Help jongeren voorkomen in de schulden te komen

Lees voor
19 november 2021

Help jongeren voorkomen in de schulden te komen

Steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. Het hebben van schulden leidt tot grote gevolgen voor de toekomst van de jongeren (16-27 jaar). Het belemmert hen in hun ontwikkeling, doordat ze niet de keuzes kunnen maken die ze willen maken. Het financieel moeilijk hebben kan leiden tot stress, schuldgevoel en psychische druk. Forte Welzijn heeft daarom een nieuwe dienst: Geldkompas. Hierbij gaat een getrainde vrijwilliger/maatje de jongere begeleiden om te voorkomen dat zij in de schulden raken of dat schulden verergeren. Forte is voor ‘Geldkompas’ op zoek naar maatjes! Ben je tussen de 18 en 45 jaar, heb je iets met jongeren en kun je jezelf inleven in hun? Ben je bereid om de training te volgen? Dan is dit mooie vrijwilligerswerk misschien iets voor jou! Heb je zelf ervaren hoe het is? Ook dan komen we graag met je in contact om van je te leren. Als vrijwilliger krijg je training en wordt je begeleidt. Verder ontvang je een onkostenvergoeding. Neem voor vragen of om jezelf op te geven op via anne.de.jong@fortewelzijn.nl of 06 53 81 71 09.

 

Jongeren in de schulden
Steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder momenteel een schuld heeft en 1 op de 4 een betalingsachterstand. Jongeren zijn financieel erg kwetsbaar, zij hebben nog weinig vermogen opgebouwd, maar dragen vanaf hun 18e levensjaar wel meer financiële verantwoordelijkheid. Bovendien is hun brein nog niet helemaal volgroeid, waardoor het maken van weloverwogen besluiten niet vanzelfsprekend is. Het hebben van schulden leidt tot grote gevolgen voor de toekomst van de jongeren. Het belemmert hen in hun ontwikkeling, doordat ze niet de keuzes kunnen maken die ze willen maken. Het financieel moeilijk hebben kan leiden tot stress, schuldgevoel en psychische druk.

De coronacrisis raakt de jongeren hard, ook in hun portemonnee. De inkomsten lopen terug. Jongeren hebben vaak een flexcontract of werken in een branche die hard geraakt zijn zoals de horeca. Door het wegvallen van bijbaantjes zijn meer jongeren in de financiële problemen gekomen, terwijl vaste lasten doorlopen. Met alle gevolgen van dien.

GeldKompas in het kort

Een maatjesproject voor jongeren om te voorkomen dat zij in de schulden raken of dat schulden verergeren. Een getrainde vrijwilliger spreekt wekelijks af met de jongere, wijst de weg binnen het sociaal domein en maakt de jongere wijzer in geldzaken. De doelgroep zijn jongeren (16-27 jaar) die opgroeien in armoede en/of (lichte) schulden hebben en/of risico lopen op het krijgen van schulden. Deze jongeren hebben vaak niet het vangnet of netwerk dat er nodig is om ze te behoeden voor en wijzer te maken in geldzaken. Vaak zijn het jongeren die zelf opgroeien in armoede, hun ouders kunnen hen niet de financiële educatie geven die zij nodig hebben of weten bijvoorbeeld zelf ook niet goed de weg. Een maatje loopt met de jongere mee en staat naast de jongere en is niet betuttelend of belerend. Hij/zij snapt de belevingswereld van de jongere en werkt ondersteunend. Een maatje is tussen de 18 en de 45 jaar.