Laat kapotte spullen maken in Repair café

Lees voor
12 juni 2023

Laat kapotte spullen maken in Repair café

Inwoners uit de gemeente Overbetuwe kunnen donderdag 29 juni weer terecht bij het Repair café in Elst. De technische vrijwilligers staan tussen 13.00-16.30 uur klaar om onder andere kapot huishoudelijk apparatuur, verlichting, gereedschap en audioapparatuur te repareren. Ook kun je terecht voor je mobiel, tablet of laptop als deze het niet meer doet of slecht werkt. Maar ook als je niet overweg kunt met een app. Verder is er een naaister voor verstelwerk. Het Repair café zit in de kringloopwinkel van 2switch aan de Aamsestraat 42 in Elst. Het Repair café repareert geen witgoed, tv’s en groot keukenapparatuur. Alles wat aangeboden wordt, moet schoon zijn. Niet schoongemaakt of leeggemaakt apparatuur wordt niet aangenomen. Tijdens het wachten kun je de winkel bezoeken. Of je haalt vóór 16.30 uur de spullen weer op.

Alles onder het motto: ‘Weggooien, mooi niet’
Onze overheid wil dat al in 2030 het grondstoffengebruik is gehalveerd. Dat betekent dat we veel meer moeten hergebruiken en recyclen want het gaat nog helemaal niet goed. Bij het Repair café staat hergebruik bovenaan de lijst. De vrijwilligers proberen om kapotte spullen te repareren zodat het weer een tijdje mee kan. Dit geldt ook voor kleding. Veel elektrische apparatuur wordt vaak te snel weggegooid wanneer het niet meer werkt. Maar het blijkt dat het soms maar een kleine reparatie nodig heeft om het weer werkend te krijgen. Vooral losse of slechte kontakten in snoeren en slechte soldeerverbindingen in de apparatuur komen veel voor.

Gemotiveerde vrijwilligers
De vrijwilligers van het Repair café zijn gemotiveerd om kapotte spullen weer werkend te krijgen. Dit lukt natuurlijk niet altijd, want soms is iets echt versleten of de reparatie wordt te duur. Gemiddeld wordt 70% van de aangeboden apparatuur weer werkend opgeleverd en krijgt het een tweede leven. Ook kun je advies vragen aan de technische mensen over ingewikkelde zaken om het wel of niet te laten repareren bij de winkel.

Er zijn geen reparatiekosten verbonden aan het Repair café, tenzij er onderdelen moeten worden vervangen. Je kunt wel een vrijwillige bijdrage geven om het Repair café te steunen.

Repaircafe’s Overbetuwe

  • Repaircafe Elst: laatste donderdag van de maand in 2Switch 13.00 -16.30 uur, Nieuwe Aamsestraat 2 Elst
    In juli geen Repair café door vakantie.
  • Repair Café Randwijk, eerste vrijdag van de maand 19-21 uur. MFA de Haar Bredeweg 12 Randwijk
  • Repair Café Zetten: eerste maandag van de maand 13.30-16 uur, Uniquez (de Wanmolen) Schweitzerpark 2 Zetten.
    In augustus is er geen Repair café door vakantie