf niet aan te melden. 

Wil je meer weten? Kijk voor alle informatie op de pagina van Mantelzorg Overbetuwe.7 februari 2020

Peutercafé Leuth : dansen

Op maandag 2 maart 2020 is er weer een peutercafé vanuithet Kulturhus van Leuth. De vorige keer heeft Marina het boek “Moppereend” voorgelezen. De peuters hebben heerlijk liggend en zittend op zitzakken aandachtig geluisterd én gekeken. Marina had ook Moppereend zelf meegenomen. Het was een heel leuke ochtend!

En wat doen we deze keer? We gaan gezellig dansen en bewegen op muziek met elkaar. We zorgen er voor dat het laagdrempelig is voor alle kinderen. Je bent van harte welkom op 2 maart in het Kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4, van 10.00 uur tot 11.30 uur. Jouw kind kan er lekker spelen, fruit eten en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Heb je zelf nog leuke ideeën voor een bijeenkomst of is er een onderwerp waarover je meer wilt weten? Laat het ons weten, dat geeft ons inspiratie! Je kunt hiervoor mailen naar peutercafeleuth@hotmail.com.

Peutercafé Leuth wordt georganiseerd door Forte Welzijn, Kulturhus Leuth, Partou en ouders Femke en Rianne.
Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis!
Hopelijk tot dan, gezellig! 


31 januari 2020

Repair Café Overbetuwe

Op maandag 3 februari en vrijdag 7 februari a.s. zijn er weer de maandelijkse reparatiedagen bij het Repair Café in Overbetuwe. De vrijwilligers van het Repair Café repareren dan weer gratis je elektrische apparaten, gereedschap, verlichting of doen kleine kledingreparaties. Televisies en witgoed vallen buiten het bereik van dit Repair Café. Artikelen moeten wel schoon aangeleverd worden.

In de praktijk blijkt dat we ongeveer 70% van de aangeboden artikelen weer aan de praat krijgen omdat het vaak maar om kleine storingen of reparaties gaat. De vrijwilligers, die reparatiewerk doen, hebben een technische achtergrond. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld bij daadwerkelijke reparatie of advies.

Op maandag 3 februari van 13.30 uur tot 16.00 uur zitten we in Zetten in de Jongerensoos “UniqZ” in de Schweitzerpark 2.
In Randwijk staan de vrijwilligers op vrijdag 7 februari van 19.00 uur tot 21.00 uur voor je klaar in het Cultureel Centrum Randwijks Hof aan de Bredeweg 8a.

Voor meer info kun je bellen naar het algemene telefoonnummer van Forte Welzijn: 085 – 040 60 66 of kijk op onze
pagina Repair Café.


24 januari 2020

Impuls op de dinsdagmiddag in Beek: "Samen een verhaal breien"

Op dinsdagmiddag 28 januari a.s. van 14.00 uur tot 16.00 uur is er in het Kulturhus in Beek weer een gezellige middag. Het thema  is "Samen een verhaal breien".

Kun je een eenvoudig lapje breien of wil je dat leren? Misschien luister je graag naar verhalen van dorpsgenoten. Of naar een spannend voorleesverhaal terwijl we samen een deken maken van lapjes die we breien of haken.

Kom dan op dinsdagmiddag 28 januari a.s. naar het Kulturhus in Beek. Deze middag is voor iedereen! Dus voor dames, heren, jong en niet meer zo jong, die zin hebben in geen gezellige middag om andere inwoners van Beek te ontmoeten. Wij zorgen voor breiwol en brei- en haaknaalden. Maar je mag ook zelf naalden en garen meebrengen. Als haken je beter af gaat, dan kan dat ook. En als je nog niet kunt breien of haken, dan kun je het misschien leren.

Dus kom gewoon als je het gezellig vindt! We proberen er een gezamenlijk project van te maken door een heerlijk warme deken te breien met elkaar. Wij trakteren op koffie of thee met iets lekkers. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

We hebben nog wel wat leuke ideeën, maar we kunnen je in het nieuwe jaar ook helpen om jouw idee voor een gezellige dinsdagmiddag in het Kulturhus te organiseren. Dus als je iets leuks weet om samen te doen, kom het met ons delen! Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Petra Kregting via een mailtje naar petra.kregting@fortewelzijn.nl. Je kunt ook bellen naar het algemene telefoonnummer van Forte Welzijn: 085- 040 60 66. 


20 januari 2020

Lunchen met de buurt Stekkenberg in Groesbeek

Op 31 januari a.s. organiseert Forte Welzijn in het Voorzieningenhart aan de Ericastraat 39 in Groesbeek voor de eerste keer “Lunchen met de buurt Stekkenberg”.
Alle wijkbewoners van de Stekkenberg, jong en wat minder jong, zijn tussen 12.00 uur en 14.00 uur van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een lunch. Door samen te lunchen kom je met anderen in contact, je kunt verhalen vertellen, plezier maken en ups-and-downs delen met elkaar, even ontspannen en jezelf weer opladen.
Kortom, samen lunchen is hét moment om in contact te komen met andere mensen. Door contact met anderen te maken voel je je beter en dat is goed voor je, én gezellig! Lunchen bij ons zal nooit duurder zijn dan vijf euro per persoon. De menu's houden we nog even geheim, maar het zal zeker een culinair avontuur worden!

