Gehandicapt en toch gewoon

Lees voor
15 april 2022

Gehandicapt en toch gewoon

Op woensdag 13 april waren Stichting Gehandicapten Platform (SGO) en Forte Welzijn te gast op basisschool Stap voor Stap in Elst. Samen met hulphond Clinton werd er een ochtend verzorgd voor groep 5 van juffrouw Yvette over het onderwerp ‘Gehandicapt en toch gewoon’.

De kinderen zitten op het puntje van hun stoel als Francoise Vaartjes van SGO haar eerste prikkelende vragen stelt. Op de tafels liggen werkboekjes en attributen ter ondersteuning van het programma. Daar gaan ze mee aan het werk na de introductie. “Vroeger hadden we het alleen over zichtbare handicaps, maar nu trekken we het breder,” vertelt Francoise enthousiast. “Samen met Ans Selman hebben we in het nieuwe programma aandacht besteed aan beperkingen die je niet ziet. In vijf rondes hebben ze kennis gemaakt met facetten die je tegen kunt komen. De hulphond, de andere gastdocenten die allemaal een beperking hebben, het draagt er allemaal bij aan een stukje bewustwording.”

‘Waardevol’ ziet ook Saskia Henze, coördinator (jonge) Mantelzorg. “Daar waar kinderen kennismaken met dit thema ontdekken ze wellicht dat ze ook mantelzorgers zijn. Of hun ouders. Mooi ook dat de kinderen zelf vrij voelen om vragen te stellen aan de mensen van SGO en ook mooi om te zien hoe zij lichtvoetig de kinderen meenemen in hun eigen verhaal.”

Wil jij ook deze waardevolle gastles op jouw school? Stuur dan een mail naar SGO: sgo.overbetuwe@gmail.com Zij kijken dan wanneer zij het kunnen inplannen, dat kan ook pas na de zomervakantie of in 2023 zijn.

Vragen over mantelzorg of activiteiten rondom mantelzorg? Neem dan contact op met Saskia Henze via mantelzorgoverbetuwe@fortewelzijn.nl of 06 46 37 50 70.