Durf te schrijven, durf te lezen

Lees voor
13 september 2022

Durf te schrijven, durf te lezen

Peter woont in Lingewaard en heeft moeite met lezen en schrijven. En ook het bellen naar de gemeente doet hij liever niet. “Want als ik een moeilijk woord moet uitspreken dan lukt dat niet. En dan klap ik helemaal dicht en kan ik niks meer zeggen”. En dat terwijl Peter normaal gesproken een hele goede en vlotte prater is. Peter: “Als ik bij vrienden ben, praat ik om de moeilijke woorden heen. En daarmee kom ik ook wel een heel eind. Maar toch geeft het best veel spanning allemaal.” Zo zag het leven van Peter er tot een half jaar geleden uit.

Op de lagere school had Peter niet leren lezen. De onderwijzer zag het wel, maar hielp hem niet echt. Regelmatig zette hij Peter voor schut in de klas waardoor hij onzeker werd. Toen hij 16 jaar was ging hij werken met zijn handen. Lezen en schrijven deed hij nog maar heel weinig.

Een half jaar geleden trok zijn vrouw Jolanda bij SWL aan de bel. Samen met Peter belden ze Margriet de Bot, coördinator Taalhulp, om te vragen of Peter taalhulp kon krijgen. Jolanda vertelde dat ze naast haar baan eigenlijk alles thuis deed waar lezen en schrijven aan te pas kwam. En dat werd haar soms te veel. “Bovendien, wie doet het straks als ik er niet meer ben?” vroeg Jolanda zich af.

Gelukkig wil Peter graag leren en nu wordt hij elke week geholpen met taal door vrijwilliger Hetty. Peter en Jolanda zijn heel erg blij met de hulp van Hetty. Er verandert zoveel voor Peter nu: “Ik heb aan mijn vrienden verteld dat ik les krijg omdat ik moeite heb met lezen en schrijven. Ze stonden perplex omdat ze het niet wisten. Ik kreeg zoveel complimenten van mijn vrienden: “Fantastisch dat je nu hulp krijgt en dat je het ook hebt durven vragen!” Peter: “En ik kijk na 60 jaar weer mensen echt in de ogen aan als ik met ze praat. Ook dat durf ik nu en daar ben ik zo blij mee.”

Peter hoopt dat er meer mensen zijn in Lingewaard zoals hij, die geholpen willen worden met taal. “Je hoeft je er echt niet voor te schamen”, zegt hij.

Voor taalvrijwilliger Hetty was het ook een hele ontdekkingstocht: “Wat heeft Peter nodig en wat kan ik betekenen?” Na een half jaar is Peter al heel erg geholpen. Ook wil hij over een tijdje nog een computercursus volgen. En hij gaat binnenkort zijn eerste boek lezen, een detective in eenvoudige taal. Er gaat echt een wereld voor hem open.

Van 8 t/m 15 september is de Week van Lezen en Schrijven. Er is dan landelijk aandacht voor die mensen bij wie lezen en schrijven niet vanzelf gaat. Ook Stichting Welzijn Lingewaard doet hier als onderdeel van het Taalnetwerk Overbetuwe en Lingewaard aan mee en organiseert een taalontbijt voor mensen die moeite hebben met taal en netwerkpartners.

Het is vaak moeilijk de stap naar taalhulp te zetten. Weet jij iemand die moeite heeft met lezen en schrijven, bel of mail Margriet de Bot, SWL (E M.debot@swlingewaard.nl of T 06 3002 7564). Is het moeilijk om deze stap te zetten dan kunnen we je in contact brengen met Peter. Peter vertelt graag over zijn ervaringen. En hij gunt iedereen die dat nodig heeft taalhulp.