Gezocht: vrijwilligers servicepunt en chauffeurs ANWB AutoMaatje

Lees voor
20 juni 2024

Gezocht: vrijwilligers servicepunt en chauffeurs ANWB AutoMaatje

Heb je een auto en houd je van rijden? Misschien is het dan iets voor jou om vrijwillige chauffeur bij AutoMaatje te worden! Houd je van plannen en lijkt het je leuk om vrijwilliger op het AutoMaatje servicepunt te worden? Neem voor meer informatie contact op met Jesse Jansen 06-82 61 26 12 of Tanja Emsbroek 06-12 42 71 54 van Forte Welzijn of kijk op www.fortewelzijn.nl/automaatje.

Zo kan de week van een vrijwillige chauffeur eruit zien
Het servicepunt van AutoMaatje belt je met de vraag of je over twee dagen naar Beek kan rijden. Meneer wil graag op bezoek bij zijn oude schoolvriend maar kan zelf geen auto meer rijden en kent niemand die hem kan brengen. Je kijkt in je agenda en je ziet dat je kan. Even later gaat de telefoon weer. Vlakbij het adres in Beek zoekt het servicepunt nog een chauffeur. Het sluit aan op jouw rit. Je hebt tijd. Dus kom maar door! Die dinsdag haal je eerst meneer op en daarna mevrouw. In de auto kletsen jullie wat tot aan de bestemming. Als je ze later ophaalt zitten ze vol verhalen over hun bezoek. Nadat je meneer en mevrouw weer veilig thuis hebt afgezet, ga jij met een grote glimlach richting huis.

Guus Hakvoort vrijwilliger: “Een meneer moest naar een reünie in Nieuwegein. Hij zag heel slecht. Door AutoMaatje kon hij gaan. Hij was dolgelukkig. Zelf ben ik op een terrasje gaan zitten omdat het te ver is om heen en weer te rijden. Ik heb een leuke zondag gehad en de man was blij, wat wil je nog meer!?”

Iets voor jou?
Doe je graag iets voor een ander en heb je de beschikking over een eigen auto? Meld je dan aan als vrijwilliger en vervoer minder mobiele plaatsgenoten met je eigen auto. Het is dankbaar en gezellig werk en je bepaalt zelf hoe vaak en wanneer je wilt rijden.

Hoe werkt het?
Als een deelnemer een rit aanvraagt, dan wordt deze gekoppeld aan een chauffeur. Als chauffeur word je hierover gebeld. Als je op het gevraagde moment kunt rijden, dan krijg je via de mail de details van de rit. Je haalt de deelnemer op het afgesproken moment op en brengt deze na afloop thuis. Onderweg heb je een praatje en als het nodig is, help je je passagier. Bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of meelopen naar de bestemming.

Je krijgt als vrijwillige chauffeur een vergoeding van € 0,35 per kilometer plus eventuele parkeerkosten, die de deelnemer na afloop van de rit direct aan jou betaalt. Dit is inclusief aan- en afrijkosten. Je auto is APK-gekeurd en heeft minimaal een WA-verzekering met inzittendendekking. Je bent in het bezit van een geldig rijbewijs B en een geldige VOG verklaring (of bent bereid die aan te vragen). De kosten voor het aanvragen van een VOG worden door Forte Welzijn vergoed.

Zo kan de dag van een vrijwilliger bij het servicepunt eruitzien

Je komt aan bij het Kulturhus den Ienloop in Millingen. Terwijl je de computer opstart pak je een bakje koffie of thee. Daar gaat de telefoon. Een mevrouw wil over drie dagen naar het ziekenhuis gebracht worden. Je noteert de gegevens en vertelt binnen 24 uur terug te bellen om te laten weten of er een vrijwilliger beschikbaar is. Je kijkt in het systeem welke chauffeurs er op dat tijdstip willen rijden. Je vindt Fred. Fred is toevallig die dag in de buurt van Groesbeek en kan de rit combineren. Je belt Fred of hij een extra rit wil rijden. Hij vindt dit prima. Je belt mevrouw terug en vertelt wie haar wanneer komt halen. Mevrouw is erg blij dat het gelukt is. Je zet de rit in het systeem. En neemt snel het volgende telefoontje.

Over ANWB AutoMaatje
Ruim 1.000.000 mensen raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan steeds beperkter worden. Dit kan bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid komen. Ook in de gemeente Berg en Dal zijn er minder valide en oudere inwoners die niet voor hun eigen vervoer kunnen zorgen. Niet iedereen kan een bushalte op een gemakkelijke manier bereiken. Of heeft familie of vrienden in de buurt die kunnen rijden. Dan is het fijn als een vrijwilliger je tegen een kleine vergoeding van je huis naar je afspraak brengt. En je hebt gelijk een gezellig maatje voor onderweg! Bijvoorbeeld naar de huisarts, de supermarkt of de bridgeclub.