 

Lijkt het je gezellig om mee te lunchen en zo met elkaar in contact te komen, geef je dan op! Dat kan tot één week van te voren, dus voor de eerste lunch uiterlijk op
vrijdag 24 januari a.s. Je kunt hiervoor een mailtje sturen naar een van de medewerkers van Forte Welzijn:
Wikke Raijmakers, email : wikke.raijmakers@fortewelzijn.nl of bij
Sanne Verburg, email : sanne.verburg@fortewelzijn.nl
Je kunt je ook telefonisch opgeven door te bellen naar het algemene
telefoonnummer van Forte Welzijn : 085 – 040 60 66.

Ook op vrijdag 6 maart en 27 maart zal er een lunch zijn. 


17 januari 2020

Forte Welzijn en gemeente werken aan Dementie Vriendelijk Overbetuwe

Het aantal mensen met dementie in de gemeente Overbetuwe neemt de komende jaren toe.
Dit betekent ook dat er meer mantelzorgers komen en dat meer inwoners en organisaties in de gemeente in de dagelijkse praktijk te maken krijgen met dementie. De grootste wens van mensen met dementie – én hun mantelzorgers - is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Maar als zij blijven deelnemen aan het dagelijks leven hebben zij wel de hulp van hun omgeving en van de gemeente nodig. Daarom beginnen de gemeente Overbetuwe en Forte Welzijn aan het project Dementie Vriendelijk Overbetuwe. Vanuit dit project worden er ook trainingen aangeboden om kennis rondom dementie te vergroten. Zo ook de training “goed omgaan met dementie” die op 10 januari j.l. werd gegeven. 
 
Meer informatie over dit onderwerp en de trainingen vind je in het uitgebreide verslag.

Aan het einde van de middag ontving elke deelnemer een certificaat als bewijs van deelname.
Aan het einde van de middag ontving elke deelnemer een certificaat als bewijs van deelname.

17 januari 2020

Peutercafé Leuth: Nationale Voorleesdagen

Op maandag 3 februari 2020 is er weer een peutercafé in het Kulturhus van Leuth. Wat doen we deze keer? Er kan weer gezellig gespeeld worden tijdens het Peutercafé. Daarnaast zal Marina van het Kulturhus een activiteit aanbieden die aansluit bij de Nationale voorleesdagen die van 22 januari t/m 1 februari 2020 plaatsvinden. Je bent van harte welkom op 3 februari a.s. in het Kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4, van 10.00 uur tot 11.30 uur. Jouw kind kan er lekker spelen, fruit eten en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Heb je nog leuke ideeën voor een bijeenkomst of is er een onderwerp waarover je meer wilt weten? Laat het ons weten, dat geeft ons inspiratie! Je kunt hiervoor mailen naar peutercafeleuth@hotmail.com

Peutercafé Leuth wordt georganiseerd door Forte Welzijn, Kulturhus Leuth, Partou en ouders Femke en Rianne.
Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Daarbij is het gratis!

Het peutercafé is bedoeld voor bewoners van Leuth en omliggende dorpen.


10 januari 2020

Impuls op de dinsdagmiddag in Beek met muziek

Heb je zin en tijd om op de dinsdagmiddag iets leuks te doen? En/of heb je misschien een zetje nodig om er op uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten? Dat komt goed uit! Een keer in de maand organiseren we een leuke activiteit in het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek
en iedereen is van harte welkom!


Op 14 januari a.s. organiseren we van 14.00 uur tot 16.00 uur een muziekmiddag met Floris Kolvenbach. Het wordt een middag met allerlei muziek en beeldmateriaal, passend bij de start van het nieuwe jaar, een nieuw begin.


Wil je meer weten? Dan kun je contact opnemen met Petra Kregting

van Forte Welzijn, telefoonnummer 06 - 53 76 48 09, emailadres: petra.kregting@fortewelzijn.nl of met Pauline Willems,

telefoonnummer 06 - 30 74 16 26, emailadres: P.Willems@kalorama.nl.

Impuls is een initiatief van Dorpsagenda Beek. 


3 januari 2020

Einde activiteiten Forte Welzijn in Heumen

Met ingang van 1 januari 2020 is Forte Welzijn niet meer actief in de gemeente Heumen. Wij danken iedereen die samen met ons een bijdrage heeft geleverd aan het welzijnswerk in Heumen.


3 januari 2020

Telefonische bereikbaarheid

Vanaf 1 januari 2020 is de telefonische bereikbaarheid van onze receptie gewijzigd: bel je tussen 8.30 uur en 12.30 uur, dan heb je direct contact met een van onze medewerkers. Buiten deze uren kun je ook bellen; je kunt dan een berichtje inspreken op ons antwoordapparaat.