Coronamoeheid vrijwilligers
Waar begin van de coronapandemie iedereen voor elkaar klaar stond en nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond schoten. Is het voor veel vrijwilligers en initiatieven lastig om steeds weer aan te moeten passen aan de nieuwe maatregelen. Forte Welzijn ziet dat dit veel tijd en energie vraagt van vrijwilligers. “De rek is eruit, het duurt te lang”, aldus José Huisman opbouwwerker Forte. Forte blijft in gesprek met vrijwilligers hoe zij hun initiatief uit kunnen voeren. Maar ook hoe ze om kunnen gaan met aanpassingen. Sommige vrijwilligers ervaren ook weerstand bij deelnemers, hoe ga je hiermee om? José: “Wij proberen mensen goed te informeren. Daarbij vragen we ze waarom ze ooit met het initiatief zijn begonnen, wat was leuk. Maar ook wat mis je en wat heb je nodig.”
Voorbeelden waar vrijwilligers tegenaan lopen
Als voorbeeld een activiteit die een wachtlijst had door het maximaal aantal toegestane personen per ruimte. De activiteit is nu korter en in twee delen zodat toch iedereen kan komen. Of een vrijwilliger die het lastig vond om iedereen steeds aan te spreken op het dragen van mondkapjes. Er is toen voor gekozen een tafel met naast ontsmettingsmiddelen een doos mondkapjes bij de ingang te zetten. Een ander voorbeeld is een inwonersbijeenkomst die binnen no time werd omgezet van fysiek naar online via zoom. Hierdoor kon ook een jonge moeder met twee kinderen aansluiten zonder oppas te hoeven regelen. Of het koffiemoment waarbij ze nu minder vaak samenkomen. Om toch contact te houden is er nu af en toe een extra uitje. Forte heeft ze geholpen om hiervoor een bijdrage te vragen via Overbetuwe Doet.
Ben jij coronamoe en op zoek naar praktische tips? Ben je aan het zoeken hoe de maatregelen het beste toegepast kunnen worden of heb je een hele andere vraag? Neem gerust contact op met de opbouwwerkers van Forte via 085 040 60 66/ info@fortewelzijn.nl.