Peter van Breemen: “We ontwikkelen een heel praktisch cursusaanbod”

Lees voor

Peter van Breemen: “We ontwikkelen een heel praktisch cursusaanbod”

Peter van Breemen uit Oosterhout:

Peter van Breemen (68) is vrijwilliger bij Forte Fit. Hij vindt het leuk om ouderen te helpen bij het gebruik van hun computer, tablet of smartphone. “Ik zou mezelf geen docent willen noemen.”

In 2010 raakte Peter betrokken bij de activiteiten van Forte Fit. Forte Fit organiseert activiteiten voor senioren op het gebied van lichaamsbeweging, cultuur en het gebruik van digitale apparaten. “Samen met een groep collega-vrijwilligers organiseer ik het cursusaanbod en geef ik cursussen. De cursussen worden elk voorjaar en najaar gegeven.”

Mooie opstap

In de beginjaren was de aandacht alleen gericht op het gebruik van computers. “De afgelopen 10 jaar zijn ook ouderen steeds vaker andere digitale apparaten gaan gebruiken, zoals tablets en smartphones,” zegt Peter. “en daar hebben we natuurlijk op ingespeeld. Het cursusaanbod is nu veel uitgebreider geworden en de cursusgroepen veel kleiner.” Elk half jaar organiseert Peter met zijn medevrijwilligers een inloopmiddag. “De bezoekers kunnen dan uitleg krijgen over het cursusprogramma en zich inschrijven. Het is voor velen een mooie opstap om de computer, de tablet of de smartphone in het dagelijks leven meer te gaan gebruiken,” aldus Peter. Met de Bibliotheek Gelderland Zuid begeleidt hij ook mensen die niets van de apparaten weten of ‘computerangst’ hebben. Die cursus heet Klik En Tik.

Interesse

Na zijn werk bij een grote financiële instelling heeft Peter zich op zijn vijfenvijftigste gemeld bij Forte Fit. “Ik ben vrij snel in leidinggevende functies terechtgekomen. En heb daarin mijn interesse in techniek ontwikkeld.” Ik ben dus geen ICT’er. Wel begreep ik dat de techniek ons veel zou kunnen bieden. Ik stel me altijd voor hoe de beginnende gebruiker er tegenaan kijkt.” Peter heeft altijd graag gewerkt met mensen die als groep samen een klus moeten klaren. In 2015 werd hij gevraagd mee te werken aan een website van een burgerinitiatief. “De website overbetuwevoorelkaar.nl was een platform om de hulpvragen en het hulpaanbod van inwoners en organisaties in Overbetuwe bij elkaar te brengen,” licht hij toe. “Na een aantal jaren hebben we die bij Forte Welzijn ondergebracht. Dat vonden ze een aantrekkelijk idee.” De website heet nu helpeninoverbetuwe.nl. Peter haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk. “Nog steeds geniet ik ervan als ik mensen een stapje zie zetten in hun ontwikkeling. En ik vind het leuk om ‘mijn’ cursisten wat aan te leren, maar wel op een lichte toon. Humor vinden we belangrijk. Het moet wel leuk en gezellig blijven.”

Helpen of hulp nodig?
Wil je ook vrijwilligerswerk doen dat past bij jouw opleiding of heb je een opstapje nodig naar betaald werk? Wil je zinvol bezig zijn met en voor anderen? Neem een kijkje op www.vrijwilligerswerkoverbetuwe.nl wat er zoal te doen is in Overbetuwe. Of informeer naar de mogelijkheden bij onze vrijwilligerscoördinator.