Workshop Cultuursensitief werken een groot succes

Lees voor
27 mei 2019

Workshop Cultuursensitief werken een groot succes

Vrijdag 17 mei 2019 was Kaveh Bouteh te gast in het Huis van de wijk Triade. Hij is ervarings-deskundige en trainer van het expertisecentrum Pharos dat bijdraagt aan het terugdringen van gezondheidsverschillen en deelde zijn kennis met vrijwilligers en professionals  van verschillende disciplines.

Bouteh greep een fragment uit de documentaire ‘We walk together’ aan om te praten over de veerkracht van vluchtelingen: “Als mensen zelf met hun verhaal komen, laat ze praten. Ze verwachten niet dat je niets kan doen, maar ze willen hun verhaal kwijt. Stel positieve vragen, zodat de verteller wordt ‘gedwongen’ om juist de positieve delen te herbeleven. Dat haakt aan bij deze kracht die er ook is. Ik zie veerkracht als het vermogen om van onprettige ervaringen te herstellen én om prettige ervaringen langer vast te houden. Geef daarom complimenten, lok nooit zelf vluchtverhalen uit en ga niet downsizen”.

Verder liet Kaveh weten dat bij het werken met kwetsbare doelgroepen het ook belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Houd daarom je eigen grenzen in de gaten en zorg ervoor dat je regelmatig uit je (vrijwillige) werk stapt. Naast de kennis van Bouteh bood de workshop ook ruimte voor onderlinge uitwisseling en netwerkvergroting. Een commentaar van een van de deelnemers was “Meestal hoor ik het ver weg, maar vandaag zag ik het van dichtbij. Door deze ervaring kan ik beter reageren”.

 

Vrijwilligerssteunpunt Overbetuwe, onderdeel van Forte Welzijn, wil de workshop bij voldoende aanmeldingen herhalen in het najaar. Je kunt je alvast aanmelden via een mailtje naar VSPOverbetuwe@fortewelzijn.nl. Of neem contact op met Saskia Henze, Coordinator Home-Start Overbetuwe en Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe. Zij is aanwezig op maandag, dinsdag, woensdag

en vrijdag van 9.00-16.15 uur en bereikbaar via telefoonnummer 06 – 46 37 50 70 of via email : saskia.henze@fortwelzijn.nl.